Slideshow shadow

Predstavljanje knjige Ivana Smoljana i Nine Brečević “Vittorio Depiera (ne)poznati odvjetnik i fotograf amater” u Tinjanu

July 19, 2021 in Novosti by mradosevic

U utorak, 20. srpnja 2021., u 19,30 sati, u sklopu Ljeta spod ladonj u Tinjanu, održat će se predstavljanje knjige Vittorio Depiera (ne)poznati odvjetnik i fotograf amater. Riječ je o monografiji o fotografu amateru Vittoriju Depieri, koji je 1871. godine rođen u Tinjanu, živio je i radio kao odvjetnik u Rovinju, a njegova fotografska ostavština od preko 130 fotografija čuva se u Zavičajnoj zbirci Depiera u Tinjanu.

Knjigu će predstaviti, uz autore Ivana Smoljana i Ninu Brečević, urednica Lana Skuljan Bilić i recenzentica Gordana Milaković, više kustosice Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell´Istria te Tajana Ujčić, ravnateljica Muzeja grada Rovinja.


Fotograf amater Vittorio Depiera novo je ime u ranoj povijesti fotografije u Istri, a iznimna vrijednost i značaj njegovih fotografija je u tome što imamo sačuvan muzeološki kontekst – znamo tko je, kada i gdje fotografiran. Osim toga, njegove fotografije danas mogu biti primaran izvor i dati značajan doprinos proučavanju kulturne povijesti Tinjana i Tinjanštine, ali i Rovinja, krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Projektom je ostvarena suradnja sa Muzejom Grada Rovinja i Povijesnim i pomorskim muzejom Istre – Museo storico e navale dell´Istria, te je za narednu godinu u najavi izložba o životu, radu i fotografskoj ostavštini Vittorija Depiere, koja će gostovati u navedenim muzejima.

Predstavljanje knjige “Ogenj, ki je zajel Evropo: Narodni dom v Trstu 1920-2020” u Kopru

July 13, 2021 in Novosti by mradosevic

U srijedu, 14. srpnja 2021., s početkom u 19 sati na Prešernovom trgu u Kopru bit će predstavljena knjiga dr. sc. Boruta i dr. sc. Gorazda Bajca “Ogenj, ki je zajel Evropo: Narodni dom v Trstu 1920-2020”. Organizatori su Društvo TIGR Primorske, Knjižnica LIBRIS i Znanstveno raziskovalno središče Koper.

Izložba “Arhitektura. Skulptura. Sjećanje. Umjetnost spomenika Jugoslavije 1945. – 1991.” u Novigradu

July 10, 2021 in Novosti by mradosevic

U subotu, 10. srpnja 2021. u 21 sat u Muzeju Lapidarium u Novigradu bit će otvorena izložba “Arhitektura. Skulptura. Sjećanje. Umjetnost spomenika Jugoslavije 1945. – 1991.”. Izložba je otvorena do 18. kolovoza 2021. Može se razgledati svaki dan, osim nedjeljom i praznikom, od 10 do 13 i od 19 do 22 sata.

O izložbi:

U arhitekturi i umjetnosti svih kulturnih prostora nekadašnje Jugoslavije ističu se bezvremenski spomenici žrtvama narodnooslobodilačke borbe. Njihovi su autori bili najpoznatiji jugoslavenski arhitekti, urbanisti i kipari, poput Bogdana Bogdanovića, Edvarda Ravnikara, Vojina Bakića, Dušana Džamonje, Zdenka Kolacija i mnogih drugih. Umjesto režimske simbolike u svojim autonomnim ostvarenjima isprepleli su suvremenost i prošlost, mističnost i geometriju, arhetipske simbole i nove materijale, arhitekturu i krajobraznu poetiku, historijsku auru mjesta i nove oblike komunikacije s posjetiteljem.

