Slideshow shadow
by asuran

31. svibnja

May 31, 2013 in Svibanj by asuran

1906. – Ogromni morski pas u Puli. Jučer ujutro dovukao je parobrod “Quarnero” u pulsku luku ogromnog morskog psa ženskog spola. Pred nekoliko dana opazio je isti brod u vodama Malog Kvarnera velikog morskog psa kojega su pokušali i uloviti. U utorak oko 6 sati poslije podne opaziše blizu otoka Plavnika opet ovu morsku neman, privezaše debelim konopom jedno šiljasto sidro na koje postaviše bijele mornarske hlače napunjene mesom i baciše ga u more. Morska neman odmah zahvati plijen te osjetivši oštri šiljak sidra što mu se zadrlo u meso učini užasni trzaj i poskoči izbacivši u vis jedan veliki stup vode. Nakon nekoliko napornih trzaja i duge borbe morska neman je konačno usmrćena. Ovaj morski pas dug je 5 metara, a teži oko 2.000 kg. Po izjavi stručnjaka nadglednika ribolova g. Dobrilovića ovaj morski pas spada u najpogibeljniju vrstu te će stoga vojska parobroda “Quarnera” dobiti od pomorske vlade nagradu. (OMNIBUS)

1907. – Izdvajamo podatak kako je Pula 31.05.1907. bila najskuplji grad u Austro-Ugaskoj. (POLAER TAGBLATT)

1915. – Opskrba grada mlijekom. Zbog policijske zabrane prolaza iz okolice u grad, onemogućena je opskrba građana mlijekom te su prinuđeni trošiti kondenzirano mlijeko i prerađevine bez obzira što svježeg mlijeka ima dovoljno. U svrhu rješavanja tog problema Općina će svo mlijeko otkupljivati od proizvođača-seljaka i onda ga preprodavati u Puli. (POLAER TAGBLATT)

1915. – Opskrba mesom. Ministarstvo je odredbom ograničilo prodaju sirovog ili prerađenog mesa teladi, svinja i peradi na pet dana tjedno u svrhu uštede mesa kao i za proizvodnju jaja za tovne piliće. Ujedno se ovim želi smanjiti potrošnja mesa i u gostionicama, hotelima i pansionima. (POLAER TAGBLATT)

1918. – Roditelji Velog Vrha. Pristupite svi do jednog u nedjelju dne 2. lipnja komisiji na Velom Vrhu i zapišite Vašu djecu u hrvatsku školu! (HRVATSKI LIST)

1918. – Roditeljima koji kane iseliti djecu u Hrvatsku. Pošto su se neki roditelji obratili na upravu našeg lista za razjašnjenje kako bi poslali djecu u Hrvatsku ili Slavoniju, javljamo im: Uprava “Hrvatskog lista” poduzela je sve potrebite korake sporazumno s “Družbom Sv. Ćirila i Metoda” te će prvi prijevoz djece slijediti po svoj prilici još ovaj mjesec. Ovo isto vrijedi i za cijelu Istru. (HRVATSKI LIST)

1918. – Cijepljenje protiv kozica. Općinski ured toplo preporuča svima koji žele čuvati sebe i svoju obitelj od kozica neka se okoriste cijepljenjem koje će se održati dne 2. do 6. lipnja u prostorijama općinskog zdravstvenog ureda (trg Foro, zgrada gradske štedionice, II kat). (HRVATSKI LIST)
1954. – Ovčarstvo važan problem Ćićarije. Kras je poznat već odavna kao kraj u kome se nekad mnogo gajilo i razvijalo ovčarstvo. Za vrijeme talijanske okupacije, a naročito za vrijeme rata uništeno je mnogo ovaca i koza. Dok se na Krasu prije uzgajalo nekoliko tisuća komada ovaca taj broj je poslije rata pao na svega oko 300 komada. U priličnoj mjeri su ugibale ovce i od opasne ovčje bolesti koja je tu harala, bruceloze. Kasnije je ustanovljeno da su glavni prenosioce te bolesti koze. Uništenje bruceloze već se vide uspjesi jer se broj stoke stalno povećava. Ovu granu privrede trebalo bi još više njegovati jer za razvoj sitnog stočarstva, s obzirom na dobru ispašu, postoje svi uvjeti na Ćićariji. (GLAS ISTRE)

