Slideshow shadow
by ltidic

31. prosinca

December 31, 2020 in 12 Prosinac by ltidic

1906. – Večeras u Narodni dom! Prvi istarski Sokol u Puli priređuje večeras, u dvorani Narodnog doma, Silvestrovu večer. Bit će tu pjevanja, tamburanja, šaljiva predstava “Seljaci u gradu”, tombola, ples, dakle zabave za staro i mlado. Početak točno u 8 sati. Ulaznina: za članove 60 para, za nečlanove K 1’20. (OMNIBUS)

1971. – Danas nova premijera EOS-a, “Evanđelje interno”. Nakon jedne godine pauze Eksperimentalna omladinska scena pojavljuje sa ponovo u starom domu “Uljanika” pred ljubiteljima kazališne umjetnosti. S obzirom da je EOS ove godine najavio proslavu desete obljetnice i bogat program u povodu toga njen prvi nastup se očekuje s nestrpljenjem. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by ltidic

30. prosinca

December 30, 2020 in 12 Prosinac by ltidic

1906. – Jubilej hrvatske novine u Americi. Prošloga mjeseca proslavili su Hrvati u gradu Allegheny u Americi 15-godišnjicu opstanka najstarijeg hrvatskog lista “Napredak”. Prije 15 godina gubili su se naši zemljaci u Americi s drugim austrijskim narodima i nazivali se Austrijancima te bi zaboravili na svoju narodnost. Kad je počeo izlaziti “Napredak” stali se Hrvati osvješćivati i uviđati da su sinovi slavnog hrvatskog roda te pod tim imenom i hrvatskom zastavom počeli su osnivati društva koja ih okupljaju i budnu drže hrvatsku svijest. Ovom osvješćivanju našega naroda u Americi ponajveća zasluga ide listu “Napredak” i njegovu osnivatelju i uredniku G. A. Skrivaniću. Uz list “Napredak” dostojno širi sada hrvatski svijest u Americi više drugih hrvatskih novina kojih uspjehe opažamo osobito mi u Istri jer se nam se iz Amerike vraćaju osviješteni rodoljubi svjesni svog hrvatskog porijekla. Zato se i mi pridružujemo čestitkama “Napretku” želeći mu da dočeka sretno svoju pedesetogodišnjicu na spas hrvatskog nam roda. (OMNIBUS)

1971. – Matica Hrvatska u Poreču raspuštena. Na sastanku upravnog odbora Matice hrvatske u Poreču jučer je zaključeno da odbor staje s radom. Istodobno je zaključeno da se s članovima ogranka Matice hrvatske uputi saopćenje o ovoj odluci kao i o odluci o ukidanju ogranka u Poreču. Gotovo svi članovi upravnog odbora ogradili su se od nacionalističkog djelovanja središnjice Matice hrvatske u Zagrebu. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by ltidic

29. prosinca

December 29, 2020 in 12 Prosinac by ltidic

1906. – Električna željeznica Matulje-Opatija-Lovran. Kako je poznato, austrijsko ministarstvo željeznica već je dalo dozvolu za gradnju male električne željeznice Matulje-Opatija-Lovran. Sve su građevne predradnje već gotove pa se samo čeka početak gradnje. Najveća je poteškoća što je jedina opatijska cesta kojom bi željeznica prolazila preuska. Isprva se namjeravalo sagraditi uzduž ove glavne ceste drugu, malo više, kroz Volosko i Opatiju koja bi bila posvećena i tako dosta živom prometu kočija i kola. Austrijska se je vlada izjavila spremnom da za tu novu cestu da 75.000 K državne potpore. S druge su strane u toku pregovori za proširenje sadašnje opatijske ceste da se na njoj mogu postaviti tračnice za buduću elek. željeznicu. (OMNIBUS)

1971. – Sjednica bibliotekara. U okviru proslave 110. obljetnice Naučne biblioteke, održana je sjednica pulske podružnice Hrvatskog bibliotekarskog društva kojoj su prisustvovali i predstavnici istarskih biblioteka i čitaonica. Na sjednici je predloženo da se u pulskoj Naučnoj biblioteci osnuje marksistički kružok i zaključeno je da se udruže bibliotekari, historičari i arhivisti na zajedničkom poslu da se u roku 5 godina izradi kompletna bibliografija svega što je objavljeno o Istri. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by ltidic

22. prosinca

December 22, 2020 in 12 Prosinac by ltidic

1873. – Danas su započeli radovi na konstrukciji željezničkog kolodvora u Rovinju. (MARCELLO BOGNERI)

