Slideshow shadow
by ltidic

6. kolovoza

Kolovoz 6, 2020 in 8 Kolovoz by ltidic

1895. – Poznati fotograf Gallinaro otvorio je fotografski studio na Port Aurei u kući Rossi.

Arhiva

by ltidic

5. kolovoza

Kolovoz 5, 2020 in 8 Kolovoz by ltidic

1914. – Viceadmiral Chmelarz dao je dozvolu trgovačkom parobrodu Istra-Trst da tijekom dana može ući u luku, ali s dodatnom opreznošću. To je bio rezultat nastojanja pulskog gradonačelnika Lodovica Rizzija koji se obratio kružnoj Kapetaniji na sjednici gdje se raspravljalo o snabdijevanju grada hranom. Prisutni trgovci su se negativno izrazili o situaciji i prognozirali da će grad uskoro ostati bez hrane ako se ne ukine zabrana uplovljavanja navedenog parobroda.

1915. – Negdje oko ponoći, u okolici Pule, trupe austrijske vojske uhvatile su zapovjednika Bruna Brivonesea, dva časnika i tri vojnika iz zrakoplova “Città¡ di Jesu”, koji se srušio u more za vrijeme bombardiranja Pule.

1928. – Domaće novosti. 6. o. mj. ujutro, sedam milja od otoka Brioni, obalna je podmornica “F.14″, vršeći napadajne vježbe, dospjela pod pramac torpiljarke “Missori” te je bila udarena. Potopila se je u dubini od 40 metara. Ladja “Brindisi” s admiralom Foschinijem ima dužnost da vodi spasavanje. Poslije 33 sata borbe s uzburkanim morem i velikom dubinom uspjelo se je podmornicu “F.14″ dignuti na površinu, no nadošla je nova teška žalost; ljudi koji su u podmornici bili nađeni svi su mrtvi: 31 mladi život, poginuli od plinova što su se u ladji razvili. Poginula su dva mlada Istranina, radiotelegrafist Trolis iz Pule i sottocapo Ujčić iz Pazina. (ISTARSKA RIJEČ)

Arhiva

by ltidic

4. kolovoza

Kolovoz 4, 2020 in 8 Kolovoz by ltidic

1917. – Zapovjedništvo austrijske mornarice javlja: U noći 2. na 3. te 3. na 4. kolovoza talijanski zrakoplovi imali su za cilj Arsenal, brodogradilište Scoglio Olivi, zajedno s flotom. Na “CA 2378″ osme eskadrile letio je, kao promatrač, Gabrielle D’Annunzio. Na vojne objekte prvo veče bačeno je 6 tona bombi dok je drugu noć letjelo 29 zrakoplova. U noći 8. na 9. oko 25 zrakoplova bacilo je na Pulu oko 90 t bombi. U nekoliko zadnjih dana gradske i vojne vlasti nastavljaju s označavanjem skloništa zbog zračnih napada te zaključuju da u skloništima za noć ima mjesta za 4.640 osoba dok za vrijeme napada ima mjesta za 11.000 osoba. Skloništa gdje se može provesti noć označena su jednim crvenim krugom, također je naznačen i broj osoba koji se mora skloniti. Hitna skloništa označena su trokutom i malim crvenim krugom.

1922. – Pula. U Crkvi Gospe od mora održalo se posvećenje zvona koje je poklonilo Ministarstvo mornarice. Ceremoniju je predvodio kapelan Aleramo Cravosio s kapelanima Trampusom i Santiniem.

Arhiva

by ltidic

3. kolovoza

Kolovoz 3, 2020 in 8 Kolovoz by ltidic

1907. – Uključenjem još dvije telefonske stanice broj takvih u Puli se popeo na 100.

Arhiva

by ltidic

2. kolovoza

Kolovoz 2, 2020 in 8 Kolovoz by ltidic

1902. – Svečano je otvoren Gradski povijesni muzej Pule na Usponu Sv. Stjepana. Pojedine prostorije namijenjene su za ostatke prapovijesnog doba i rimske primjerke iz Nezakcija te povijesne dragocjenosti pronađene na području grada Pule. Jedna od prostorija rezervirana je za natpise u kamenu. Ostale prostorije su pretvorene u biblioteke. Tu se mogu naći i povijesni predmeti s većih nalazišta koja pripadaju Državi, a zbog svoje prirode nisu mogli naći mjesto u Avgustovom hramu ili u Areni.

1904. Bale. Gradsko predstavništvo na zadnjoj je sjednici donijelo odluku o izgradnji rezervoara za pitku vodu za vrijeme ljetnih mjeseci. Rezervoar će biti sagrađen na obronku povijesnog brijega San Michele. Kasnije, i u slučaju velikih suša, neće biti potrebno otvarati zdenac koji je udaljen oko 6 km.

1925. U Labinu je svečano otvorena bolnica Vittorio Emanuele III.

1925. U Pulu je stigao predstavnik Instituta “Luce” s posebnom zadaćom da bi snimio dječje odmaralište Stoja. U filmu su zabilježeni najinteresantniji i karakteristični trenuci dana malilh istarskih balilla koji provode u odmaralištu. Film će biti prikazan u cijeloj Italiji kao primjer kako vlada vodi brigu o siročadi.

Arhiva