Slideshow shadow
by ltidic

30. travnja

April 30, 2021 in 4 Travanj by ltidic

1884. – Nesreća na istarskoj željeznici. Na državnoj željeznici Divača-Pula dogodila se prošlih dana kod postaje Cerovlja grozna nesreća. Neka 40 godišnja seljakinja htjede preći preko željezničke pruge kad ju uhvati parni stroj te ju povuče sa sobom nekoliko koračajah i svu razmesari. Od željezničkog osoblja neima na tom žalostnom dogadjaju nitko ni najmanje krivnje. Mislimo da će ovaj grozni slučaj opametiti i one koji često iz prkosa ili lahkoumlja izvrgavaju svoj život pogibelji. (NAŠA SLOGA)

1912. – Stanari stambene zgrade u Via Campomarzio mogli su biti otrovani plinom zbog puknuća plinske cijevi. Puknuće je uzrokovao parni valjak koji je radio na poravnavanju novo pošljunčane ulice. Bračni par, koji je bio omamljen plinom, u zadnji čas je spašen reanimacijom i prevezeni su u bolnicu. Pri ovakvim događajima ne može se dopustiti odgovornima da navuku bijele rukavice! (POLAER TAGBLATT)

1917. – Poljodjelsko-vojnički dopusti. Tvrdjavni povjerenik javlja: “Oni vojnici koji su prispjeli u Pulu na dopust radi poljodjelskih radnja imadu se prijaviti koli kod dolaska toli kod odlaska iz Pule na anagrafičkom općinskom uredu (Foro 1, prizemno, desno) donesavši sobom dopustnu dozvolu. Na tim dopustima imadu općinski delegati, odnosno kapovile potvrditi, da su dopusnici uistinu izvršivali gospodarsko-poljske poslove.” (POLAER TAGBLATT)

1917. – Oglas: Veliki izbor listovnog papira u mapama i kutijama preporuča papirnica Jos. Krmpotić, Pula. (POLAER TAGBLATT)

1917. – Glazba c. i kr. ratne mornarice svirat će danas od 5 sati poslije podne na trgu “Tegetthoff” slijedeće komade: 1. Stritzl: IV honvedska koračnica, 2. Rosenberg: Hrvatska overtura, 3. Kalman: Seoska djeca, valčik, 4. Schubert-Berte: Geh’ Alte Schau, pjesma iz operete. (POLAER TAGBLATT)

1917. – Nestašica saharina. Jer ima u cijeloj Austriji samo jedna tvornica koja izradjuje saharin, naime, u Oderburgu, a ta ne može ni izdaleka načiniti ni toliko saharina, koliko bi ga sam Beč trebao. Nalaze se austrijski kavanari i slična poduzeća u velikoj brizi, osobito otkako ne dobivaju za svoje goste šećera. (POLAER TAGBLATT)

1937. – Oglas. Politeama Ciscutti danas od 17 h i dalje: velika premijera, impresivno umjetničko djelo “Un affare misteriozo” (L’Uomo che uccise”) s Paulom Wegenerom. Na sceni: variete “Proljeće 1937.”, sa simpatičnim komičarima Rol-Iu i Nino-Nini. Veliki uspjeh. (CORRIERE ISTRIANO)

1957. – Djelatnost koncertne poslovnice u Puli, da li će Arena dobiti stalnu pozornicu? Gostovanja poznatih ansambla. Koncertna poslovnica Društva prijatelja muzike u Puli se svakim danom afirmira kod građanstva uspjelim priredbama i koncertima. Tako smo u relativno kratkom periodu imali prilike da prisustvujemo lijepim koncertima zagrebačkih umjetnika. Poslovnica namjerava da njen rad dobije karakter stalnih što češćih koncerata bez obzira na godišnje doba. Pula, kao što je poznato, ima lijepih mogućnosti za razvitak muzičkog života samo što oni nisu u potpunosti iskorišteni. Preko ljeta najznačajnija je manifestacija Festival jugoslavenskog filma, ali osim njega nešto stalno ne postoji. Naša Arena je gledalište za kakvim može zavidjeti svaki grad u inozemstvu. Za pojedine prigode u njoj se provizorno napravi pozornica koja se poslije toga skloni. Nedostatak jedne stalne pozornice onemogućava gostovanje pojedinih ansambla, zato, kako smo dobili obavještenje, radi se na projektu pozornice sa skeletom od cijevi pa bi se lako postavila i u druge dijelove grada u slučaju prokazivanja nekog kazališnog djela. (GLAS ISTRE)