Izložba, koja je prvo predstavljena u Ljubljani u Galeriji Dessa (2020), prikazuje 33 spomenika i/ili memorijalnih kompleksa iz svih republika i autonomnih pokrajina Jugoslavije odabranih na temelju visoke arhitektonske i umjetničke vrijednosti objekata te iznimne kontemplacije krajobraznog prostora. Toj izložbi u Muzeju Lapidarium, dodana su tri spomenika: Spomenik – kosturnica Vladimira Gortana (Pod Beram), Spomenik rudaru borcu (Labin) i Spomen-park Dotrščina (Zagreb), čime dopunjujemo korpus memorijale spomeničke baštine. Osnovne su značajke toga korpusa, pored visokih umjetničkih dosega, je i međuodnos konstruktivnih elemenata spomenika i njegova suodnosa spram prirodnoga krajolika. Iz perspektive spomeničke skulpture nakon Drugog svjetskog rata, upravo su jugoslavenski spomenici jedan od najdojmljivijih monumentalnih ostvarenja. To potvrđuje i izložba Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980, održana u njujorškoj MoMI 2018./2019., na kojoj su Spomenik Monuments zauzeli istaknuto mjesto.

Izložbu u Novigradu-Cittanovi prate originalni crteži i skice Bogdana Bogdanovića za jasenovački „Cvijet“, izdvojeni pano o radu i djelima Zdenka Kolacija i Zdenka Sile, kataloška baza podataka spomenika autorice Sanje Horvatinčić (2017), višestruko nagrađivani dokumentarni film Igora Grubića Spomenik (2015) te dokumentarni film Jelene Radenović Umetnost sećanja (2019).

Osim toga predstavit će se i posebna publikacija “Arhitektura. Skulptura. Spomin. Umetnost spomenikov Jugoslavije 1945–1991./Architecture. Sculpture. Remembrance. The Art of Monuments of Yugoslavia 1945–1991”, izdavača Galerije Dessa i revije AB – Arhitektov bilten/Architect’s Bulletin, Ljubljana, 2020. Kustosi: Boštjan Bugarič, Kristina Dešman, Maja Ivanič, Špela Kuhar, Eva Mavsar, Špela Nardoni Kovač, Damjana Zaviršek Hudnik; Producent: Gallery DESSA, Židovska steza 4, Ljubljana; Organizatori: Galleria DESSA, ab_Arhitektov bilten, DAL, Arhitectuul i Jerica Ziherl, za Muzej-Museo Lapidarium, Veliki trg 8a, Novigrad-Cittanova; suradnici: Renata Kmet, Branko Metzger Šober, Oleg Šuran.

Finalna konferencija projekta ‘The European Spa’ – Pula-Brijuni, 2.-4. lipnja 2022. – Poziv na sudjelovanje

June 24, 2021 in Novosti by mradosevic

Finalna konferencija europskog HERA projekta “THE EUROPEAN SPA AS A TRANSNATIONAL PUBLIC SPACE AND SOCIAL METAPHOR” (2019-2022) održat će se u Puli i na Brijunima od 2. do 4. lipnja 2022. godine. Projekt The European Spa (https://www.theeuropeanspa.eu/) bavi se razvojem i zajedničkom baštinom europskih povijesnih lječilišta te mogućnostima njihove revitalizacije i revalorizacije u aktualnom globalnom kontekstu. Pozivaju se zainteresirani za sudjelovanje na skupu da prijedloge izlaganja, popraćene kratkom biografskom bilješkom, pošalju do 1. rujna na email: info@theeuropeanspa.eu. Detaljniju informaciju o projektu i poziv na sudjelovanje na finalnoj konferenciji možete naći u prilogu.

Izložba Avari i Slaveni južno od Drave u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca

