Slideshow shadow
by ltidic

30. lipnja

June 30, 2020 in 6 Lipanj by ltidic

1893. – Crkva San Francesco, koja je bila obesvećena i pretvorena u magazin živežnih namirnica, ne služi više u te svrhe te Komanda 3. korpusa oružanih snaga smatra da je treba vratiti prvobitnoj namjeni. Građevinski konzultant Hauser smatra da je crkva lijep primjerak gotičke građevine i da je vrijedi restaurirati te će tako obnovljena krasiti Pulu. (MARCELO BOGNERI)

1917. – Objava. Aproviozacijska komisija javlja da su svršene priprave za razdiobu mlijeka starcima i bolesnicima te da će na magistrat moći ići svi starci koji su prekoračili 70. godinu da im tamo pritisnena iskaznicu za živež pečat koji im daje pravo da dobiju mlijeko. (HRVATSKI LIST)

1918. – Pokrajinska bolnica. Desi li ti se nezgoda ili snadje li te bolest, pa moraš u Puli u bolnicu, jao si ga tebi. Govoriš li svojim jezikom ne će te razumjeti niko. Zoveš li se Zlatko, oni pišu Slatko, a svršava li ti se prezime na -ć siguran si da će ti ga iskriviti. Možeš ih slobodno uvjeravati i pokazivati im crno na bijelom, oni pišu svoje -ch. No, ali zato su umiljati, a umiljato janje dvije majke siše. Oni nisu ni veleizdajnici jer drže uvijek s onim koji je jači. (HRVATSKI LIST)

1929. – Ližnjan. Ovih smo dana imali istinsku procesiju preko našega sela. Dužnost nam je tom prigodom zahvaliti se našem svećeniku koji drži naše stare običaje. Isto tako pohvale su vrijedne i naše djevojke koje ukrasuju cvijećem crkvu, diku našega sela. Njihovom zaslugom su sada dovršena dva nova oltara posvećena sv. Josipu i sv. Antunu koji su nas stajali 5 tisuća lira. To plemenito djelo naše mladeži sve nas razveseljuje jer radije gledamo da troše novac u ovakve svrhe, ugodne Bogu, nego da ih bavaju za kojekakve ludorije koje im škode i duši i tijelu. (ISTARSKI LIST)

Arhiva

by ltidic

29. lipnja

June 29, 2020 in 6 Lipanj by ltidic

1871. – Njemačke novine u Puli. Počamši od 1. junija, izlazi u Puli jedan put u tjednu njemački list, pod imenom “Neptun” posvećen znanstvu i lieposlovlju. Predplatnina iznosi za cielu godinu 4 f. (NAŠA SLOGA)

1909. – Zbog tučnjave u jednoj pulskoj krčmi uhićeno je nekoliko osoba i privedeno u policijsku stanicu. (POLAER TAGBLATT)

1955. – Istarski kamen sve traženiji na inozemnim tržištima. Poduzeće “Istarski rudnici nemetala” koje ima svoje pogone, može se reći u čitavoj Istri, sve se više razvija. Otvaraju se novi kamenolomi izvrsne kvalitete i novi rudnici kremenog pijeska, povećava se izvoz, traže se novi radnici. U toku ove godine od ožujka do sada započela je eksploatacija u kamenolomu Tunarica u Labinskom kotaru i u kamenolomu Žbandaja u Porečkom kotaru. Dok je do nedavno poduzeće izvozilo svoje proizvode uglavnom u Italiju, Austriju i Njemačku sada je sklopilo ugovore i s predstavnicima nekih firmi iz Južne Amerike, SAD-a, Nizozemske i Švedske. (GLAS ISTRE)

1970. – Pred 50 godina na današnji dan, 29. 6. 1920., umro je u rodnome mjestu posve osamljen i već slijep stari Baščanin Ivan Barbalić. Pisac je više članaka, među njima i brošurice “Svagdanje štivo za istarskog seljaka” koja je tiskana u Rijeci 1911. godine. Službovao je kao svećenik u Istri, u doba teških borbi za očuvanje prava Hrvata na svoj materinji jezik i kulturu, na gospodarsku samostalnost i razvoj i na politički razvoj. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by ltidic

28. lipnja

June 28, 2020 in 6 Lipanj by ltidic

1906. – Već dulje vrijeme postoji potreba za vezom između trga na željezničkom kolodvoru i ulice Dignano. Sad je Administrativni odbor odlučio da se počne sa radovima na stepeništu u tri dijela. Donji dio će ići preko vileta, a potom će ići cesta na ulicu Dignano. Radovi iskopavanja kamena koje je okrenuto prema stanici počinju sljedećih dana. (MARCELO BOGNERI)