1960. – Kinopredstave u Raklju. Već preko mjesec dana u Raklju se redovito dvaput tjedno priređuju kinopredstave i to u domu kulture koji su Rakljanci izgradili dobrovoljnim radom. Jedanput u tjednu predstava se priređuje i u selu Peruški. (GLAS ISTRE)

1960. – Srdačan ispračaj. Šaptač Irena Fuks nakon 30 godina rada odlazi u mirovinu. Jedan od onih skromnih kazališnih stvaralaca koje publika nikada ne vidi, a od kojih zavisi mnogo toga u jednoj predstavi, šaptač Irena Fuks odlazi u mirovinu. Kolege su joj priredili srdačan ispraćaj uputili joj puno toplih riječi na rastanku i zaželjeli da ih ponekad opet posjeti. Deset godina provela je ona za šaptačkim pultom u ovom kazalištu. Živjela sa svakim pokretom glumaca na sceni, kako ona kaže, radovala se svakom njihovom uspjehu, trudila se da im pomogne koliko je mogla. Deset godina šaptanja u jednom kazalištu, a prije toga još dvadeset u drugim. Kazalište je moj život, rekla je kroz suze i osmjehe, uzbuđena, uvijek ću živjeti s njim i s vama. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by ltidic

29. travnja

April 29, 2021 in 4 Travanj by ltidic

1878. – Namjesništvo Trsta potvrđuje zakonitost postojanja Filharmonijske udruge Rovinja. (MARCELLO BOGNERI)

1906. – U jednu pulsku kuću bučno je upao jedan vojnik, pripadnik topničke jedinice, zajedno sa svoja tri prijatelja te, s isukanim bajunetom, počeo prijetiti ukućanima. Nakon što su stigli pozvani oružnici bučni se je vojnik brzo primirio, a vojna ophodnja je svu četvoricu odvela s mjesta događaja. (POLAER MORGENBLATT)

1907. – U zemaljskoj bolnici u Puli nema mjesta za umobolne. Zemaljski odbor u Poreču obavijestio je posebnom okružnicom sve obćine naše pokrajine da u zemaljskoj bolnici u Puli nema mjesta za umobolne pošto neima u njoj odieljenja za takove vrsti bolestne. Zbilja krasna mora da je ta blažena zemaljska uprava koja je potrošila silne novce za bolnicu u Puli, a sad neima ni toliko mjesta, a da bi uzmogla primiti niti jednog pa bilo kako težko bolesnog umobolnika! (NAŠA SLOGA)

1917. – Čitaonica u Puli. Od različitih strana dobivamo upite zašto je naša čitaonica u Puli zatvorena. Nekoji misle da je čitaonica raspuštena. To ne stoji ne može da bude jer je čitaonica u Puli bila od vajkada elitno društvo koja je uvjiek gostoljubivo otvarala vrata časnicima naše mornarice i naše vojske. Kao i našim čitaocima čini se i nama čudnovato da je ovo središte izobraženog hrvatskog svjeta prospavalo čitavo ratno doba, kad je bilo svakojakih prilika, da se ovo društvo istakne na tom ili onom polju. Neka se dakle sastavi opet odbor i neka započne novi život po mogućnosti kako žele nekoji s dobrotvornim koncertom. (HRVATSKI LIST)

