Slideshow shadow
by asuran

Predavanje Ivana Matejčića “Mračni srednji vijek” u Premanturi

February 27, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 27. veljače 2012.

U četvrtak, 1. ožujka 2012., s početkom u 18:30 u Društvenom domu u Premanturi (kod zvonika) održat će se predavanje dr. sc. Ivana Matejčića pod naslovom “Mračni srednji vijek”.

Srednji vijek, suprotno površnim tumačenjima koja ga opisuju kao mračno razdoblje, ostavio je za sobom veliki broj izvanrednih spomenika. Dio njih nalazi se i u Istri na što će se predavač posebno osvrnuti. Organizatori predavanja su Fenoliga – udruga u kulturi i Javna ustanova Kamenjak.

Dr. sc. Ivan Matejčić, povjesničar je umjetnosti i konzervator, od 2009. docent na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Područje njegova istraživanja odnosi se na srednjovjekovnu umjetnost u Istri, srednjovjekovnu i renesansnu skulpturu u Istri i Dalmaciji. Objavio je više znanstvenih i stručnih radova s temama iz kulturne baštine Istre i Hrvatske. Autor je obnove biskupije Eufrazijane u Poreču s muzejom, obnove nekoliko srednjovjekovnih crkava, koautor muzeja Lapidarij u Novigradu, Muzejske zbirke u Vodnjanu, autor lapidarija u Balama i više konzervatorsko-urbanističkih i restauratorskih programa.

by asuran

Predstavljanje knjige Stipana Trogrlića “Mons. Božo Milanović istarski svećenik (1890.-1980.): Crkveno-vjersko i javno-političko djelovanje” u Tinjanu

February 26, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 26. veljače 2012.

U utorak, 28. veljače 2012., s početkom u 17 sati u Vijećnici Općine Tinjan bit će predstavljena knjiga dr. sc. Stipana Trogrlića “Mons. Božo Milanović istarski svećenik (1890.-1980.): Crkveno-vjersko i javno-političko djelovanje”. O knjizi će govoriti akademik Josip Bratulić, Davor Šišović, don Anton Šuljić , dr. sc. Elvis Orbanić te autor.

Organizator predstavljanja je Državni arhiv u Pazinu.

Pozivnica

by asuran

2. Memorijal Petra Stankovića “Barban u srcu” u Barbanu

February 23, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 23. veljače 2012.

U petak, 24. veljače 2012., s početkom u 17 sati u Osnovnoj školi Jure Filipovića u Barbanu održat će se 2. Memorijal Petra Stankovića “Barban u srcu”. Tema skupa, na kojem će gostovati mnogobrojni istarski znanstvenici, je povijest Barbana i Barbanštine od prapovijesti do danas.

Voditelj skupa je prof. dr. Slaven Bertoša, koji je ujedno i glavni urednik zbornika u kojem će biti objavljena izložena predavanja. Organizator je Općina Barban.

Pozivnica i program skupa

by asuran

Predstavljanje knjige Flavia Bonina “Piranske solne pogodbe (1375-1782)” u Izoli

February 22, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 22. veljače 2012.

U petak, 24. veljače 2012., s početkom u 19 sati u Palači Manzioli u Izoli bit će predstavljena knjiga Flavia Bonina pod naslovom “Piranske solne pogodbe (1375-1782)”. Kroz ugovore o kupnji soli izdanje se bavi ekonomskim aspektom piranskih solana te odnosom između proizvođača i lokalnih nadzornih tijela. Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Darja Mihelič.

Organizator predstavljanja je “Italijanska samopuravna narodna skupnost Izola”, a izdavač Arhivsko društvo Slovenije.

Pozivnica

by asuran

U Puli održana radionica međunarodnog projekta Sjećanje naroda

February 22, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 22. veljače 2012.

Dana 21. veljače 2012, na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli održana je radionica u sklopu međunarodnog projekta “Sjećanje naroda” (Memory of Nations). Cilj je radionice bio upoznati polaznike s metodologijom rada u prikupljanju usmenih svjedočanstava osoba koje su se našle pod udarom totalitarnih režima za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća te ih potaknuti na daljnja istraživanja i umrežavanje podataka. Domaćin radionice bilo je Istarsko povijesno društvo – Società  Storica Istriana, hrvatski partner projekta, a održana je zahvaljujući novčanoj potpori organizacije International Visegrad Fund.

Radionica je otvorena predstavljanjem istraživačko-dokumentacijskog projekta Istarskog povijesnog društva “Istarske sudbine: Istrani u sabirnim i zarobljeničkim logorima za Drugog svjetskog rata i poraća” od strane jednoga od voditelja toga projekta, profesora povijesti iz Pule Igora Jovanovića. Cilj je ovoga projekta sakupiti što više svjedočanstava preživjelih logorašica i logoraša i zabilježiti njihove priče. Do sada je zabilježeno više desetaka svjedočanstava deportiranih u logore smrti ili na prisilan rad. Jovanović je prikazao nekoliko kratkih videa i predstavio nekoliko životnih priča koje je sakupio.

Glavni dio radionice bilo je predstavljanje projekta “Sjećanje naroda” od strane dviju znanstvenica iz Češke, Martine Kollinerove i Lenke Koprivove. Riječ je o digitalnoj bazi podataka (na stranici www.memoryofnations.eu) sa svjedočanstvima prikupljenima metodologijom usmene povijesti. Napomenuto je da ona povezuje razne europske projekte usmene povijesti i u suštini čini prostor virtualnog istraživanja u koji su pohranjena međusobno povezana svjedočanstva. Digitalna arhiva sadrži preko dvije tisuće audio i video zapisa te fotografija, tekstova i ostalih materijala. Na radionici je i predstavljen način na koji svaka osoba može postaviti materijale na stranicu.

U posljednjem izlaganju dvoje mladih istraživača iz Zagreba, Darija Marić i Marko Smokvina, predstavilo je projekt “Hrvatska sjećanja” nevladine organizacije Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću (na stranici www.documenta.hr). Isto kao i prethodna dva, i ovaj projekt teži prikupljanju individualnih svjedočanstava u video formatu. Prema izlagačima, za cilj ima sakupiti petstotinjak svjedočanstava o Drugom svjetskom ratu, progonu političkih neistomišljenika iz razdoblja socijalizma i Domovinskom ratu.

Program radionice završen je kratkom raspravom i razmjenom iskustava u radu na prikupljanju i obradi usmenih svjedočanstava. Pokazalo se kako postoji širok interes za izgradnjom zajedničke suradnje u nastojanju da se sačuvaju sjećanja pojedinaca na tragične epizode dvadesetoga stoljeća te o potrebi inkorporacije rezultata istarskih istraživanja u širi europski kontekst.

David Orlović