Slideshow shadow
by asuran

37. stručno-znanstveni skup Pazinski memorijal

September 28, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 28. rujna 2011.

U petak, 30. rujna 2011., u pazinskom Spomen domu, s početkom u 9 sati održat će se 37. stručno-znanstveni skup Pazinski memorijal s temom “Doprinos Istre domovinskom ratu u Hrvatskoj 1991. i 1992 – vojna komponenta.”. Skup je posvećen 20. obljetnici 154. brigade HV-a. Organizator je Katedra čakavskog sabora za povijest Istre – Pazin, u suradnji s Udrugom hrvatskih branitelja Domovinskog rata – 154. Umag, Udrugom dragovoljaca i veterana domovinskog rata RH – ogranak Poreč te Udrugom hrvatskih branitelja Domovinskog rata Pazinštine.

Pozivnica

by asuran

Predstavljanje knjige Lade Duraković “Ideologija i glazbeni život: Pula 1945-1966” u Puli

September 22, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 22. rujna 2011.

U subotu, 24. rujna 2011. s početkom u 11 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruška Odjela za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (I. M. Ronjgova 1) bit će predstavljena knjiga dr. sc. Lade Duraković pod naslovom “Ideologija i glazbeni život: Pula 1945-1966”. O knjizi će govoriti prof. dr. sc. Stanislav Tuksar, dr. sc. Vjera Katalinić i autorica. U glazbenom programu sudjelovat će Sofija Cingula (mezzosopran), Samanta Stell (flauta) i Vesna Ivanović Ocvirk (glasovir). Organizatori su Hrvatsko muzikološko društvo i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Pozivnica

by asuran

Predavanje “Medicinski elementi u sakralnoj umjetnosti s posebnim osvrtom na Istru” u Pazinu

September 19, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 19. rujna 2011.

U srijedu, 21. rujna 2011., u 18 sati u Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu dr. sc. Ante Škrobonja održat će predavanje na temu “Medicinski elementi u sakralnoj umjetnosti s posebnim osvrtom na Istru”.

Dr. sc. Ante Škrobonja, doktor i specijalist medicine, redoviti je profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Aktivno je sudjelovao na mnogim međunarodnim i domaćim znanstvenim i stručnim skupovima te je (ko)autor triju knjiga i više desetaka radova u domaćim i svjetskim časopisima. Uže područje njegova znanstvena rada okrenuto je ka povijesti medicine i sakralnomedicinske tematike. Član je više hrvatskih i međunarodnih stručnih udruga te predsjednik Hrvatskog znanstvenog društva za povijest zdravstvene kulture. Glavni je urednik časopisa Acta medico-historica Adriatica.

Pozivnica

by asuran

Predstavljen prvi broj godišnjaka “Histria”

September 18, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 18. rujna 2011.

U utorak, 13. rujna, predstavljen je prvi broj Histrije, godišnjaka Istarskog povijesnog društva – Societa’ Storica Istriana. Novopokrenuta publikacija objavljuje znanstvene i stručne priloge kao i recenzije i prikaze iz područja povijesne znanosti u njezinu širem smislu (obuhvaćajući gospodarsku, pravnu i kulturnu povijest Istre). Prvi broj časopisa sadrži sedam članaka, šest izvornih znanstvenih i jedan stručni, te brojne manje priloge koji pružaju iscrpan uvid u prošlogodišnju izdavačku i programsku djelatnost. Objavljeni znanstveni radovi obrađuju raznoliku tematiku, u rasponu od srednjovjekovne do dvadesetostoljetne.

Godišnjak su pred brojnom zainteresiranom publikom predstavili dr. sc. Robert Matijašić, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, dr. sc. Dean Krmac, tajnik Humanističkog društva Histria (Kopar) te glavni urednik izdanja dr. sc. Maurizio Levak. Izdavač je Istarsko povijesno društvo – Societa’ Storica Istriana, a suizdavač Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Objavljivanjem prvog broja Histrije, Istarsko povijesno društvo uspješno je realiziralo najvažniji projekt u 2011. godini.

by asuran

Vitrina mjeseca “Neolitičke udice s nalazišta Kargadur kod Ližnjana” u Puli

September 15, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 15. rujna 2011.

Arheološki muzej Istre u Puli nastavlja sa svojim projektom “Vitrina mjeseca” koja svaki mjesec publici predstvalja arheološke nalaze pronađene na nalazištima diljem Istre. Ovoga mjeseca vitrina mjeseca posvećena je prehrani. Na izložbi pod nazivom “Neolitičke udice s nalazišta Kargadur kod Ližnjana” moći će se razgledati koštane udice koje su pronađena na lokalitetu Kargadur u blizini Ližnjana.

Ova je izložba predstavlja uvod u izložbu posvećenoj prehrani koja će se održati u 2012. godini. Izložba će biti otvorena do 31. listopada.

Pozivnica