1917. – Prodaja ribe. Ovdašnja aprovizaciona komisija javlja: Njegova preuzvišenost lučki admiral odredio je da se osobitim obzirom na siromašni puk što veća množina ribe stavi na prodaju u ribarnici. Prodavat će se, bude li ribe, svaki dan od 7 do 9 sati prije podne i od 3 do 7 po podne i to do konca mjeseca po ovdanjim propisima. Od 1. svibnja dobivat će se riba po živežnim ceduljama. Pokusno davat će se na svaku živežnu cedulju pol kilograma ribe. (HRVATSKI LIST)

1917. – Kazalište. Danas se predstavlja “Rastavljena žena”, opereta u 3 čina od L. Falka. Sutra u nedjelju u 3 i pol popodne “Okolo naokolo ljubavi”, na večer “Kraljica Kina”. (HRVATSKI LIST)

1927. – Gradska uprava objavljuje da osobna iskaznica nije obavezna za sve već samo za pojedine kategorije pučanstva (radnici, osobe koje putuju). Upozorava se da je do 9. svibnja dovoljna za identifikaciju bilo koja isprava. (L’AZIONE)

1927. – Već tradicionalno, prvog tjedna u svibnju naša “Pietas Julija” otvorit će sezonu veslanja obiteljskim izletom u Fažanu. Na izlet se neće ići parobrodom već brzim obiteljskim brodicama članova kluba. Veslači su već upozoreni da nabave uniformu kluba bez koje neće biti moguće iskrcavanje u Fažani. (L’AZIONE)

1937. – Donosi rezultate popisa stanovništva od 21.04.1936. gdje Pula broji 46.259 stanovnika, bez vojske. (CORRIERE ISTRIANO)

1937. – Nakon potpune obnove Gradska tržnica ponovo je otvorena za pučanstvo. Građani koji su u velikom broju posjetili tržnicu, nakon nekoliko mjeseci obnavljanja, bili su ugodno iznenađeni. Originalna konstrukcija stara 34 godine zahtijevala je totalnu rekonstrukciju kako iz higijenskih i praktičnih tako i iz dekorativnih razloga. Karakteristična građevina osvanula je u novom ruhu od poda do krova što je svstava među najljepše pokrivene tržnice Kraljevstva. (CORRIERE ISTRIANO)

1937. – Danas u kinu “Impero”: “Djevojački raj” s Williamom Powellom, Mirnom Loy i Louisom Rainerom. Rad na filmu trajao 2 godine, utrošeno 1,5 mil $, učestvovalo 50 glumaca, 105 govornika i 5.000 statista. Cijela postava zahtijevala je rekonstrukciju 12 kazališta, hotela, kuća, trgovina i cesta Amerike i Europe u stilu epohe u kojoj se odigrava radnja. (CORRIERE ISTRIANO)

1937. – Kino “Garibaldi”: zemlje iz legende, divna panorama, sublimirana ljepota u filmu “Kći džungle”, glume: Dorothy Lamour, Ray Milland i Akim Tamiroff. (CORRIERE ISTRIANO)

1937. – Kino “Arena”: Barbara Stanwick glumi ultramodernu djevojku prekrasnog osmijeha, a ljubimac ženskih srca Robert Joung mladog vojnika u filmu “Bilo jednom…” (Accade una volta) (CORRIERE ISTRIANO)

1956. – Omladina Pule učestvuje na dobrovoljnom radu. Članovi omladinskih radnih brigada u Puli, koje su formirane 1. travnja, masovno učestvuju na dobrovoljnom radu. Članovi Prve brigade izlaze na rad na pomoćni gradski stadion gdje se izgrađuje igralište za odbojku, staza i drugi fiskulturni objekti te uređuju dvorište i park Omladinskog doma, a oni iz Druge brigade uređuju teren ispred Opće bolnice. U prvom tjednu dobrovoljnog rada na radilište je izašlo 690 mladića i djevojaka koji su dali 1.229 radnih sati. I u selima okolice Pule omladinci masovno izlaze na dobrovoljni rad, najaktivnija je omladina Medulina koja gradi sportsko igralište. Za rad omladine iz Medulina najviše je zaslužan Milovan Cukon koji se pokazao vrlo agilan i odgovoran u organiziranju radnih akcija. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by ltidic

