Slideshow shadow
by ltidic

30. rujna

September 30, 2020 in 9 Rujan by ltidic

1919. – Oglas. Na znanje! Slav. općinstvu dajem na znanje da sam premjestio svoju trgovinu privremeno sa Korsa na Buraj, ex-kuća Špelić, te se priporučam za mnogobrojni posjet, odani Koren Matko, trgovina gotovih obuća, cipela klobuka, kapa, kišobrana, kravata, naramnica te manifakturne robe. (PUČKI PRIJATELJ)

1923. – Iz Sv. martina kod Buzeta. Ovih dana odigrao se u našem selu prizor koji je vrlo neugodno djelovao na nas. Došla dva financera u neki vinograd u Finderle te počela trgati grožđe. Čim je to opazio neki čovjek potrči gospodaru i javi mu cijelu stvar. Nato dotrči u vinograd gospodar i stane vikati na nepozvane goste. Međutim, ovi se uvrijediše i počeše pucati prema gospodaru tako da je ovaj počeo bježati. Zatim potrčaše za njim. Kad ga uhvatiše najprije ga oboriše na tlu, a zatim izbatinaše i odvedoše u zatvor. Kako čujemo, seljak je bio dva dana pridržan u zatvoru. (ISTARSKA RIJEČ)

Arhiva

by ltidic

29. rujna

September 29, 2020 in 9 Rujan by ltidic

1898. – Franina i Jurina: Otkuda Franino? – Ma baš iz Valture; bija sam tamo radi jednoga junca. – Tamo, kažu, da je finoga blaga. – E, brate, valja znati naći. Ali Valturci su sada srićni ljudi jer imaju popa od oka. – Viš, viš, a to je oni iz Dalmacije ki je bija plovan u Vrpolju! – On ja, on, a neznan je li i u Dalmaciji ima sobom šinjorinu i je li i tamo kupija oko sebe Talijane? – Čuja sam ja, da je i on, kaj niki drugi dalmatinski popi, obisija za klin hrvatstvo. – Ali u najlipše je poštima Valturce kad je bija biskup. On ti je brate reka svojim koristim da kor je za gospodu iz Pule, a ne za Valturce. – Ma si pametan: gospoda će njega i plovana učiniti, a za biškupa ni strah da će potvrditi. – Bravo; baš za Muntić ću te pitati ništo. Ča je istina da je podeštarija puljska dala popu Bozoliću priko sto fiorini za načiniti put iz Valture u Muntić? – Kažu da je, ma vero put je kaj lani, tako i ovo lito. – Ki umi, ima dvi, a ki je blago kičva na! (NAŠA SLOGA)

1901. – U čast otkrivanja Danteove biste staviti će se u prodaju razglednice u njegov spomen na kojima će biti reprodukcija biste ovog pjesnika. (MARCELLO BOGNERI)

1908. – Mali oglasnik: Izgubljena je “Ruska zaslužna medalja” 25. 09. prije podne. Moli se pošteni nalaznik da je uz nagradu vrati: Corsia Francesko Giuseppe broj 2, I. Kat. (OMNIBUS)

1915. – Prodaja vina. Opskrbna komisija javlja da će počevši od 1. 10. prodavati na središnjoj gradskoj tržnici od 1 do 6 sati poslijepodne crno istarsko vino po cijeni od 88 filira litra. Do skora stavit će se na prodaju i ulje. (HRVATSKI LIST)

1915. – Iz krugova redara. Primili smo iz krugova naših redara molbu neka bi se zauzeli da bi se njihovo materijalno stanje poboljšalo. Redari zbilja zasluže da im se molbi udovolji. Mislimo da ne treba višim oblastima dokazivati da redar sa 100 K mjesečne plaće ne može nikako izlaziti te savjesno izvršavati svoju odgovornu službu. (HRVATSKI LIST)

1928. – Seljačke rečenice. Septembarska kiša zlato je njivama, a otrov vinogradima.(NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU “JURINA I FRANINA”)

1971. – Otkriveno spomen-poprsje Vladimira Gortana. U povodu 30. obljetnice narodnog ustanka u Pazinu otkriveno je spomen poprsje Vladimira Gortana, djelo akademskog kipara Mate Čvrljaka iz Labina. Spomenik je otkrio Mario Dagustin koji je tom prilikom govorio o herojskom liku Vladimira Gortana, a prof. Tugomilj Ujčić je recitirao svoju pjesmu, na pazinskom dijalektu, posvećenu Vladimiru Gortanu. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by ltidic

28. rujna

September 28, 2020 in 9 Rujan by ltidic

1881. – Jučer navečer je svečano otvoreno novo kazalište Politeama Ciscutti s predstavom Ruy Blass, čiju partituru je napisao Marchetti. Kazalište ima jedan nov, potpuno zapanjujući izgled radi svoje svježine, elegantnosti i arhitektonskih linija. Na otvorenje su stigle poznate ličnosti nadvojvoda Stefano i princ iz Toskane koji su prisustvovali predstavi do kraja. (MARCELLO BOGNERI)

1898. – Berba ili trgatba. Ovog tjedna započela je u svih stranah Istre berba. Radi velike suše, koja je vladala po cijeloj našoj pokrajini, bit će vina mnogo manje nago li se je očekivalo. Gdje je moglo grožđe uzrijati tamo će imati vrlo dobro vino. Očekujemo od prijatelja širom Istre da će nas obavijestiti na vrijeme o uspjehu ljetošnje berbe, a da uzmognemo upozoriti naše trgovce na pojedine vinorodne krajeve naše pokrajine. (NAŠA SLOGA)