June 17, 2021 in Novosti by mradosevic

Avari i Slaveni južno od Drave izložba je u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Gradskog muzeja Vinkovci koja će gostovat u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca od 18. 6. do 19. 9. 2021. godine. Izložba će za posjetitelje biti otvorena isti dan od 14:00 do 22:30 sata (ulaz do 22:00 sata). Radno vrijeme Muzejsko-galerijskog prostora Sveta Srca bit će svakim danom od 9:00 do 22:30 sata (ulaz do 22:00 sata).
Izložba Avari i Slaveni južno od Drave predstavlja dvije populacije iz razdoblja koje se proteže od sredine 6. do sredine 9. stoljeća. U izložbenom postavu predstavljena je arheološka građa koja potječe iz fundusa hrvatskih muzeja (Arheološki muzej u Zagrebu, Gradski muzej Vinkovci, Muzej grada Koprivnice, Gradski muzej Varaždin, Muzej Međimurja Čakovec, Arheološki muzej Osijek, Muzej Brodskog Posavlja, Gradski muzej Sisak, Muzej grada Iloka) i zbirki (Arheološka zbirka obitelji Zvijerac, Muzejska zbirka POU Novska), uključujući predmete koji su pronađeni prilikom nedavnih arheoloških istraživanja (Institut za arheologiju, Arheološki zavod Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Kaducej d.o.o.). Navedeno je razdoblje predstavljeno kroz posebno odabrane primjerke nakita, ratničke opreme, poljoprivrednog alata, keramičkih posuda i koštanih predmeta. Uz navedene predmete prikazane su i ilustracije pripadnika avarskog i slavenskog društva koje, uz prikazanu materijalnu ostavštinu, pokazuju značaj hrvatske arheološke baštine unutar europskog kulturnog kruga. Autorice izložbe su Anita Dugonjić (Arheološki muzej u Zagrebu) i Anita Rapan Papeša (Gradski muzej Vinkovci). Na izložbi je predstavljen materijal ranosrednjovjekovnog razdoblja s područja kontinentalne Hrvatske, s kratkim tekstualnim osvrtom na područje Dalmacije, Istre i Primorja. Materijal iz fundusa hrvatskih muzeja, privatnih zbirki i ostalih institucija pokazuje bogatstvo kulturne baštine pojedinih hrvatskih regija. Pojedina arheološka građa otkrivena nedavnim arheološkim istraživanjima po prvi je put prikazana upravo tijekom ovog izložbenog projekta. Izložba je prvotno postavljena u Arheološkom muzeju u Zagrebu (Trg N. Šubića Zrinskog 19) u sklopu međunarodnog izložbenog projekta Avari i Slaveni, zajedno sa slovačkom izložbom Avari i Slaveni sjeverno od Dunava. U Svetim Srcima ugošćujemo izložbu Avari i Slaveni južno od Drave koja je nastala u suradnji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Gradskog muzeja Vinkovci. U uvodnom dijelu izložbe posjetitelj se može upoznati s poviješću ovog razdoblja i sa avarskim i slavenskim društvom (7 postera s temama: Povijesna pozadina, Avarsko društvo, Slavensko društvo). Slijede tematske cjeline: Naselja, Gospodarstvo, Zanati, Iznimni nalazi, Žene, Duhovni život, Ratnici, Groblja i pogrebni običaji, Kulturni utjecaji, Avarski arheološki nalazi na istočnoj obali Jadrana i u njezinu zaleđu. U sklopu cjeline Ratnici postavljena je niska vodoravna vitrina u kojoj su prikazani bioarheološki ostaci konja i konjanika s dijelovima opreme i prilozima s lokaliteta Stari Jankovci – Gatina, u položaju u kojem su pronađeni tijekom arheoloških istraživanja. U cjelini Iznimni nalazi prikazan je materijal koji se po svojim značajkama smatra izvanrednim po načinu izrade, mjestu pronalaska te zanimljivoj povijesti pronalaska. Riječ je o srebrnim nalazima iz Čađavice kraj Slatine koji su dio stalnog postava Srednjovjekovnog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu.
Posljednju cjelinu čine ilustracije i crteži na kojima su rekonstruirani dijelovi opreme ratnika i konja (refleksni luk, sedlo, konjsko oglavlje, pojasna garnitura). Na izlazu posjetitelj može pročitati citate različitih izvora ovog razdoblja, ulomke pjesama hrvatskih pjesnika koji su opjevali Dolazak Hrvata (Silvije Starhimir Kranjčević i August Šenoa). Izložbu prati edukativni prostor s didaktičkim materijalima.

Izložba će biti otvorena u sklopu Europskih dana arheologije koji se održavanju od 18. do 20. 6. 2021. godine.