28. travnja

April 28, 2021 in 4 Travanj by ltidic

1871. – U Tinjanu započinje s radom poštanski ured koji će održavati jutarnje raznošenje pošte između Pazina i Poreča. (MARCELLO BOGNERI)

1900. – Podnaslov razne viesti-pokrajinske donosi: Ovčje ospice. Pošto su u obćinama Pula i Vodnjan zaražene ovce i koze s bolešću ospica stoga je iz tih obćina zabranjen uvoz marve u kraljevinu Hrvatsku i Slavoniju. (NAŠA SLOGA)

1900. – Razpisana služba: Uredničtvo “Il Popolo istriano” raspisuje natječaj za službu prevodioca hrvatskih viestih iz “Naše Sloge” na talijanski jezik. Prednost imadu pravnici u carskoj kraljevskoj službi. (NAŠA SLOGA)

1906. – Suđenje ribaru-dinamitašu. Ribarski nadglednik Dobrilović tvrdi da je 22. prosinca 1905. primijetio 33-godišnjeg Santa Sironicha iz Medulina kako u blizini otoka Finera kod Premanture ribari pomoću dinamita. Kad je uhvaćen u nedjelu, nevjerojatno brzo je pobjegao s mjesta događaja. Na sudu optuženik tvrdi da je u to doba bio doma i spavao. Preslušani svjedoci su izjavili da su optuženog tog dana vidjeli u krevetu i da su s njim razgovarali. Nakon toga ga je sud oslobodio optužbe. (POLAER MORGENBLATT)

1912. – Pozor! Usprkos oblasne dozvole da mogu biti javni lokali otvoreni do 10 sati večer, prometni red u Puli radi toga nije promijenjen. Upozoruju se svi koji pohadjaju javne lokale da nesmiju bivati na ulici poslije 10 sati večer ako neimaju za to posebne dozvole. (POLAER TAGBLATT)

1956. – 29. travnja u selu Čabrunići na vodnjanštini bit će otkriven spomenik palim borcima. Na području općine Vodnjan od Oslobođenja do danas podignuti su spomenici i spomen-ploče u Vareškima na Proštini, na Punteri, u Raklju, Smoljancima, Vodnjanu i nekim drugim mjestima. To je sve dalo povoda članovima organizacije saveza boraca u selu Čabrunići da i oni nešto urade u znak priznanja prema svojim drugovima palim u borbi za oslobođenje. Akcija za podizanje spomenika započela je pokraj siječnja. Svečano otkrivanje spomenika izvršit će se u nedjelju 29. travnja. Na ovu proslavu pozivaju se i članovi organizacija Saveza boraca i drugih društvenih i političkih organizacija iz susjednih sela i cijele općine Vodnjan. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by ltidic

27. travnja

April 27, 2021 in 4 Travanj by ltidic

1906. – Napušteni prostor u kući Matellich ovih dana je renoviran te će uskoro biti otvoreno novo kino “Edison”. Prikazivat će se nekoliko predstava dnevno. (MARCELLO BOGNERI)

1906. – Jedinstveno čestit čovjek. Prije nekoliko dana jedna je gospođa negdje u gradu izgubila torbicu s mnogo novaca. Pretpostavljala je da se to zbilo u kočiji, ali nije upamtila niti kočijaša niti broj kočije. Ostala je veoma iznenađena kad se sljedećeg dana kočijaš br. 51, Carlo de Lombardo, pojavio pred njenim vratima s izgubljenom torbom. Ovaj čin zaslužuje posebno priznanje jer dokazuje veliko poštenje, primjerena nalaznina je svakako bila pošteno zaslužena! (POLAER MORGENBLATT)

