Slideshow shadow
by asuran

Predavanje Salvatora Žitka “Piran i Istarski zemaljski sabor (1861.-1918.)” u Piranu

October 30, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 30. listopada 2011.

U četvrtak, 3. studenoga 2011., s početkom u 18 sati u Institutu za baštinu Mediterana Znanstveno-raziskovalnega središča Koper -Univerze na Primorskem u Piranu (Bolniska ulica 20) održat će se predavanje prof. Salvatora Žitka na temu “Piran i Istarski zemaljski sabor (1861.-1918.)”. Organizatori su Humanističko društvo Histria, Povijesni muzej Istre i Zavod Mediteranum.

Pozivnica

by asuran

Predstavljanje knjige “CosଠRovigno canta e prega Dio” Davida di Paoli Paulovicha u Rovinju

October 26, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 26. listopada 2011.

U petak, 28. listopada 2011., s početkom u 18 sati u prostorijama Multimedijalnog centra Rovinj (Trg brodogradilišta), bit će predstavljenja knjiga “CosଠRovigno canta e prega Dio”, autora Davida di Paoli Paulovicha.
Knjiga se bavi liturgijskom, glazbenom i religijskom tradicijom Rovinja. Organizator je Centar za povijesna istraživanja – Rovinj/Centro di Ricerche Storiche – Rovigno, koji je ujedno i izdavač knjige – sedmog izdanja u sklopu edicije Collana degli Atti – Extra serie.

Naslovnica knjige

by asuran

Izložba “Descriptio Macedoniae” u Puli

October 26, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 26. listopada 2011.

U četvrtak, 27. listopada 2011., s početkom u 12 sati u muzejsko galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli (De Villeov uspon 8) upriličit će se otvorenje izložbe starih karata Makedonije pod nazivom “Descriptio Macedoniae”. Izložba je dio bogatog programa međunarodne kulturne manifestacije “Makedonija je moje ime” koja će se održati u Puli 27. i 28. listopada 2011. godine. Organizatori izložbe, otvorene do 18. studenoga, su Arheološki muzej Istre u Puli, Makedonski kulturni forum-Pula i Institut za nacionalnu povijest u Skopju.

Pozivnica

Program manifestacije

by asuran

Projekt Istarske sudbine – razgovor s Viktorom Malinarićem

October 25, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 24. listopada 2011.

Na stranicama Društva postavili smo novi film nastao u sklopu projekta Istarske sudbine: Istrani u sabirnim i zarobljeničkim logorima za Drugog svjetskog rata i poraća, koji vode prof. Igor Jovanović i prof. Igor Šaponja.

Svjedok ratnih strahota, Viktor Malinarić, rođen je 3. rujna 1923. u Fuškulinima kraj Poreča. Odrasta u seljačkoj obitelji i dobro pamti djetinjstvo pod fašističkom Italijom, gdje ih se od malih nogu pokušalo preodgajati različitim metodama. Kao pastir brzo se susreće s aktivistima pokreta otpora te prilikom pada Italije pristupa partizanskim jedinicama i s njima ulazi u Poreč. Nakon povlačenja u Gorski kotar s partizanima odlazi u Sloveniju gdje biva ranjen i zarobljen. Od posljedica ranjavanja gubi nogu. Smješten je prvo u bolnicu u Karlovcu, a zatim u ustašku zatvorsku bolnicu u Zagrebu koja se nalazila na području današnjeg autobusnog kolodvora. Još uvijek pamti odvođenja bez povratka zarobljenih ranjenika te noćne posjete ustaških čuvara. Spašava ga njegov rođak, kojeg nikad prije nije upoznao. On je bio prebjeg iz Istre od fašizma koji je spletom okolonosti postao domobranski oficir. Prije nego što će prijeći u partizane, prodaje svu imovinu da može potkupiti upravitelja bolnice koji Viktora premješta iz bolnice u zatvor, gdje dočekuje kraj rata. Naime, drugi izlaz iz bolnice obično je vodio u Jasenovac. Nakon rata, Viktor seli se u Poreč te kao ratni invalid postaje fotograf,. Njegova priča sa sretnim završetkom opisuje tragičnu realnost istarskog čovjeka prve polovice 20. stoljeća.

Film će biti trajno dostupan na našim stranicama, a možete ga pogledati ovdje.

by asuran

Okrugli stol o antifašizmu u odgojno-obrazovnim sadržajima za učenike osnovnih i srednjih škola u Puli

October 19, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 19. listopada 2011.

U petak, 21. listopada 2011. s početkom u 17 sati u pulskim prostorijama Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule (Ul. G. Ema 1) održat će se okrugli stol o antifašizmu u odgojno-obrazovnim sadržajima za učenike osnovnih i srednjih škola u Puli.

Na tu temu govorit će prof. Zdravko Macura, dr. sc. Darko Dukovski, dr. sc. Igor Duda, dr. sc. Maurizio Levak te prof. Igor Jovanović. Organizatori tribine su UABA Grada Pule i Istarsko povijesno društvo – Società  Storica Istriana.

Pozivnica

Invito