Slideshow shadow

Međunarodni znanstveni skup “10. istarski povijesni biennale”

May 18, 2021 in Novosti by mradosevic

U četvrtak i petak, od 20. do 21. svibnja 2021. godine od 9 do 16 h održat će se međunarodni znanstveni skup “10. istarski povijesni biennale” s temom “Corpus, carnalitas…: o tijelu i tjelesnosti u povijesti na jadranskom prostoru”. Organizatori su Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli – Filozofski fakultet i Državni arhiv u Pazinu.

Skup se može pratiti na poveznici Zoom platforme: https://unipu-hr.zoom.us/j/93710672843

Izložba DOBRO DOŠLI! – 75 godina od boravka Međusavezničke komisije za razgraničenje u Istri

May 14, 2021 in Novosti by mradosevic

U utorak, 18. svibnja, na Međunarodni dan muzeja, s početkom u 18 sati, u Muzeju grada Pazina otvara se izložba DOBRO DOŠLI! – 75 godina od boravka Međusavezničke komisije za razgraničenje u Istri.

Izložba nas vraća u ožujak 1946. godine. Naime, završetkom Drugog svjetskog rata, nisu definirane granice između Italije i Jugoslavije, već je sporni teritorij podijeljen na Zone A i B. Saveznici (SAD, Velika Britanija, Francuska i Sovjetski savez) su tada osnovali Komisiju koja je u ožujku 1946. godine obilazila čitavu Julijsku krajinu i pritom bila stacionirana u Trstu i Pazinu. Izložba progovara o opsežnim pripremama Jugoslavenske strane za dolazak Komisije, što je uključivalo masovno manifestiranje na ulicama, ispisivanje zidnih parola i slične akcije, dočarava ozračje koje je vladalo u Zonama A i B, rekonstruira put kojim se komisija kretala, donosi memoare sudionika ovih događaja, kao i reperkusije obilaska Komisije.

Ovim projektom ostvarena je suradnja između Muzeja grada Pazina, Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i Muzeja novejše zgodovine Slovenije u Ljubljani, čime izložba dobiva međunarodni karakter i na njoj se mogu razgledati izlošci iz tri navedena muzeja. Autor izložbe je kustos Muzeja grada Pazina Ivan Smoljan. Izložbu je u pazinskom Kaštelu moguće razgledati u radno vrijeme Muzeja sve do kraja godine. Otvorenje izložbe održati će se u dvorištu pazinskog Kaštela, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera koje budu na snazi.

Izložba: Arheologija iz zraka

May 6, 2021 in Novosti by mradosevic

Gostujuća izložba Arheološkog muzeja Zagreb “Arheologija iz zraka” bit će izložena u “Galeriji C8” u Puli od 7. svibnja do 29. kolovoza 2021. godine. Otvorenje izložbe možete pratiti on-line na Instagramu, Facebooku i YouTubeu Arheološkog muzeja Istre u petak 7. svibnja u 12:00 sati. Zbog epidemioloških mjera neće biti službenog otvorenja u “Galeriji C8”.

Arheologija i zračne fotografije imaju dugu zajedničku povijest koja seže u početak 20. stoljeća kada su iz balona snimljene prve zračne fotografije Stonehengea i Rimskog foruma. S vremenom se razvila i posebna grana naše znanosti, zračna arheologija, koja se bavi proučavanjem tragova ljudske aktivnosti iz prošlosti u krajoliku. Fotografije snimljene iz zraka korištene su također za dokumentiranje i prezentaciju arheoloških nalazišta. Do nedavno su u tu svrhu korišteni baloni, ljestve, servisna vozila i druge platforme, ali razvojem novih tehnologija i komercijalizacijom bespilotnih letjelica postupak dokumetiranja lokaliteta je znatno ubrzan, a kvaliteta prezentacijskih fotografija je dobila novu dimenziju. Bespilotne letjelice ili kolokvijalno dronovi imaju dugu povijest i širok spektar primjene, međutim tek u posljednjih desetak godina dolazi do njihovog ubrzanog razvoja i komercijalizacije. Posebno mjesto u širokom spektru različitih letjelica zauzimaju rotorne letjelice zbog mogućnosti lebdenja na mjestu od kojih je najpopularnija inačica svakako kvadkopter. U početku su letjelice zahtjevale i dodatnu opremu te je kamera za snimanje dolazila neovisno od samog drona, dok danas one dolaze s već integriranim kamerama u tzv. RTF (engl. Ready to fly) verzijama. Dronovi su nam omogućili snimanje lokaliteta iz dotada nemogućih kuteva i pozicija, a sama činjenica da se radi o financijski realtivno jeftinom proizvodu pomogla je da s vremenom postanu sastavni dio alata u svim većim institucijama koja provode arheološka istraživanja. Time se u znatnoj mjeri povećao broj zračnih fotografija arheoloških lokaliteta.Izložba “Arheologija iz zraka” postavljena je s ciljem prikazivanja nekih od najzanimljivijih i najatraktivnijih zračnih fotografija arheoloških lokaliteta s prostora Republike Hrvatske. Ova izložba fotografija odudara od klasičnih arheoloških izložaba i osnovni fokus stavljen je na fotografije, dok su podaci o arheološkom kontekstu svedeni na minimum. Autori izložbe su Miroslav Vuković s Odsjeka za arheologiju, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja Zagreb.