1873. – U Gradskoj palači u Puli je otkrivena bista povijesnog ilustratora Pietra Kandlera u nazočnosti njegovih brojnih obožavatelja. (MARCELLO BOGNERI)

1876. – Otkako su aktivirani brojni morski svjetionici smanjena je potreba za nautičkim pilotiranjem kao i za oznakama o nasukavanju tako da se Korpus nautičkih pilota Istre raspao svojevoljno. (MARCELLO BOGNERI)

1896. – Gradska uprava objavljuje da su svi u čijim obiteljima ima oboljelih od tifusa obvezni prijaviti one osobe koje su napustile Pulu kao i odredište gdje se sada nalaze. Nepridržavanje ove odredbe će se kažnjavati globom od 20 kruna. (MARCELLO BOGNERI)

1904. – Prof. Gnirs, konzervator, obavještava Centralnu komisiju za konzervaciju povijesnih spomenika o štetama koje su nanesene u Amfiteatru kada su bez dozvole paljene vatre od drveta i katrana u cilju osvjetljavanja te da će poduzeti mjere da se spriječi daljnja devastacija građevine. (MARCELLO BOGNERI)

1922. – Oklopnjača ex Marine “Tegetthoff” je u našoj luci. Biće izvučena na dok i biti demolirana. (MARCELLO BOGNERI)

1923. – Iz Mluna kraj Buzeta. Naše malo selo je nešto dalje od grada, ali nam nije žao. Što dalje to bolje, na brijegu smo, a da smo još na višem ne bi škodilo. Možda je i to razlog da u našem selu nema otpadnika. Tako vam mi ovdje živimo u ljubavi i miru i bez krčme. Naše selo broji više glazbara, ali nam manjka učitelj. Ipak srce je tu. Pjevamo i sviramo iz srca naše pjesme. Živi, živi duh slavenski. (ISTARSKA RIJEČ)

1925. – Domaće novosti. Božićne novosti u Istri. Naš jugoslavenski narod imade krasno srce pa su mu božićne čestitke također krasne. Evo nekojih: Na Božić će gospodar uzeti vrč u ruke te će ovako nazdraviti svojim ukućanima. U dobar čas, u ime Isusovo! Bože blagoslovi naša polja, vrtle, vinograde, marvu i sve koteće i leteće, a nami daj da se za dugo i dugo sastajemo u bratskoj slogi i ljubavi! Nek nas bog poživi u dugom vijeku i u malom grijehu. Sada i do godine do sto lita i godina bili zdravi i ljubili se na ovi dan. Na Badnjak idu momci od susjeda do susjeda u kuće i čestitaju: Na dobro van došla Badnja večer!, a oni mu odgovaraju: I tebi! ili I vama isto tako! Pred crkvom prije ponoćke se ljube, grle i pozdravljaju jedan drugoga: Na dobro ti došlo porodjenje Gospodinovo! I tebi brate i svima tvojima u kući! odgovaraju drugi. Na Božić prije objeda užge domaćin svijeće i govori: Užigam ovu svijeću na poštenje Gospodina Boga i slavnoga svetoga porodjenja Gospodinova da bude za žive, za mrtve i za uboge. (ISTARSKA RIJEČ)

Arhiva

by ltidic

21. prosinca

December 21, 2020 in 12 Prosinac by ltidic

1903. – Ubrzavaju se radovi za električni tramvaj i postavljaju se zračni kablovi za prijenos električne energije. (MARCELLO BOGNERI)

1918. – Redakcija “Gazzettino di Pola” najavljuje novi procvat novina, nakon godina rata kada je njemačka i hrvatska štampa imala prevlast i diže svoj talijanski glas iz tišine u kojoj je Danteova statua pretopljena u neprijateljske topove, a imena ulica zamijenjena imenima barbara, lopova i ubojica. (MARCELLO BOGNERI)

1953. – U Puli. Za Dan dječje radosti spremljeni su pokloni i za djecu Pule. Sva su poduzeća u Puli dala novac u jedan centralni fond od kojeg su novca nabavljeni darovi za djecu. Darovi su raspodijeljeni osnovnim organizacijama prema broju djece, a osnovne organizacije su iz svojih sredstva također kupile darove prvenstveno za socijalno ugroženu djecu. Gradski odbor društva Naša djeca izradio je vrlo interesantan program za tu proslavu. Uoči Nove godine davat će sve osnovne organizacije priredbe. Na Novu godinu davat će se ujutro kino-predstava za djecu, a poslije podne od jedan sat nadalje koncert muzike. Iza toga će djeca razgledati grad bajki. Drugog siječnja davat će se za djecu kazališna predstava Palčić od Mate Lovraka. (GLAS ISTRE)

Arhiva