1965. – Materijali s Poreštine u Istarskom mozaiku. U toku su pripreme za štampanje posebnog broja Istarskog mozaika, časopisa za društvena, književna i umjetnička pitanja Istre koji bi obrađivao teme s područja komune Poreča. Ovaj poseban broj Istarskog mozaika koji inače izdaje Pododbor Matice hrvatske u Puli imao bi izaći u toku mjeseca lipnja. Suradnici će biti društveno-politički radnici i privrednici s područja porečke komune. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by asuran

30. svibnja

May 30, 2013 in Svibanj by asuran

1906. – Telefon u Rovinju. Dana 1. lipnja ove godine otvara se na carsko kraljevskom poštanskom i brzojavnom uredu u Rovinju javna telefonska govornica i telefonska centrala kojoj će biti pridružene 31 pretplatnička i 2 službene postaje. (OMNIBUS)

1906. – Novine Hrvatske stranke prava. Od 1. lipnja tekuće godine izlazit će u Zagrebu dnevnik “Hrvatska” glasilo Hrvatske stranke prava. Vlasnik je klub stranke, a odgovorni urednik narodni zastupnik dr. August Harambašić. (OMNIBUS)

1928. – Iz Muna. Naša muška mladež. Ta naša nada sve nam manje vrijedi. Naša nova mladost uzgaja se u krčmi, a to je slab znak. Nikada nije postalo čovjekom dijete koje je od 15 godina počelo da igra karte u zadimljenoj krčmi uz flašu vina. Neke su krčme vječito pune ovih balavaca koji još mirišu po majčinu mlijeku, a već piju vino na litre i u pijanstvu gube pare i rasiplju znojem zaslužene pare. (ISTARSKA RIJEČ)

1928. – Ovdje, u Rovinju imamo jednu staricu od 97 godina. Zove se Budičin. Ona živi sa svojom rodjakinjom, staricom od 95 godina. A te starice još su zdrave i dosta u dobrom stanju. Starija udjene iglu svojoj unuci i nevjesti. Još dandanas ona krpa, a pred par dana ona je vrlo savršeno sašila sama na ruke jednu lijepu košulju. E, to su stare korenike! Danas se drugačije živi i brže umire. (ISTARSKA RIJEČ)
1928. – Osobna vijest. U ime moje i moje obitelji zahvaljujem se najsrdačnije svim našim dobrim ljudima koji su nam pomogli na bilo koji način za našeg seljenja iz nezaboravnog Grdosela. Šaljemo ovim putem topli naš pozdrav svima, a osobito pak onima iz Grdosela i Butonege te bliže i dalnje okolice s kojima se ne mogosmo oprostiti osobno. U duhu uvijek s vama vaši, Ribarić Ivo, učitelj i obitelj. (ISTARSKA RIJEČ)

1965. – Izložba i sajam knjiga. Matica hrvatska otvorila je u prostorima labinskog kina Partizan izložbu i sajam knjiga. Sajam i izložba bili su otvoreni od 8. do 20. svibnja, a za njih je vladalo prilično zanimanje građana Labina koji su na izložbi mogli naći najnovija izdanja suvremene jugoslavenske knjige, razgledati ih, kupovati na licu mjesta ili naručiti. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by asuran

