Slideshow shadow
by asuran

Predstavljanje knjige Slavena Bertoše “Osebujno mjesto austrijske Istre” u Lupoglavu

May 31, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 30. svibnja 2011.

U četvrtak, 2. lipnja 2011., s početkom u 18 sati u zgradi Općine Lupoglav (Lupoglav 17) održat će se predstavljanje knjige dr. sc. Slavena Bertoše “Osebujno mjesto austrijske Istre. Lupoglavski kraj u srednjem i novom vijeku”. Izdanje kroz arhivsku i knjižničnu građu istražuje povijest lupoglavskog područja. Knjigu će uz sudjelovanje autora predstaviti akademik Franjo Šanjek, mr. sc. Elvis Orbanić te prof. dr. sc. Damir Agičić (urednik izdanja).

Prof. dr. sc. Slaven Bertoša redoviti je profesor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Objavio je četiri knjige i preko 200 znanstvenih članaka, prvenstveno iz ranonovovjekovne povijesti Istre i sjevernojadranskog prostora, što je i uže područje njegova znanstvenog istraživanja.

Pozivnica

by asuran

Predavanje Željka Bartulovića “Razgraničenje između Kraljevine SHS i Italije 1918.-1925.” u Pazinu

May 30, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 30. svibnja 2011.

U srijedu, 1. lipnja 2011., s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu (Vladimira Nazora 3) održat će se javno predavanje dr. sc. Željka Bartulovića pod naslovom “Razgraničenje između kraljevine SHS i Italije 1918. – 1925.” : međupravni i politički aspekti.

Doc. dr. sc. Željko Bartulović izvanredni je profesor na Pravnom fakultetu u Rijeci. Autor je monografije, poglavlja u knjizi te petnaestak znanstvenih radova, prvenstveno s područja hrvatskog Srednjovjekovnog prava. Osnovni interesi njegova znanstvena istraživanja odnose se na povijest hrvatske države i prava.

Pozivnica

by asuran

Nove epizode TV Hist(o)rije

May 27, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 27. svibnja 2011.


Sedmi nastavak “Hist(o)rije” posvećen je 150. godišnjici Pokrajinskoga sabora Markgrofovije Istre. Sabor je, kao izraz državnim zakonima propisane pokrajinske autonomije, imao određene zakonodavne ovlasti. Prilog nas upoznaje s njegovom kratkom povijesti od osnivanja 1861. do ukinuća 1916. godine, brojem i ulogom zastupnika, s posebnim osvrtom na njegovu političku ulogu u povijesti Istre.

Osma epizoda “Hist(o)rije” obrađuje tri teme. Prvi prilog donosi priču o legendi pulske rock scene Sergiu Blažiću čoseru te bendu Atomsko sklonište. Sljedeći prilog nastavlja glazbenu tematiku te je predstavljen lik i djelo Ferenca Lehara, slovačkoga skladatelja i dirigenta koji je jedno vrijeme bio dirigentom Mornaričkog orkestra u Puli. Emisija završava prilogom o Londonskom ugovoru iz 1915. godine.

Deveta emisija “Hist(o)rije” bavi se dvjema temama iz istarske povijesti. Prvi je dio emisije posvećen Antoine de Villeu, francuskome inženjeru i projektantu pulske utvrde Kaštel te objašnjava okolnosti pod kojima se utvrda gradila. Drugi prilog donosi zanimljivosti iz svakodnevice istarskoga novoga vijeka te saznajemo putove krijumčarenje duhana, kao i na koji se način mletačka vlast borila protiv toga.

Deseta “”Hist(o)rija” obrađuje dvije teme. U prvome prilogu prikazani su život i djelo Eugena Kumičića, najpoznatijeg Istranina u hrvatskoj književnosti, a dotiče se i njegove političke aktivnosti. Drugi je prilog posvećen oslobođenju grada Pule 1945. Prikazane su završne oslobodilačke akcije antifašista, ali i problemi koji su nastali između Jugoslavije i Italije oko oslobođenih prostora.

by asuran

Predstavljanje knjige Darka Dukovskog “Povijest Pule” u Puli

May 25, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 23. svibnja 2011.

U utorak, 31. svibnja 2011., s početkom u 18 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijska komora Pula (Carrarina 5) bit će predstavljena knjiga Darka Dukovskog “Povijest Pule: deterministički kaos i jahači apokalipse”.

Nastala na osnovu arhivskih istraživanja te domaće i strane znanstvene literature knjiga se bavi pulskom poviješću od prapovijesti do suvremenog razdoblja, obrađujući pritom topografsku, socijalnu, političku, vojnu i gospodarsku problematiku. Knjigu će predstaviti dr. sc. Slaven Bertoša, Antun Milovan, Daniel Načinović, Boris Domagoj Biletić te autor dr. sc. Darko Dukovski. Organizatori predstavljanja su Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika i časopis Nova Istra. Član je Istarskog povijesnog društva.

Pozivnica

by asuran

Predstavljanje knjige “Valiže&deštini” u Puli

May 23, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 23. svibnja 2011.

U srijedu, 23. svibnja 2011., s početkom u 17:30, na Željezničkom kolodvoru u Puli (Kolodvorska 5) održat će se predstavljanje knjige “Valiže&deštini: Istra izvan Istre – L’Istria fuori dall’Istria – Istria out of Istria”.

Nakon predstavljanja predviđen je odlazak (izlet) brodom iz pulske luke. Knjiga se s etnološkog gledišta bavi istarskim iseljeništvom od kraja 19. stoljeća do danas, a nastala je kao popratno izdanje izložbe autorice Lidije Nikočević. Urednica publikacije je Tajana Ujčić, a oblikovanje izložbe i publikacije potpisuje Mauricio Ferlin. Organizator događanja i izdavač je Etnografski muzej Istre (Pazin).

Pozivnica