Slideshow shadow
by asuran

Predavanje “Otkriće Zemlje Franje Josipa 1873.” u Puli

February 26, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 26. veljače 2011.

U ponedjeljak 28.02.2011. s početkom u 18 h , u prostorijama Gradske knjižnice Pula, održat će se predavanje “Otkriće Zemlje Franje Josipa 1873.” u organizaciji udruge K.u.K. Pula . Predavanje o polarnoj ekspediciji (1872-1874) koja je krenula iz Pule, održat će Josip Vretenar, član udruge “Viribus Unitis”, koja je uz Gradsku knjižnicu Pula sudjelovala na ostvarenju predavanja.

by asuran

Novi projekt Istarskog povijesnog društva – Televizijski prilog “Hist(o)ria”

February 24, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 24. veljače 2011.

Od 14. veljače 2011 godine, svakog ponedjeljka s početkom u 18.00 sati u okviru emisije NIT Istrom na TV Istri prikazivat će se prilog “Hist(o)ria”. Ideja o pokretanju dokumentarnog televizijskog priloga “Hist(o)ria” nastala je u rujnu 2010. kao rezultat razgovora između Nezavisne istarske televizije (danas TV Istre) i Istarskog povijesnog društva. Cilj je bio približiti lokalnu povijest gledateljima kroz kratke i zanimljive reportaže o pojedinim znamenitim osobama, događajima i zanimljivostima iz istarske povijesti. Sadržaj priloga većinom je vezan uz Istru i ličnosti iz istarskog podneblja, ali obrađuje i teme koje s Istrom imaju tek nekoliko dodirnih točaka. Iako je osnovna ideja bila predstaviti teme prema kalendarskom modelu u vidu obilježavanja godišnjica, iz emisije u emisiju gledateljima će se omogućiti upoznavanje i s drugim važnim događajima iz političke povijesti, ali i zanimljivostima iz svakodnevnoga života. Autori su priloga Anita Buhin i Ivan Hrastovčak, članovi Istarskog povijesnog društva.

Priloge možete pogledati ovdje.

by asuran

Predstavljanje knjiga “Čija ovca crnu vunu prede” i “Posljednji hrvatski argonaut dr. Ante Ciliga”

February 24, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 24. veljače 2011.

U petak, 25. veljače 2011. u Domu kulture – Rovinj s početkom u 19 sati, održat će se predstavljanje knjiga “Čija ovca crnu vunu prede ” i “Posljednji hrvatski argonaut dr. Ante Ciliga “. Organizatori događanja su Udruga “dr. Ante Ciliga ” – Pula i Matica hrvatska Pazin. Govorit će: Ninoslav Mogorović, Željko Sušek i David Ivić, a uvodničar je dr. sc. Mario Sošić.

Pozivnica

by asuran

Predavanja Saše Vejzagića “Razvoj samoupravnog socijalizma u Jugoslaviji u razdoblju od 1950. do 1980. godine” u Puli

February 23, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 23. veljače 2011.

U četvrtak., 24. veljače 2011., s početkom u 19 sati u prostorijama MP Hacklab (Pula, Gajeva 3) održat će se predavanje Saše Vejzagića “Razvoj samoupravnog socijalizma u Jugoslaviji u razdoblju od 1950. do 1980. godine”.
Samoupravljanje ili samoupravni socijalizam bio je društveno-ekonomski poredak kojeg je uspostavilo političko rukovodstvo Jugoslavije na samom početku pedesetih godina 20. stoljeća. Predavanje istražuje razloge zbog kojih se krenulo u uvođenje novog sustava, proces njegove teške provedbe, i konačno, razloge napuštanja koncepta.

Saša Vejzagić student je na Odsjeku za povijest, Odjela za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

by asuran

Predstavljanje novog sveska Vjesnika istarskog arhiva u Pazinu

February 20, 2011 in Novosti by asuran

Objavljeno 20. veljače 2011.

U srijedu, 23. veljače 2011. s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu bit će predstavljen 17. svezak Vjesnika istarskog arhiva. Glavni urednik izdanja je dr. sc. Ivan Jurković, a uz njega će o novom svesku govoriti dr. sc. Maurizio Levak, Vlatka Lemić i mr. sc. Elvis Orbanić.

Dr. sc. Ivan Jurković redoviti je profesor na Odsjeku za povijest Odjela za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, gdje predaje kolegije iz srednjovjekovne povijesti. Autor je više desetaka znanstvenih radova i stručnjak je za problematiku sudbine izbjeglica i prognanika u doba osmanskih navala na Hrvatsku i Ugarsku.

Dr. sc. Maurizio Levak docent je na Odsjeku za povijest Odjela za humanističke znanosti Sveučilišta Jurje Dobrile u Puli, gdje predaje kolegije iz nacionalne i regionalne povijesti ranoga srednjega vijeka te metodiku nastave povijesti. Autor je više znanstvenih historiografskih radova. Glavno mu je područje zanimanja srednjovjekovna povijest, s naglaskom na rani srednji vijek u Istri. Predsjednik je Istarskog povijesnog društva.

Vlatka Lemić arhivski je savjetnik u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, gdje obnaša dužnost načelnice Odsjeka za matičnu, razvojnu i dokumentacijsku službu.

Mr. sc. Elvis Orbanić ravnatelj je Državnog arhiva u Pazinu. Autor je više znanstvenih radova, a uže područje njegova znanstvenog zanimanja okrenuto je istraživanju novovjekovne crkvene povijesti u Istri.