Slideshow shadow
by asuran

Spomen tribina “Balota uživo: Tri znamenita Labinjana” u Labinu

March 26, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 26. ožujka 2012.

U petak, 30. ožujka 2012., s početkom u 18 sati u labinskom Malom kazalištu/Teatrinu bit će upriličena spomen tribina pod naslovom “Balota uživo: Tri znamenita Labinjana”. Ujedno će biti prikazan istoimeni TV film s izvornim Balotinim predavanjem o Baldu Lupetini, Matiji Vlačiću i Giuseppini Martinuzzi, održanim u Labinu 30. ožujka 1962. godine.

Na tribini će sudjelovati Tijana Barbić-Domazet, Marijan Milevoj, Ivan Vale, Anđelo Verbanac, Tullio Vorano te Mirko Urošević. Prije početka tribine može se pogledati Memorijalna zbirka Matije Vlačića Ilirika. Organizatori su Grad Labin, Narodni muzej Labin, Sveučilišna knjižnica u Puli te Amforapress Pula.

Pozivnica

by asuran

Predavanje Darka Komše “Stijenska umjetnost na tlu Hrvatske” u Premanturi

March 26, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 26. ožujka 2012.

U četvrtak, 29. ožujka 2012., s početkom u 19 sati u prostorijama Društvenog doma (“Škola”) u Premanturi održat će se predavanje Darka Komše pod naslovom “Stijenska umjetnost na tlu Hrvatske”. Najpoznatija nalazišta prapovijesne stijenske umjetnosti nalaze se u Lascauxu i Mont Begou u Francuskoj, Altamiri u Španjolskoj i Valcamonici u Italiji. Preliminarna istraživanja u sklopu projekta CRORA (Croatian Rock Art) zabilježila su brojna nalazišta s gravurama i slikarijama i na području Hrvatske.

Organizatori predavanja su Fenoliga – udruga u kulturi i Javna ustanova Kamenjak.

Darko Komšo diplomirani je arheolog te ravnatelj Arheološkog muzeja Istre u Puli. Član je Povjerenstva za kulturne manifestacije u povijesnim objektima grada Pule. Sudjelovao je na brojnim znanstvenim i stručnim domaćim i stranim kongresima. Održao je brojna popularna predavanja na temu arheologije. Autor je 50-ak znanstvenih i stručnih publikacija, objavljenih u domaćim i stranim glasilima. Sudjelovao je na više od 50 arheoloških istraživanja i rekognosciranja, od čega veliki broj kao voditelj istraživanja i rekognosciranja. Samostalni je autor izložbe “Pećina Laganiši – mjesto života i smrti” te koautor nekoliko zajedničkih izložbi i prezentacija eksperimentalne arheologije.

Pozivnica

by asuran

Predavanje Valtera Milovana “Tragovima Vladimira Nazora” u Pazinu

March 25, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 25. ožujka 2012.

U srijedu, 28. ožujka 2012., s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu održat će se predavanje dr. sc. Valtera Milovana pod naslovom “Tragovima Vladimira Nazora”. Organizator predavanja je Državni arhiv u Pazinu.

Dr. sc. Valter Milovan viši je asistent na Odsjeku za romansku i klasičnu filologiju Odjela za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Sudjelovao je na više znanstvenih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu te je autor desetak znanstvenih radova i jedne knjige. Tajnik je znanstvene udruge Mediteran.

Pozivnica

by asuran

Predstavljanje knjige Darka Dekovića “Istraživanja o riječkome glagoljaškome krugu” u Rijeci

March 18, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 18. ožujka 2012.

U utorak, 20. ožujka 2012. s početkom u 12 sati u Vijećnici Grada Rijeke (Korzo 16) bit će predstavljena knjiga Darka Dekovića (1947.-2008.) pod naslovom “Istraživanja o riječkome glagoljaškome krugu”. O knjizi će govoriti akademik Stjepan Damjanović, akademik Petar Strčić, dr. sc. Sanja Zubčić te Goran Crnković, prof.

Organizatori su Matica hrvatska – Zagreb, Matica hrvatska – Ogranak u Rijeci, Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli te Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Pozivnica

by asuran

Predstavljanje “Zbornika javnih predavanja: svezak 1” u Pazinu

March 11, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 11. ožujka 2012.

U srijedu, 14. ožujka 2012., s početkom u 13 sati u Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu bit će predstavljen “Zbornik javnih predavanja: svezak 1”. U izdanju su kroz članke predstavljena javna predavanja održana u Državnom arhivu u Pazinu u razdoblju od studenog 2007. do prosinca 2010. godine.

O zborniku će govoriti akademik Josip Bratulić, Maja Cerić, Mate Ćurić i dr. sc. Elvis Orbanić. Organizator je Državni arhiv u Pazinu.

Pozivnica