Međunarodna konferencija o valorizaciji europske fortifikacijske baštine u Puli

May 3, 2021 in Novosti by mradosevic

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna, pulsko Sveučilište domaćin je međunarodne konferencije o europskim primjerima dobre prakse u održivoj valorizaciji fortifikacijske baštine. Konferencija Sustainable Valorisation of Fortified Heritage – European Best Practice, posvećena transnacionalnim modelima zaštite i upravljanja zajedničkom europskom fortifikacijskom baštinom održat će se 6. svibnja 2021., u virtualnom obliku zbog aktualne pandemije. Na njoj će, uz aktualne projekte revitalizacije pulskog fortifikacijskog sustava, partnerske institucije iz Verone, Krakowa i Berlina, Šibenika i Kotora, Zagreba i Ljubljane te međunarodne istraživačke mreže i nove kulturne rute Forte Cultura predstaviti najbolja europska iskustva u valorizaciji fortifikacijske baštine. Sudjelovanje je besplatno, program možete naći u prilogu, a registracijski link dostupan je na web-stranici kulturne rute Forte Cultura: https://www.forte-cultura.eu/en/netzwerk-en/confrences.

Ulicama našega grada: Pula kroz fotoobjektiv Alojza Orela 1950. – 1990. – interaktivni postav fotografija

April 29, 2021 in Novosti by mradosevic

Od ponedjeljka do petka, 3. – 7. svibnja 2021., u prostorijama Memo muzeja u Puli (Scalierova ulica 4) moći će se pogledati interaktivni postav fotografija naslovljen “Ulicama našega grada: Pula kroz fotoobjektiv Alojza Orela 1950. – 1990.”. Autori postava su Milan Radošević i Filip Zoričić, a organizator Memo muzej.

Postav je, u sklopu programa obilježavanja Dana grada Pule, nastao prigodnim izborom gradskih motiva iz bogatoga opusa znamenitoga pulskoga fotografa Alojza Orela. Izabrani motivi odnose se na pulske ulice, trgove i parkove u razdoblju od 1950. do 1990. godine, koje ujedno predstavljaju i najplodnije Orelove stvaralačke godine.

U  gradske asfaltne i kamene “arterije”, snabdijevane kisikom zelenih oaza,  generacije Puljana utisnule su bezbroj nevidljivih stopa. Jedno od odredišta bili su trgovi, okruženi ustanovama bez kojih je nemoguće zamisliti svakodnevni gradski život. Protekom vremena i putovi i odredišta postaju nešto više od prvotno namijenjene im svrhe – mjesta sjećanja utkana u kolektivni identitet svih koji na ovaj ili onaj način vole ili žive Pulu. Posjetitelji će moći sami, ispod svake fotografije, dopisati svoja sjećanja i utiske.

U Muzeju je potrebno pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera. Istovremeno u Muzeju može biti prisutno maksimalno 10 posjetitelja. Memo muzej posjeduje i nacionalnu oznaku sigurnosti Hrvatske turističke zajednice “Stay safe in Croatia-Safe travels”.

Ulaz u Memo muzej tijekom postava je slobodan.