Slideshow shadow
by asuran

Novi termin otvaranja izložbe “Sto godina zrakoplovstva na Valturskom Polju”

July 28, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 27. srpnja 2011.

Izložba “Sto godina zrakoplovstva na Valturskom Polju” koja je trebala biti otvorena u petak, 29. sprnja 2011. u 8 sati u Zračnoj luci Pula, neće biti otvorena prije 10 sati istoga dana. Izložba će biti u stalnom postavu.

by asuran

10. Međunarodni festival antike Sepomaia Viva

July 27, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 27. srpnja 2011.

U ponedjeljak i utorak, 1. i 2. kolovoza 2011. u Umagu će se po jubilarni deseti put održati Međunarodni festival antike Sepomaia viva, umaški festival antike. Povijesni festival predstavit će antička vremena kada su Istrom vladali Rimljani. Festival će se održati u na starom Trgu Svetog Martina kraj gradskog muzeja.

Nastupat će antičke plesačice i gladijatori, a održat će se i radionice starih zanata – keramike, klesarstva i izrade mozaika. Istom će prigodom Muzej grada Umaga postaviti vlastitu izložbu keramičkih predmeta, nađenih tijekom istraživanja značajnog antičkog lokaliteta Katoro na istoimenom rtu kod Umaga.

Program festivala

by asuran

Izložba “Sto godina zrakoplovstva na Valturskom Polju” u Zračnoj luci Pula

July 27, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 27. srpnja 2011.

U petak, 29. srpnja 2011. u 8.00 sati u Zračnoj luci Pula bit će upriličeno otvorenje izložbe “Sto godina zrakoplovstva na Valturskom Polju”. Izložba prikazuje kontinuitet i razvoj zrakoplovstva na Valturskom polju počevši s prvim letom od 29. srpnja 1911. godine. Autori su Josip Vretenar i Božo Simović. Organizator izložbe, koja će biti stalno otvorena, je Zračna luka Pula.

Pozivnica

by asuran

Posljednje tri epizode u prvoj sezoni TV Hist(o)rije

July 24, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 24. srpnja 2011.

Jedanaesti nastavak „Hist(o)rije” prikazuje dvije teme. Prvi prilog obrađuje poznatu fresku Ples mrtvaca iz crkvice sv. Marije na Škrilinah pored Berma stavljajući je u opći europski kontekst. U drugom prilogu saznajemo kako su se novačili galijoti te kakav je bio njihov život .

Dvanaesta „Hist(o)rija” bavi se dvjema temama iz istarske povijesti. Tri histarska rata koja su se vodila u drugom i trećem stoljeću prije Krista između Rimljana i Histra sažeto su prikazana u prvome prilogu. Drugi je dio emisije posvećen istarskom i talijanskom piscu Fulviju Tomizzi čija su prozna djela duboko prožeta ljubavlju prema rodnome kraju, ali i vjeran prikaz egzodusa nakon Drugog svjetskog rata.

Trinaesta epizoda „Hist(o)rije” donosi dvije teme. Prva daje osnovne informacije o Aleji glagoljaša te objašnjava simboliku svake od deset postaja. Druga tema prikazuje život i djelo Georga von Trappa, jednako uspješnog podmorničkog časnika, kao i glazbenika, a njegov je život poslužio i kao podloga poznatome mjuziklu Moje pjesme, moji snovi.

Ovo su posljednje tri epizode prve sezone televizijskog priloga Hist(o)ria, dok su za drugu sezonu u tijeku preliminarni radovi. Priloge možete pogledati klikom na linkove.

by asuran

Izložba “Pula – rađanje grada” u izložbenom prostoru “Sveta Srca”

July 14, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 13. srpnja 2011.

Od 14. srpnja do 15. listopada u izložbenom prostoru “Sveta Srca” u Puli (De Villeov uspon 8 ) može se pogledati izložba pod nazivom “Pula-rađanje grada”.

Izložba se temelji na izabranom materijalu s arheološkog istraživanja obavljenog u razdoblju od 2005. do 2009. godine u četvrti sv. Teodora, na nalazištu popularno zvanom “Kandlerova” (prema današnjem nazivu tamošnje ulice). Tijekom radova istražena je površina od oko 4000 četvornih metara te je iskopano 43.473 predmeta koji pripadaju razdoblju dugom tri tisuće godina, od početka željeznog razdoblja histarske kulture do XX. stoljeća.

Izdvojeni su tako histarski, rimski, kasnoantički, srednjovjekovni, novovjekovni, austrijski te suvremeni sloj iz prošloga stoljeća. Organizator izložbe je Arheološki muzej Istre.