1929. – Pazinsko polje. Po našem Polju kopaju bauksid da se nešto zasluži. Dašto, mnogi gospodar nije zadovoljan da mu po njivama i livadama prave duboke jame. Ali protiviti se ne koristi. (ISTARSKI LIST)

1929. – Paz. Hvala Bogu! Napokon smo dobili nova zvona iz Udina. Dne 15. o. mj. svečano smo proslavili našeg zaštitnika sv. Vida. Isti dan blagoslovio je vel. župeupravitelj nova zvona. Prije blagoslova održao je kratak govor koji nas je dirnuo do suza. One tri latinske izreke, napisane na zvonovima, a koje u našem jeziku znače: “Zovem Žive – Žalim mrtve – Tjeram gromove”, duboko su nam se usadile u srce. (ISTARSKI LIST)

1955. – U prošlom smo broju našeg lista u napisu o Domu staraca u Verudi pored ostalih spomenuli i starca Felice-a Ballarina, sada smještenog u ovom domu, a nekad vrlo naprednog poljoprivrednika. On i sada nalazi najveće zadovoljstvo u uzgoju povrća. Sa štancije Šavaluga kraj Galižane donio je sa sobom u dom i mali pokretni vrt koji je sam izumio, a u kojem može da uzgaja razno povrće, čak i u zimskim mjesecima, jer se vrt može prenijeti i u zatvorene prostorije, a čak i grijati. (GLAS ISTRE)

1970. – Polazeći sa sjevera Slaveni su provalili u Istru između 559. i 611. i odmah zagospodarili mnogim njezinim dijelovima. Predaja kaže da su prvo došli kajkavci pa tek za njima čakavci. Starosjedioci su dočekali Slavene na lijevoj obali Mirne, južno od Motovuna. I od tud su ovaj starodavni grad Slaveni prvi put vidjeli kako se bijeli na vrhu neosvojivog brijega. U bici koja je tada nastala, a koja je bila teška i krvava, Slaveni su sasjekli svu starosjedilačku vojsku, osvojili i uništili stare gradove Močitada i Grč. Potok na kojem se ova bitka vodila se od tada i zove Krvar jer je sav bio crven od krvi. Kako je Grč, koji je bio sjedište starosjedilačke uprave, kao mnogo stariji i poznatiji grad, u toj bici uništen, Slaveni su krenuli na Motovun zauzeli ga i u njemu uredili svoju prvu vlast. Od tada se u Motovunu počela narodu krojiti pravda. Predaja kaže da su uništeni gradovi Močitada i Grč bili povezani podzemnim hodnicima u kojima je bilo sakriveno veliko blago koje su ondje pohranili grčki trgovci. Tako je i to blago došlo u ruke Slavena, novih gospodara Istre. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by ltidic

27. lipnja

June 27, 2020 in 6 Lipanj by ltidic

1892. – Dok je vjerska procesija prolazila preko Trga Alighieri, a sva zvona crkve Milosrdne Gospe zvonila, pukla je greda koja drži glavno zvono i ono je palo. To se, na svu sreću, desilo kad je procesija prošla tako da nije bilo žrtava. (MARCELO BOGNERI)

1901. – “Il Giornaletto”: Upozoravamo čitaoce na današnji dodatak koji je izašao u formatu 1. broja novina i nosi datum 25.06.1910. godine. To je kronika gradskog života i političke vijesti koje će se desiti u budućnosti, za 10 godina: Pula će biti naprosto preobražena; znanost će biti darežljiva i u to doba će sa sažaljenjem gledati na današnju Pulu. Ono što nije napisano treba tražiti među redovima zato čitateljima: pazite na greške! (MARCELO BOGNERI)

1908. – Koncert u vrtu Narodnog doma. U nedjelju i ponedjeljak, na Petrovo, od 6 ura biti će koncert u vrtu straga Narodnog doma, ex “Angelo”. Vrt je prekrasno uređen. Jamči se izvrsno pivo i ostalo što tko zahtjeva. Svirati će C. i kr. bojna mornarica odabrane hrvatske komande. (OMNIBUS)

1912. – Trojezični dnevnik “Omnibus” koji je izlazio u Puli od 15. listopada 1904. prestao je izlaziti. Također se gasi i “La Fiamma”, nakon 78 brojeva, zbog financijskih poteškoća. (MARCELO BOGNERI)