29. svibnja

May 29, 2013 in Svibanj by asuran

1906. – Wiener-Varietà© u Puli. Posljednjih petnaestak dana uveo je ravnatelj ovdašnjeg Wiener-Varietà© zabavišta jednu novost. Angažirao je, naime, vrsnog hrvatskog oponašatelja raznih muzičkih instrumenata, g. Karla Armana iz Zagreba, poznatog u orfejskom svijetu pod imenom Orfeo Karlović. Hrvatske novine izrazile su se vrlo povoljno o g. Armanu gdjegod se je producirao u gradovima Hrvatske, a svoju vještinu pokazao je i u Puli. Osobito se ovdje ističe kao vrstan oponašatelj violine i flaute, a zgodan je također u vlastitim originalnim kupletima koje pjeva u hrvatskom jeziku. Zaslužuje da ga se čuje. G. Armano angažiran je ovdje do konca ovog mjeseca te iza tog dana putuje u Beograd gdje je angažiran za dulje vremena. (OMNIBUS)

1906. – Stradanje naših zemljaka u Americi. Pod ovim naslovom piše čikaška “Hrvatska zastava”. Ništa manje nego 1.000 naših zemljaka vratili su se u subotu s doseljeničkog ureda u New York-u u Europu. Nisu im se dali iskrcati. A to su bili kršni i zdravi ljudi. Što je tomu uzrok? U domovinskim novinama u Hrvatskoj, Kranjskoj, Srbiji i Bugarskoj javili su da neke američke tvrtke traže nekoliko hiljada radnika koji će dobiti plaću 2.50 dolara dnevno. I naši ljudi ko pomamni povjerovali tim oglasima i hrpimice stali bježati u Ameriku. Ali gle zla iznenada. Na doseljeničkom uredu svi su prijavljeni da već imaju pogođenu radnju na ovim stranama. A kako je poznato, doseljenički zakon strogo zabranjuje iskrcati se onim radnicima koji imaju već pogođenu radnju. I stoga je doseljenički ured vratio hiljadu tih nevoljnika natrag u Europu. Upozoravamo narod da se ne da nemilo varati od svakojakih lopova. (OMNIBUS)

1955. – U Puli su počeli radovi na izgradnji Muzeja narodne revolucije za Istru. Na kaštelu u Puli ovih dana počeli su radovi na uređenju kazamata koje će biti pretvoreni u izložbene prostorije Muzeja narodne revolucije za Istru. Ukupno će, prema planu, za izložbene prostorije biti adaptirano šest kazamata dok će se ostale adaptirati za poslove uprave. Uprava Muzeja narodne revolucije dosad je prikupila 17.000 originalnih pisanih dokumenata i 3.500 slika iz Narodnooslobodilačkog rata i narodne revolucije u Istri. Pored adaptacije kaštela u planu je i uređenje cijelog brdašca na kojem se kaštel nalazi. Uređeno će biti i staro rimsko kazalište pored toga, na sjevernoj strani kaštela, izgradit će se moderno uređen restoran, a čitava okolica Kaštela bit će zasađena raznim drvećem. Izgradnjom Muzeja narodne revolucije rukovodi poseban odbor koji sačinjavaju predstavnici savjeta muzeja, predstavnici političkih i društvenih organizacija Pule kao i arhitekti i inženjeri građevinarstva. (GLAS ISTRE)

1965. – Novosti iz Labinske komune. Početak turističke sezone u Rapcu u svakom slučaju pokazuje i ove godine da će turistički i ugostiteljski radnici imati pune ruke posla i da će ga dobro obaviti, ali i to da neki prošlogodišnji nedostaci nisu otklonjeni. U aprilu zabilježeno je 1.067 noćenja stranih i 239 noćenja domaćih turista. Najviše noćenja imali su Austrijanci, Nijemci, Englezi, Talijani itd. Početak maja bio je još bolji i svi su izgledi da će u Rapcu iz dana u dan biti sve više i domaćih i stranih gostiju. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by asuran