1908. – Poštanska parobrodska veza za Brijune. Ova pruga između Pule i otoka Brijuni biti će po svoj prilici uvedena već idućeg prvog svibnja. Parobrod će ploviti u oba pravca tri puta na dan i to izravno, a ne kako se u početku bilo zamislilo preko Fažane. Zadnji parobrod dolazit će u Pulu u 10 sati navečer. Pregovori su još u tijeku te se za sada još nije ništa pobliže ustanovilo. (OMNIBUS)

1909. – Proslava prvog maja. “Narodna radnička organizacija” proslavit će i ove godine 1. maj kao radničku svečanost. Tom će se prilikom održavati i skupština na kojoj će se radnicima protumačiti značenje 1. maja kao radničkog blagdana. Ujedno će biti i zabava u vrtu “Narodnog doma” uz glazbu, tamburanje, šaljivu poštu i ples.(OMNIBUS)

1912. – Straža kod mornaričke streljane (Sisplac) primijetila je 14. travnja oko 4 sata ujutro dvije sumnjive osobe koje se na poziv stražara nisu odazvale, nego su bacile kamenje na njega. Nato je on opalio dva hica koji nisu nikoga pogodilia, a neznanci su nestali u mraku. Pretraga streljane koja je odmah provedena bila je bezuspješna. (POLAER TAGBLATT)

1939. – Brnistru će iskorišćavati u Istri, piše “Corriere Istriano”. Istra je time bogata, kaže taj list, a od brnestre se pravi papir i još nekoji proizvodi. Istra može dati oko pol milijuna kg brnestre godišnje “pa će to biti odličan prilog autarhijskoj politici”, kaže taj list. (ISTARSKI GLAS)

1956. – Eksperimentalna osmogodišnja škola u Fažani dobila 200.000 dinara za nabavu knjiga. Prema ocjeni školskih organa eksperimentalna osmogodišnja škola u Fažani, jedina ove vrste u Pulskom kotaru, postigla je dosad značajne rezultate u svom radu naročito u primjeni novih oblika suvremene nastave. Nedavno Republički zavod za unapređenje nastave u Zagrebu dodijelio je toj školi iznos od 210.000 dinara za nabavu stručnih knjiga koje će se koristiti za unapređenje nastave. Ovaj poklon Republičkog zavoda za unapređenje nastave iz Zagreba predstavlja ne samo priznanje za dosadašnji rad škole u Fažani nego i poticaj za njenu daljnju aktivnost. (GLAS ISTRE)

1960. – Golub težak 47 kg ulovljen u vodama Medulina. U nedjelju poslije podne medulinski ribar Josip Demarin postigao je zaista izvanredan lov. Digao je mrežu u kojoj se pored ostalih riba koprcao i velik “golub” težak preko 47 kilograma. Medulinski ribari ne sjećaju se da je netko u njihovom selu ranije uhvatio tako veliku i tešku ribu te vrste. (GLAS ISTRE)

1960. – Izložba perzijske minijature u Puli. Zahvaljujući zauzimanju Prosvjetne skupštine kotara Pule i susretljivosti uprave Istarskog narodnog kazališta koje je za ovu priliku ustupilo kazališni foaje, imali smo prilike u Puli doživjeti susret sa starom likovnom umjetnošću Perzije, sa perzijskim minijaturama. Izloženo je 40 eksponata ovih minijatura. Interesiranje za ovu pokretnu izložbu koja je u Puli bila organizirana od 2. do 9. travnja bilo je prilično. Kroz izložbeni prostor dnevno je prošlo po stotinu posjetilaca. Zapaženo je da je među posjetiocima bio veći broj mladih, naročito srednjšlokaca. (GLAS ISTRE)