1917. – Posjednici stoke pozor! Tvrđavni komesar javlja da je dozvoljeno pasti stoku na otvorenom polju samo od 5 sati ujutro do 9 sati večer te da nije dozvoljeno pasti po noći. (HRVATSKI LIST)

1929. – Što nam pišu iz Istre? Lanišće. Naše selo se je ipak počelo nešto modernizirati. S velikom požrtvovnošću smo si najprije sazidali lijepu crkvu. Nabavili smo tri krasna oltara sve od mramora i postavili u zvonik nova zvona. Sada rade trorazrednu školu i toli potrebitu cestu. (ISTARSKI LIST)

1929. – Brest. Iz naših krajeva dosta je otišlo u Ameriku jer naša Ćićarija nema za sve nas dosta kruha. Svejedno naše djevojke neće da znaju kako je teško steći kod nas novčić za kruh. One više misle na haljine, kako bi se dopale mladićima, nego na mižeriju u kući. Moramo priznati da su naši mladići u tom pogledu mnogo pametniji. (ISTARSKI LIST)

1970. – Labin je postao slavan po kamenolomu visoke kalorične vrijednosti, a neslavan po bezvrijednim prekršajima koji opet imaju jaku vezu s proizvodnjom ugljena. Broj radnika u labinskoj općini drastično se smanjio, smanjio se i broj prekršaja, ali Labin i dalje bez premca drži neslavni republički rekord u prekršajima javnog reda i mira. Npr. dok je u SR Hrvatskoj u 1968. godini od ukupnih prekršaja na one iz oblasti javnog reda i mira otpadalo 23,4%, taj prosjek je u Labinu dostigao 40%! U ovoj godini taj prosjek je čak još nepovoljniji. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by ltidic

26. lipnja

June 26, 2020 in 6 Lipanj by ltidic

1888. – Izjava. Na “Priposlano” veleštovanog g. dra. Felice Glezera u časopisu “Il Giovine pensiero” podpisani odbor puljske čitaonice smatra se dužnim na obranu svoje narodne časti izjaviti kako sliedi:

1. Smjer puljske čitaonice “Najstarijeg civilnog družtva” bio je uvijek jednak smieru današnjeg našeg družtva
2. Nije istina da je bio ikad družtveni jezik talijanski ili njemački jer najjasniji protudokaz toj tvdnji je taj što su sve knjige čitaonice tih godinah pisane hrvatski.
3. Družtvo nije nikad bilo političko, ali da bijaše i da je čisto rodoljubno dokazuju družtvena pravila (NAŠA SLOGA)

1897. – Oformljeno je društvo pod imenom “Casino Comerciale” koje će podržavati trgovce i industrijalce, raditi na razvoju lokalne industrije te razvoju nove korisne gradskoj ekonomiji kao što su banke i kooperative bez religijskih i političkih utjecaja. (MARCELO BOGNERI)

1897. – U Parku Arena postavljena je u vodoskok prekrasna brončana statua. To je djelo fabrike Schaffer e Wolcher iz Berlina, a koštala je 570 maraka. Predstavlja Amora koji podupire školjku fontane. U ruci drži trozubac, a naslanja se na drugu ovorenu školjku koju podupiru dva morska čudovišta. (MARCELO BOGNERI)

1908. – Lloydova smola. Lloyd u ovo zadnje vrijeme ima smolu i to ne baš malu. Dao je, kako je poznato, u tuđini sagraditi i gospodski opremiti parobrod „Baron Gautsch” koji je imao biti najbrži između sviju parobroda, no, kruto se je prevario. Vještaci su opazili razne mane. Glede brzine zna zakasniti da je divota. Tako npr. u srijedu je imao stići u Pulu u 11:45, a kad tamo došao je u 1:30 popodne. (OMNIBUS)

1970. – Mršav ulov plave ribe. U posljednje vrijeme ribari koje love u vodama oko rta Kamenjak ne mogu se baš pohvaliti bogatim ulovom. Međutim, u tom mršavom ulovu posade brodova “Komarča” i “Mramorka” (Kombinata za ulov i preradu ribe “Mirna” iz Rovinja) imaju donekle uspjeha. U toku prošle noći ulovili su 4,5 tone; od čega “Komarča” 2, a “Mramorka” (prošlogodišnji rekorder po ulovu) 2,5 tone plave ribe. (GLAS ISTRE)

Arhiva