Slideshow shadow
by asuran

Predavanje Petra Radovana “Najveće zime 20. stoljeća u Istri” u Pazinu

January 31, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 31. siječnja 2012.

U srijedu, 1. veljače 2012., s početkom u 19 sati u prostorijama Radiokluba Pazin (M.B. Rašana 2/4) održat će se predavanje Petra Radovana pod nazivom “Najjače zime 20. stoljeća u Istri”.

Posjetitelji će moći čuti o tome kako su u Istri, okolici te Europi izgledale najjače zime u 20. stoljeću (s naglaskom na 1929., 1956. i 1963. godinu). Predavanje će sadržavati dosta podataka, ali i fotografija. Poseban osvrt dat će se analizi sinoptičkih situacija tj. razloga zbog čega je došlo do takvih meteoroloških prilika.

by asuran

Predstavljanje zbornika radova “Az grišni diak Branko pridivkom Fučić” u Pazinu

January 30, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 30. siječnja 2012.

U srijedu, 1. veljače 2012., s početkom u 18 sati u Pazinskom kolegiju – klasičnoj gimnaziji bit će predstavljen zbornik radova pod naslovom “Az grišni diak Branko pridivkom Fučić” – Međunarodni znanstveni skup o životu i djelu akademika Branka Fučića (1920. – 1999.). Zbornik će predstaviti akademik Josip Bratulić, dr. sc. Evelina Rudan-Kapec, dr. sc. Tomislav Galović i Perica Dujmović Organizatori događanja, povodom obilježavanja 10. obljetnice smrti mons. Antuna Heka, su Porečka i Pulska biskupija, Pazinski kolegij – klasična gimnazija Pazin s pravom javnosti i Katoličko društvo prosvjetnih djelatnika Istre mons. Antuna Heka.

by asuran

Izložba “Martirij Srebrenica – memento” u Puli

January 28, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 28. siječnja 2012.

U utorak, 31. siječnja 2012., s početkom u 19 sati u izložbenom salonu Doma hrvatskih branitelja u Puli upriličit će se otvorenje izložbe pod nazivom “Martirij Srebrenica – memento”. Izložba ostaje otvorena do 7. veljače 2012. godine.

Organizatori su Državni arhiv Federacije BiH, Vijeće Bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije i KUD Bosna te Matica hrvatska – ogranak Fažana.

Pozivnica

by asuran

“Noć muzeja 2012.” u Puli, Buzetu i Novigradu

January 24, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 24. siječnja 2012.

Kulturna manifestacija “Noć muzeja” održat će se u petak 27. siječnja od 18 do 1 sat u više od stotinu muzeja u čak 72 hrvatska grada i naselja. U Istri su se toj manifestaciji, koja se održava po sedmi put, priključili Arheološki muzej Istre, Povijesni i pomorski muzej Istre, Muzej suvremene umjetnosti Istre u Puli, Zavičajni muzej u Buzetu te muzej Lapidarium u Novigradu.

Noć muzeja u Puli u Arheološkom muzeju Istre započet će u 18:30 sati koncertom klasične glazbe, a u 19:30 sati u galeriji Amfiteatar u Areni počinje jazz koncert glazbenika pod imenom Pula jamsession.

U pulskom muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca s početkom u 20 sati održat će se otvorenje izložbe Ante Rašića pod naslovom “Historicistički kabinet čuda (Hrvatski Apoksiomen)”, a isti umjetnik u 21 sat u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti (stara tiskara) predstavit će izložbu pod imenom “Umjetnost je lijepa”.

Povijesni i pomorski muzej Istre na pulskom Kaštelu svoja će vrata otvoriti u 18 sati, a na programu je otvaranje gostujuće izložbe Miljenka Smokvine “Jadranski pomorci na Arktiku”. Radi se o izložbi realiziranoj u Rijeci 2008. godine povodom 125. obljetnice Prve polarne godine i sudjelovanja hrvatskih pomoraca u austrougarskim polarnim ekspedicijama.

U Zavičajnom muzeju u Buzetu program počinje u 19 sati otvaranjem izložbe radova Roberta Krajcera. U 20 sati na rasporedu je program pod naslovom “Što je snimio Miro Blažinčić?”. Radi se o predstavljanju nematerijalne baštine putem digitaliziranih snimaka s početka 60-ih godina na kojima su snimljeni različiti naratori i glazbenici s područja Buzeštine koji pričaju priče, postavljaju pitalice, bugare te sviraju narodne instrumente. Od 22 sata slijedi glazbeni program. Također, od 18 do 1 sat javnost će moći pogledati arheološku zbirku s lapidarijem, buzetsku kuhinju i zbirku poljodjelskog alata, a na prvome i drugom katu može se pogledati ostavštinu Mira Blažinčića, zbirku narodnih nošnji, kopije glagoljskih spomenika Buzeštine te postav Antifašizam Buzeštine.

U Novigradu Noć muzeja počinje u 18 sati kada je na rasporedu okupljanje u atriju Muzeja i natjecanje “Potraga za blagom”. Od 18 do 1 sat posjetitelji će moći pogledati izložbu “Priče u kamenu”, a uz organizirano stručno vodstvo imat će priliku izraditi i motive s kamenih spomenika u raznim likovnim tehnikama te aktivno sudjelovati u stvaranju istoimene izložbe.

Program

Pozivnica “Povijesni i pomorski muzej Istre”

Pozivnica “Zavičajni muzej Buzet”

by asuran

Predavanje Miroslava Bertoše “Selo, naseljenici, prolaznici” u Premanturi

January 4, 2012 in Novosti by asuran

Objavljeno 4. siječnja 2012.

U četvrtak, 5. siječnja 2012., s početkom u 18:30 u prostorijama Društvenog doma u Premanturi održat će se predavanje professora emeritusa Miroslava Bertoše pod naslovom “Selo, naseljenici, prolaznici”. Predavanje će se baviti demografskim, geopolitičkim i strateškim aspektima Premanture, vjerojatno najuspješnije aglomeracije kolonizacijske politike Mletačke Republike. Uz opis naseljavanja Premanture i povijesnog ozračja u kojem se odigravalo, bit će spomenute i mnoge očuvane vijesti o doseljenicima i prolaznicima, jer je južnoistarski rt Kamenjak bio nezaobilazna točka brojnih pomoraca, putnika, trgovaca i pljačkaša.

Organizatori predavanja su Fenoliga-udruga u kulturi i Javna ustanova Kamenjak.