1971. – “Teatro Stabile di prosa” iz Trsta gostovao je jučer u Talijanskom domu kulture. Gostovanje je organizirala Talijanska udruga za Istru i Rijeku pa će umjetnici iz Trsta posjetiti još neka istarska mjesta. Pulskoj su se publici predstavili uspjelom izvedbom satiričkog komada “Maldobrie” Lina Carpinterija i Marijana Faraguna, u režiji Francesca Macedonia. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by ltidic

26. travnja

April 26, 2021 in 4 Travanj by ltidic

1888. – Poslije 21. u mjesecu dolazi u Pulu brod “Aurora”. Brod dolazi s jedne duge i važne misije obavljene u Kini, Japanu i ostalim zemljama Dalekog Istoka. (MARCELLO BOGNERI)

1890. – Pula. Obznanjena je obavijest namjesništva u kojoj se pozivaju radnici da se suzdržavaju od bilo kakvih nereda na dan 1. svibnja. Naglašeno je da će radnici koji budu napustili svoja radna mjesta tog dana snositi određene posljedice (MARCELLO BOGNERI)

1892. – Čujemo da je u ovdašnjem arsenalu oglašeno neka se poskrbe za radnju drugdje svi koji nisu stalno namješteni. Žalimo te odpuste, a žalimo tim više jer držimo da se je moglo naći načina da naš arsenal cvate, a ne da još odpušta radnike. (NAŠA SLOGA)

1907. – Ministar trgovine u Puli. Danas je došao u naš grad ministar trgovine dr. Foršt, na nspekcijskom putovanju po našim južnim krajevima. Iz Pule pohodit će ministar i Medulin radi namišljenje gradnje trgovačke luke koja bi zamijenila puljsku. (NAŠA SLOGA)

1912. – Bortalo Petronio, gostioničar iz Saccorgiane, podnio je prijavu protiv Antona Marzasa iz Verudele 35 jer je 8. travnja s jednom nepoznatom osobom bio u gostionici te je zajedno s tom osobom pobjegao ne plativši račun od 7 kruna i 34 hellera. (POLAER TAGBLATT)

1917. – Imendan. NJ. V. carice. Za proslavu imendana NJ. Veličanstva carice i kraljice Zite izdane su sljedeće upute. Svaka predsvečanost otpada. Dne 27. imadu se kod izlaza sunca izvjesiti na lučkoj tvrdjavi c. i kr. barjaci, a na ostalim zgradama c. i kr. zastave. Na svim brodovima u luci mali svečani barjak te kod zapada sunca skinuti. Dne 27. od 4-5 sati koncerat mornaričke glasbe na nabrežju Franje Josipa pred štapskom zgradom. (HRVATSKI LIST)

1927. – Kratkom, ali svečanom ceremonijom, pred gradskim i vojnim fašističkim vlastima, u nedjelju je otvorena tvornica dudovog svilca “T. Sottocorona & Co”. Neumorni Tomasso Sottocorona s prijateljima uveo je još jednu industrijsku granu što će našim poljoprivrednicima dati hrabrost uzgoja duda i dudovog svilca. (L’AZIONE)

1960. – Što Rovinjci čitaju. U Rovinju dnevno se rasproda 200 komada “Borbe”, 150 komada “Vjesnika”, 50 komada “Politike”, 30 komada “Komunista”, 50 komada manjinske štampe, 400 komada “Glasa Istre” i drugih listova i časopisa. Preko sezone taj je broj daleko veći. (GLAS ISTRE)

1971. – Solističko veče Jakše Zlatara. Jakša Zlatar, nekad učenik Muzičke škole “Ivan Matetić-Ronjgov”, a sada student V godine Muzičke akademije u Zagrebu, održat će sutra solistički koncert. Pred pulskom publikom i svojim bivšim nastavnicima on će u dvorani Muzičke škole na djelima Bacha, Beethovena, Papandopula, Skrjabina i Prokofjeva pokazati u kolikoj je mjeri napredovao njegov klaviristički talent. (GLAS ISTRE)

Arhiva