1908. – Sveti Jeronim. U srijedu, 30. tek. mj., dan je posvećen sv. Jeronimu, pokrovitelju Dalmacije, te tom prilikom Dalmatinski skup u Puli dati će odslužiti u stolnoj crkvi, u 10 sati ujutro, svečanu sv. Misu na koju su pozvani u prvom redu braća iz Dalmacije te ostali Hrvati grada Pule. (OMNIBUS)

1915. – Sabiranje vune i kaučuka. Pozivom na objavljeni oglas kojim se pozivalo pučanstvo grada Pule. da daruje u ratne svrhe vunu i vunene predmete i kaučuk ili predmete iz gume i kaučuka, gradski municipij objavlja da će u svrhu sakupljanja ovih darova posebni službenici općine polaziti gradom i to ovim redom: 29. septembra prijepodne predgradje kolodvora i grad, a poslijepodne predgradja S. Juraj i Sijana; 30. septembra prijepodne predgradja Arena, Sv. Martin i port Aurea, a poslijepodne Monvidal, Kastanjer i predgradje Sv. Mihovila. (HRVATSKI LIST)

1928. – Seljačke rečenice. Ako ne odu laste do Mihojla, onda neće biti jake zime. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU “JURINA I FRANINA”)

1971. – Grožnjan. Život grožnjanske galerije ljeti je vrlo dinamičan jer u Grožnjanu boravi oko 70 umjetnika. To se ne bi moglo reći i za jesen ili zimu, kada je grožnjanska galerija zatvorena. Ovog rujna slikar Torok Šandor učinio je iznimku te izlaže ove jeseni u Grožnjau. Izložio je 20 novih pastela na temu “Ritmovi u prostoru”. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by ltidic

27. rujna

September 27, 2020 in 9 Rujan by ltidic

1915. – Obavijest. U svrhu da se uredi potrošak mesa uvadja se za grad Pulu, počam od 1. oktobra t.g. za kupovanje govedjeg, telećeg, prašćeg i ovčeg mesa kaošto i unutrinje svih životinja, legitimacija za meso. Legitimacije moraju se dignuti kod općinskog ureda predočivši zelenu legitimaciju glaseću na ime vlasnika i ovlašćujuću istoga istoga da kupuje dnevno, izuzavši ponedjeljak i petak, 250 grama mesa, odnosno 300 grama unutrinje. Mesari moraju za kontrolu držati i voditi jednu knjigu u kojoj imadu dnevno unesti ono što kupuju i prodavaju mesa. Krčmari moraju svojim gostovima oduzeti legitimaciju i onda su dužni brinuti se za opskrbu istih. Za opskrbu putnika moraju krčmari danomice prijaviti po prilici broj osoba kojima daju opskrbu. Na to dobiti će od općine odgovarajući broj legitimacija. (HRVATSKI LIST)

1918. – Što je sa školskom zgradom u Šijani? Bilo je nekada rečeno da ćemo mi dobiti za našu školu pristojnu školsku zgradu u Šijani. Zašto je ne dobivamo nije teško reći. Treba onima koji imadu drugih zgrada na pretek, onima koji nisu pastorci. Jedno možemo da kažemo: Gospodo pazite! Potomci smo gusara, a pastorci nismo i ne ćemo da budemo! (HRVATSKI LIST)

1928. – Strašna nesreća u Puli. Prošle sedmice buknuo je u Puli, na tavanu jedne kuće, blizu električne centrale, požar. Vatra je bila strašna, a zahvatila je staricu Jagu Bulešić koja je tamo stanovala. Kad su došli vatrogasci starica je bila još živa. Prevezena je u bolnicu, ali je ubrzo od rana umrla u groznim mukama. (ISTARSKA RIJEČ)

1952. – U Rovinju ljetovalo preko 1.000 turista. Grad Rovinj, iako vrlo lijep i s lijepom okolicom, nije ranije bio poznat kao turističko mjesto. Pošto je u gradu radni element, talijanskim bogatašima se nije dalo ljetovati u toj sredini. Nakon oslobođenja, ljepote samog Rovinja, kao i otoka ispred Rovinja-Crveni otok i Sveta Katarina-privlače svake godine sve veći broj domaćih turista. Ove godine su počeli dolaziti i turisti iz inozemstva. U toku ljetne sezone ljetovalo je u Rovinju oko 1.000 turista. Ubuduće, usavršavanjem i proširenjem ugostiteljske mreže, Rovinj će postati jedan od posjećenijih turističkih centara na zapadnoj obali Istre. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by ltidic

26. rujna

September 26, 2020 in 9 Rujan by ltidic

1908. – Na Forumu se vrše iskapanja te je na svjetlo dana izronio polukružni trg, popločan najfinijim mramorom. Na trgu je kip rimskog imperatora na čijem postolju je skrušeni barbarin na koljenima, u hlačama i golog poprsja. (MARCELLO BOGNERI)

1908. – Društvo krojača u Puli. Na glavnoj skupštini od 23.09. t. g. što ju je održalo Društvo krojača u Puli zaključilo je isto: otvoriti u Puli svoju družbenu krojačnicu te preuzeti zgotavljanje odijela carsko kraljevskog domobranstva. (OMNIBUS)

1952. – Snima se kolor film u Istri. Ugostiteljska komora u Puli zaključila je ugovor s jednim snimateljem iz Londona o snimanju kolor filma o Istri. Ovaj propagandni film propagirati će ljepote Poreča, Rovinja i Pule i pogodnosti ovih mjesta za razvitak turizma. Ovaj film prvi je propagandni materijal ovakve vrste o Istri i njenim ljepotama. Snimatelj Brown započinje sa snimanjem čim stigne u Poreč. (GLAS ISTRE)

Arhiva