Slideshow shadow
by asuran

Digitalizacija fotografske građe Arheološkog muzeja Istre u Puli

April 26, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 26. travnja 2011.

Istarsko povijesno društvo – Societa’ Storica Istriana pokrenulo je u sklopu projekta Fotohist(o)rija suradnju s Arheološkim muzejom Istre u Puli na digitalizaciji njegove fotografske građe. Naime, u fundusu Muzeja nalazi se oko 55.000 fotografija arheoloških lokaliteta diljem Istre, među kojima su, počevši od kasnih 40-ih godina XX. st., zabilježeni i objekti svjetovne i crkvene arhitekture, prizori iz svakodnevice te panoramske fotografije koje danas već ulaze u područje ekohistorije. U narednim će se mjesecima kontinuirano raditi na sortiranju i digitalizaciji građe kulturno-povijesnog konteksta, a fotografije će se moći pregledati na mrežnim stranicama Društva. Digitalizirana građa bit će opremljena kratkim opisom te inventarnim brojem pozitiva i(li) negativa originala. Sva autorska prava snimaka pripadaju Arheološkom muzeju Istre u Puli.

Ovom suradnjom ukupan broj fotografija u arhivi Istarskog povijesnog društva porast će na oko 2000, a i nadalje će se povećavati. Time se nastavlja rad na ostvarivanju osnovnog cilja projekta koji uz prikupljanje, digitalizaciju i objavljivanje starijih i recentnih fotografija, u vidu povijesnog izvora, nastoji pokazati promjene koje su se događale u Istri posljednjih stotinjak godina u pogledu arhitekture, urbanizma, promjene pejzaža, ali i socijalnih motiva zabilježenih okom objektiva.

Pozivamo još jednom sve ljubitelje istarske povijesti koji u svojim privatnim fotografskim zbirkama posjeduju zanimljive snimke iz istarske prošlosti i sadašnjosti, da njihovom digitalizacijom i objavom sačuvaju vrijednost materijalne i nematerijalne baštine koje one ovjekovječuju.

Fotografije su vodenim znakom zaštićene od nezakonitog objavljivanja. Svi zainteresirani mogu nam se javiti na adresu e-pošte: fotohistorija@ipd-ssi.hr.

Prvih 500-njak muzejskih fotografija mogu se pregledati na našim stranicama, unutar projekta Fotohistorija.

by asuran

Izložba “Svetačke medaljice – pobožna znamenja žiteljica samostana Sv. Teodora u Puli” u Pazinu

April 18, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 18. travnja 2011.

U srijedu, 20. travnja 2011., s početkom u 19 sati u Muzeju grada Pazina (Kaštel), bit će upriličeno otvaranje izložbe “Svetačke medaljice – pobožna znamenja žiteljica samostana Sv. Teodora u Puli”. Organizatori izložbe su Muzej grada Pazina i Arheološki muzej Istre Pula, a autorstvo potpisuje Ondina Krnjak. Izložba ostaje otvorena do 19. svibnja 2011. godine.

Svetačke medaljice su pronađene prilikom zaštitnog arheološkog istraživanja ostataka benediktinskog samostana i crkve Sv. Teodora, podignutih na rubnom dijelu starogradske pulske jezgre, koje je provodio Arheološki muzej Istre u razdoblju od 2005. do 2009. godine. Detalje o medaljicama moguće je konzultirati u katalogu izložbe.


Katalog izložbe

Pozivnica

by asuran

Znanstveni skup “Dijalozi s baštinom” u Rijeci

April 14, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 14. travnja 2011.

U ponedjeljak, 18. travnja 2011., u predavaonici 207. (2. kat) Filozofskog fakulteta u Rijeci (Slavka Krautzeka bb), održat će se znanstveni skup “Dijalozi s baštinom”, povodom Svjetskog dana baštine.

Izlaganja se odnose na istarsko i kvarnersko područje, a bave se pitanjima interpretacije, konzervacije, restauracije i valorizacije crkvene arhitekture i slikarstva. Organizator skupa je Filozofski fakultet u Rijeci.

Program

by asuran

Znanstveni skup “Lovranski stari grad” u Lovranu

April 14, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 14. travnja 2011.

U subotu, 16. travnja 2011., u Kongresnoj dvorani Hotela Excelsior u Lovranu održat će se znanstveni skup “Lovranski stari grad: prošlost, sadašnjost, budućnost”.

Na skupu će biti izlagane teme iz povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije i arhitekture Lovrana. Organizator skupa je Katedra Čakavskoga sabora Lovran.

Program

by asuran

Obilježavanje pogibije Sergeja Mašere “70. let kasneje – spomin na 17. april 1941.” u Piranu

April 11, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 11. travnja 2011.

U petak, 15. travnja 2011., s početkom u 11 sati u dvorani Domenico Tintoretto Municipalne palače u Piranu, održat će se obilježavanje 70. godišnjice pogibije slovenskog časnika i narodnog heroja Sergeja Mašere, naslovljeno “70. let kasneje – spomin na 17. april 1941.”.
O liku i djelu Sergeja Mašere, ali i o kontradmiralu Ivanu Kernu te o knjizi “Tvorci slovenske pomorske identitete” govorit će mag. Nadja Terčon iz Pomorskog muzeja “Sergej Mašera” Piran i dr. Andrej Rahten iz Zgodovinskega inštituta Milko Kos ZRC SAZU. Organizator događanja je Pomorski muzej “Sergej Mašera” Piran.

Pozivnica