Slideshow shadow
by asuran

Predavanje Sandre Tamaro “Romanizmi iz rukopisnoga Rječnika boljunskih govora Ivana Francetića” u Pazinu

March 26, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 26. ožujka 2011.

U srijedu, 30. ožujka 2011., s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu održat će se predavanje doc. dr. sc. Sandre Tamaro naslovljeno “Romanizmi iz rukopisnoga Rječnika boljunskih govora Ivana Francetića”.

Dr. sc. Sandra Tamaro docentica je na Odsjeku za romansku i klasičnu filologiju Odjela za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, gdje predaje kolegije iz semantike, etimologije i opće lingvistike. Uže područje njezina istraživanja odnosi se na etimologiju romanskih posuđenica u čakavskim govorima Istre te romansko-hrvatska jezična prožimanja na istarskom poluotoku.

Pozivnica

by asuran

Predstavljanje novog broja Tabule u Puli

March 23, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 23. ožujka 2011.

U četvrtak, 24. ožujka 2011., s početkom u 12 sati, u Svečanoj dvorani Tone Peruška bit će predstavljen 8. broj Tabule, časopisa Odjela za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Časopis će predstaviti glavna urednica dr. sc. Klara Buršić-Matijašić, izv. prof., dr. sc. Miroslav Bertoša, prof. em. i urednici broja dr. sc. Igor Duda i dr. sc. Andrea Matošević.

by asuran

5. epizoda TV Hist(o)rije

March 21, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 21. ožujka 2011.

Peti nastavak “Hist(o)rije” donosi dva zanimljiva priloga. Prvi prilog posvećen je Matiji Vlačiću Iliriku, jednom od najvažnijih protestantskih reformatora, porijeklom iz Labina.

U nastavku slijedi prilog o talijanskim parlamentarnim izborima 24. ožujka 1929. i oružanoj akciji antifašista u Istri kod Berma s ciljem ometanja nasilno provedenog plebiscita, zbog koje je Vladimir Gortan osuđen na smrt.

Novu epizodu TV Hist(o)rije pogledajte klikom na LINK.

by asuran

Predavanje Anite Buhin “Nazivi pulskih ulica: ideologija vs. kolektivno sjećanje”

March 14, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 14. ožujka 2011.

U srijedu 16. ožujka 2011., s početkom u 19 sati u prostorijama MP Hacklab (Pula, zgrada Rojca, Gajeva 3) održat će se predavanje Anite Buhin “Nazivi pulskih ulica: ideologija vs. kolektivno sjećanje”

Istraživanje identiteta grada podrazumijeva istraživanje identiteta njegovih stanovnika. Pulski je primjer idealan za ovakvo istraživanje jer je u posljednjih 150 godina grad kroz duža razdoblja bio u granicama četiri različite države, a svaka se od njih koristila nazivima ulica za svoju legitimizaciju u svijesti građana. Ipak, ono na što nijedna vlast ne računa sjećanje je stanovnika…

Anita Buhin studentica je na Odsjeku za povijest, Odjela za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Članica je Istarskog povijesnog društva.

by asuran

4. epizoda TV Hist(o)rije

March 14, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 14. ožujka 2011.

Prvi prilog obrađuje priču o Juri Grandi iz Kringe, prvome europskome vampiru, kojeg je u svome djelu “Slava Vojvodine Kranjske” ovjekovječio kranjski plemić Johann Weichard Valvasor (1641.-1693.).

Drugi prilog donosi pregled događaja u Labinu za vrijeme antifašističke pobune rudara u ožujku i travnju 1921.godine, poznate pod nazivom Labinska republika.

Novu epizodu televizijskog priloga Hist(o)ria možete pogledati klikom na LINK.