Slideshow shadow

Razgovor na temu „Kako smo preživjeli XX. st.: zarazne bolesti u Istri“/ Igor Šaponja, Milan Radošević

April 22, 2020 in Novosti

U četvrtak, 30. travnja 2020. s početkom u 21 sat na Kotač TV-u – streaming platformi za razvoj nezavisne alternativne scene (https://www.facebook.com/klubkotacpula/), vodit će se razgovor na temu „Kako smo preživjeli XX. st.: zarazne bolesti u Istri“. U skladu s vremenom, pulski povjesničari Igor Šaponja i Milan Radošević pokušat će ispričati priču o borbi istarskog čovjeka s zaraznim bolestima XX. stoljeća. Danas već zaboravljene bolesti poput tuberkuloze, malarije, tifusa, dizenterije, do sredine prošloga stoljeća harale su istarskim poluotokom, noseći sa sobom brojne žrtve i ekonomske probleme…Organizatori su Klub Kotač i Istarsko povijesno društvo.

Igor Šaponja, profesor je hrvatskog jezika i književnosti i povijesti. Zaposlen u Ekonomskoj i Strukovnoj školi Pula. Intenzivno proučava temu vezanu za istarske logoraše u Drugome svjetskom ratu. Član je Istarskog povijesnog društva.

Dr. sc. Milan Radošević, znanstveni suradnik u pulskoj područnoj jedinici Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci. Uže područje njegova istraživanja odnosi se socijalnu i političku povijest Istre između dva svjetska rata. Dopredsjednik je Istarskog povijesnog društva.

zavod za javno zdravstvo 1940

Predstavljanje knjige Mile Bogovića “Glagoljica – bitna odrednica hrvatskog identiteta. Čudesni rast od hrvatskih korijena do svjetskih razmjera” u Puli

January 15, 2020 in Novosti

U ponedjeljak, 20. siječnja 2020., s početkom u 12 sati, u svečanoj dvorani Tone Peruško na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (I. M. Ronjgova 1, II. kat) održat će se predstavljanje knjige Mile Bogovića “Glagoljica – bitna odrednica hrvatskog identiteta. Čudesni rast od hrvatskih korijena do svjetskih razmjera”. O knjizi će govoriti glavni urednik Božidar Petrač, akademik Stjepan Damjanović, prof. dr. sc. Ante Bežen, Samanta Milotić Bančić, prof. i autor dr. sc. mons. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru. Program predstavljanja vodit će prof. dr. sc. Nevio Šetić. Organizatori događanja su Odsjek za povijest i Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Pozivnica

Obilježavanje 100. godišnjice “Vodnjanske bitke” u Vodnjanu

January 13, 2020 in Novosti

U četvrtak, 16. siječnja 2020., s početkom u 10 sati obilježit će se 100. godišnjica “Vodnjanske bitke” u Vodnjanu. Program će započeti u 10 sati polaganjem vijenaca u Ulici 16. januara, a od 10:30 sati u Zajednici Talijana (Narodni trg 4, II. kat) održat će se okrugli stol i predavanja Marina Pekice “Vodnjan početkom XX. stoljeća”, Paole Delton “Dignano del primo dopoguerra nella Relazione del Commissario straordinario magg, Armando Sechi Pinna (19 agosto 1920)” i Milana Radoševića “‘Vodnjanska bitka’ 16.1. 1920.: uzroci, tijek i posljedice”. Organizatori događanja su Grad Vodnjan, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Vodnjana, Zajednica Talijana Vodnjan i Pučko otvoreno učilište Vodnjan.

Pozivnica – Invito

Otvorenje izložbe “Kazaline – nekad i danas” u Kanfanaru

December 20, 2019 in Novosti

U nedjelju, 22. prosinca 2019., s početkom u 14:30 sati u Galeriji Malenica u Kanfanaru otvorit će se izložba “Kazaline – nekad i danas” autora Valtera Krizmanića i Davida Medena. Izložbu organizira Udruga Dvegrajci u povodu Božićnog sajma u Kanfanaru.
Kanfanar

Pozivnica

Otvorenje izložbe “ZNANOST NARODV Povijest edukacijske djelatnosti Arheološkog muzeja Istre” u Puli

December 18, 2019 in Novosti

U petak, 20. prosinca 2019., s početkom u 19 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca, De Villeov uspon 8 u Puli, vit će svečano otvorena izložba “ZNANOST NARODV Povijest edukacijske djelatnosti Arheološkog muzeja Istre”. Izložbom se obilježava 50-godišnjica osnivanja „Propagandno – kulturne službe“ Arheološkog muzeja Istre, čiji je slijednik današnji Edukacijski odjel te 70-godišnja veza Arheološkog muzeja Istre s posjetiteljima, slijedom otvorenja prvog stalnog postava Muzeja krajem siječnja 1949. Autorica izložbe, Giulia Codacci-Terlević, viša muzejska pedagoginja i kustosica, detaljno je prikazala povijesni pregled razvoja edukacijske djelatnosti Arheološkog muzeja Istre od njegovog osnivanja do danas. Izložba se može razgledati do 01. ožujka 2020., a Ulaz je slobodan.

Pozivnica