Slideshow shadow
by asuran

“Prva istarska pokrajinska izložba – 100 godina”

September 26, 2010 in Novosti by asuran

Objavljeno: 26. rujna 2010.


U Povijesnom muzeju Istre u Puli gostuje izložba “Prva istarska pokrajinska izložba – 100 godina”.
Izložba ostaje otvorena do 31. listopada 2010. godine, a realiziralo ju je Humanističko društvo za povijest, umjetnost i kulturu „Histria” iz Kopra povodom obilježavanja stogodišnjice održavanja Prve istarske pokrajinske izložbe u suradnji s Talijanskom unijom, Narodnim sveučilištem u Trstu, Talijanskim centrom za promidžbu, kulturu, obrazovanje i razvoj „Carlo Combi” i Zajednicom Talijana „Santorio Santorio” iz Kopra.

by asuran

Istarsko povijesno društvo – otvorene mrežne stranice

September 26, 2010 in Novosti by asuran

Objavljeno: 26. rujna 2010.


Poštovani,

sa zadovoljstvom vas obavještavamo da smo pokrenuli mrežne stranice Istarskog povijesnog društva – Societa’ Storica Istriana na adresi www.ipd-ssi.hr. Na njima se nalaze podatci o Društvu i njegovim aktivnostima, obavijesti o održavanju skupova, predavanja i izložbi o povijesti Istre te brojne poveznice s adresama muzeja, arhiva i knjižnica u Hrvatskoj i Europi koje bi svojom građom mogle biti od koristi povjesničarima i uopće svim ljubiteljima istarske povijesti. Pored toga, određenu je stručnu literaturu i izvore koji se odnose na povijest Istre moguće na spomenutim stranicama konzultirati on-line, a ta će se zbirka podataka stalno nadopunjavati.

Osobito skrećemo pozornost na kategoriju/projekt Fotohist(o)rija čiji je glavni cilj prikupiti, digitalizirati i prikazati fotografije nastale na Istarskom poluotoku vezane uz njegovu crkvenu i svjetovnu arhitekturu, svakodnevicu i ekohistoriju. Time ćemo nastojati otvoriti nove vidike zaljubljenicima u ovjekovječenu i sačuvanu bogatu povijesnu i kulturnu baštinu Istre. Neizbježnim blijeđenjem kolektivne memorije neki su događaji, običaji i građevine svoje jedino utočište pronašli upravo na starim fotografijama, a kako i same ne bi doživjele istu sudbinu, nastojat ćemo ih digitalizacijom sačuvati kao vrijedan i bogat povijesni dokument. Stoga pozivamo sve vlasnike fotografija koje sadrže prikaz neke prošle, a danas nepostojeće ili izmijenjene stvarnosti istarskog života i pejzaža, da nam se jave kako bismo zajedno sačuvali te podatke za budućnost, uz zadržavanje vlasničkih prava imatelja nad fotografijama. U realizaciji tog obimnog posla Istarsko povijesno društvo – Societa’ Storica Istriana oslonit će se i na privatne zbirke Istrana otvorenih za suradnju na tom polju.

Uz srdačan pozdrav,

Istarsko povijesno društvo – Societa’ Storica Istriana.