28. svibnja

May 28, 2013 in Svibanj by asuran

1954. – Električno svjetlo u Prapoću i Račjoj Vasi. Prije dvije godine započeo je rad na elektrifikaciji Prapoća i Račje Vasi, ali su radovi prošle godine radi pomanjkanja financijskih sredstava bili obustavljeni. Ove godine su mještani tih sela počeli raditi na elektrifikaciji vlastitim sredstvima. Račjani su prodali ogrjevno drvo u te svrhe, a Propojci borove trupce. Kućne instalacije su bile dovršene prije, a sada treba postaviti još samo električni vod od Lanišća do Prapoća i Račje Vasi. Novac sada imaju, ali ne mogu nabaviti odgovarajući žicu. Oni vjeruju da će i to biti pa će umjesto petrolejki zasjati električne sijalice, a i broj radio aparata će se povećati. (GLAS ISTRE)

1955. – Da li ste znali. Najveće stablo u Istri. Najveće stablo u Istri je pitomi kesten u Gračišću. Računa se da je ono ne samo najveće, već i najstarije stablo u Istri. Prema mišljenju dr. Milana Anića, sveučilišnog profesora Poljoprivrednog šumarskog fakulteta u Zagrebu, stablo kestena u Gračišću je staro oko 500 godina. Malo je natrulo pa je teško ustanoviti broj godina s pomagalima. Jedno je sigurno da je ovo stablo bilo već prilično drvce kada je Kolumbo prvi puta stigao u Ameriku (1492). Za vrijeme talijanske okupacije dolazile su čak iz Rima posebne ekskurzije botaničara, biologa i šumarskih stručnjaka u Gračišće i proučavali taj kesten. On je obrađen u više publikacija, a od njegovog sjemena uzgojeno je u Italiji mnogo sadnica. (GLAS ISTRE)

1965. – Dan škole u znaku sporta. Povodom Dana škole Osnovna škola Moša Pijade iz Pule organizirala je nekoliko uspjelih sportskih natjecanja na kojima se okupilo preko 500 mališana. Takmičenje se odvijalo u sljedećim disciplinama: košarci, rukometu, odbojci. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by asuran

27. svibnja

May 27, 2013 in Svibanj by asuran

1872. – U Puli izlaze tjedne novine na njemačkom jeziku pod nazivom “Neptun”. Urednik Bernhaupt, tiskara Seraschin. Povremeno izlazi i dodatak tiskan na talijanskom jeziku. (MARCELLO BOGNERI)

1918. – Mali oglasnik: u tovarnom skladištu ovdašnje željezničke stanice prodavat će se 31. svibnja i 1. lipnja odprilike 40 tona kisele repe ukupno ili djelomično onomu koji će nud. (HRVATSKI LIST)

1955. – Vodnjan je dobio limenu glazbu. U okviru kulturnog prosvjetnog društva “Bratstvo-jedinstvo” u Vodnjanu je osnovana prije tri mjeseca limena glazba s 32 instrumenta. Narodni odbor kotara Pula osigurao je sredstva da se kupi veći dio instrumenta koji nedostaju da bi se kompletirala glazba. Članovi glazbe su imali dosad već jedan teoretski tečaj kako bi lakše mogli savladati težak zadatak koji ih čeka već koncem godine nadaju se prvom samostalnom koncertu. Glazba će sigurno uspjeti u svojim nastojanjima jer su njeni članovi vrlo disciplinirani i marljivi. (GLAS ISTRE)

1973. – Pazin, festival mladih. Večeras u 20 sati svečano je otvoren 23. “Festival mladih Pazin 1973.”. Festival se ove godine održava u okviru proslave 30. obljetnice sjedinjenja Istre s Jugoslavijom, a posvećen je Danu mladosti i 81. rođendanu druga Tita. U programu festivala sudjeluje oko pet tisuća mladih s područja čitave regije koji će u slijedeća dva dana sudjelovati u zajedničkim priredbama i tako još više učvrstiti bratstvo i jedinstvo koje se na području ove regije tradicionalno njeguje. (GLAS ISTRE)

Arhiva