Slideshow shadow
by asuran

Predavanje Andreja Badera “Zaboravljeni egzodus 1915. – 1918.” u Puli

November 24, 2010 in Novosti by asuran

Objavljeno: 24. studenog 2010.

U petak, 26. studenoga 2010. u 19 sati u Gradskoj knjižnici Pula održat će se predavanje Andreja Badera na temu evakuiranog civilnog stanovništva južne Istre u Prvom svjetskom ratu naslovljeno “Zaboravljeni egzodus 1915. – 1918.”. Prije predavanja održat će se predstavljanje novoosnovane udruge “K.u.K.” Pula koja se bavi istraživanjem i očuvanjem baštine Pule i južne Istre u doba vladavine Austrougarske. Ovo je prvi istup udruge “K.u.K.” u javnosti.

Andrej Bader stručni je suradnik za kulturu Općine Medulin, student diplomskog studija povijesti pri Sveučilištu Jurja Dobrile te član Istarskog povijesnog društva – Societa’ Storica Istriana. Godine 2009. u koautorstvu s Ivanom Miškovićem izdao je knjigu “Zaboravljeni egzodus 1915.-1918.”.

by asuran

Međunarodno arheološko savjetovanje u Puli

November 21, 2010 in Novosti by asuran

Objavljeno: 21. studenog 2010.

Od 24. do 27. studenoga 2010. u Puli će se održati XVI. međunarodno arheološko savjetovanje na temu “Nastambe i stanovanje od prapovijesti do srednjeg vijeka”. Skup je pod visokim pokroviteljstvom Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), a organizatori su Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb i Centar za arheološka istraživanja – Međunarodni istraživački centar za arheologiju Brijuni – Medulin.

MIC za arheologiju Brijuni – Medulin utemeljen je 1994. kao ustrojbena jedinica Sveučilišta u Zagrebu na inicijativu Arheološkog zavoda Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Centar sustavno unaprjeđuje znanstveno – istraživačku djelatnost na području arheologije i zaštite spomeničke baštine, organizira arheološka iskapanja, konzervaciju i predstavljanje starina u Istri. Od 1995. izdaje međunarodni arheološki časopis Histria Antiqua.

Program skupa: HR, ENG

by asuran

Tisućita fotografija u Fotohist(o)riji

November 19, 2010 in Novosti by asuran

Objavljeno: 19. studenog 2010.


Poštovani,

čast nam je obavijestiti vas da naš projekt Fotohist(o)rija napreduje željenim ritmom. Naime, u nepuna prva dva mjeseca, koliko postoji mrežna stranica Istarskog povijesnog društva, objavili smo više od tisuću fotografija iz istarske povijesne i kulturne baštine. Na tom će tragu Fotohist(o)rija nastaviti u realizaciji svoga cilja – što cjelovitijeg digitalnog prikaza istarske prošle i sadašnje zbilje. Većina dosadašnjih fotografija u fundusu odnosi se na crkvenu i svjetovnu arhitekturu Poluotoka, uhvaćenu objektivom našeg člana Alda Šurana. Uz recentne fotografije objavili smo i stotinjak starijih fotografija, na kojima možemo vidjeti svakodnevne prizore iz već pomalo zaboravljenog istarskog života prve polovice XX. st.
Pozivamo još jednom sve ljubitelje istarske povijesti koji u svojim privatnim fotografskim zbirkama posjeduju zanimljive snimke iz istarske prošlosti i sadašnjosti, da njihovom digitalizacijom i objavom sačuvaju vrijednost materijalne i nematerijalne baštine koje one ovjekovječuju.
Svi zainteresirani mogu nam se javiti na adresu e-pošte: fotohistorija@ipd-ssi.hr

Ovim putem se zahvaljujemo našim suradnicima.

S nadom da do 2000. fotografije neće proći mnogo vremena, srdačno vas pozdravljamo.

by asuran

Izložba “Prva istarska pokrajinska izložba – 100 godina” u Pazinu

November 15, 2010 in Novosti by asuran

Objavljeno: 15. studenog 2010.


U pazinskom Kaštelu u četvrtak, 18. studenoga 2010., s početkom u 19 sati bit će otvorena gostujuća izložba pod nazivom “Prva istarska pokrajinska izložba – 100 godina”. Organizatori izložbe su Etnografski muzej Istre, Muzej grada Pazina i Humanističko društvo za povijest, umjetnost i kulturu „Histria” iz Kopra. Izložba ostaje otvorena do 19. prosinca 2010. godine.

by asuran

Predavanje Josipa Bratulića “Glagoljski natpisi iz Istre kao izvor za povijest” u Pazinu

November 15, 2010 in Novosti by asuran

Objavljeno: 15. studenog 2010.


U Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu u srijedu, 17. studenoga 2010., s početkom u 18 sati održat će se predavanje akademika Josipa Bratulića pod naslovom Ë?Glagoljski tekstovi iz Istre kao izvor za povijestË?. Akademik Josip Bratulić redoviti je profesor u miru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Glavno područje njegovog znanstvenog proučavanja odnosi se na povijest hrvatske glagoljske baštine i kulture.


Pozivnica