Slideshow shadow

5. travnja

Travanj 5, 2020 in 4 Travanj

1895. – Vlada je otvorila natječaj za izgradnju novog mola trgovačke luke. Početna cijena na dražbi iznosi 101.050,40 forinti. (MARCELLO BOGNERI)

1896. – Iz Beča je stigao vlasnik firme zadužene za izvođenje radova na vodovodu, inženjer barun de Shwarz, te odredio početak izgradnje. (MARCELLO BOGNERI)

1906. – Rovinj. Proširenje tvornice duhana. Ovdašnja Tvornica duhana koja je bila osnovana zahvaljujući nastojanjima dr. Campitellija postala je premalena. Usprkos tome što je stalno bila proširivana (danas zapošljava preko 1.600 radnika; u siječnju ove godine je uvedena električna rasvjeta, a i pogon je elektrificiran), uvijek fali prostora. Zaključeno je da se izgradi nova pogonska i nova upravna zgrada kao i novo skladište na obali. Za te zgrade je već otkupljeno potrebno zemljište. (POLAER MORGENBLATT)

1909. – Danas kod ministara. Danas će zastupnici dr. Laginja, Spinčić, dr. Rizzi i dr. Bartoli ići k ministru predsjedniku, ministru unutarnjih poslova, poljodjelstva i financija da kao izabranici konferencije svih zastupnika zatraže veću vladinu potporu za pokrajinu radi siromaštva i krize koja prijeti uslijed elementarnih nepogoda, suše, nerodice i vinske krize. (OMNIBUS)

1909. – Zvjezdarnica na Učki. Pišu nam iz Opatije: dr. Palisa, znameniti astronom u Beču pokrenuo je akciju da bi se na Učki osnovala zvjezdarnica. On smatra da je Učka veoma zgodna za astronomska opažanja radi čistog horizonta i radi podneblja koje je ujedno i gorsko i morsko. U tu je svrhu održao 29. prošlog mjeseca u Hotelu Stefanie predavanje o Marsu kojemu je prisustvovalo mnogobrojno općinstvo i pitomci pomorske vojne akademije iz Rijeke. Opažanjem će se započeti 1. svibnja, a ako bude donijela povoljni rezultat tada će se uz pripomoć “Flottenvereina” i bečke akademije znanosti podignuti i urediti zvjezdarnica koja će nositi ime Opatija. To će biti treća zvjezdarnica u Istri, budući da postoje jedna u Puli, od ratne mornarice te jedna u Lošinju, vlasništvo Spira Gopčevića. (OMNIBUS)

1925. – Iz Zrenja. Nama ovamo u Zrenj došli nekakvi nalozi isplate za polazak ital. škole i ta globa da se mora isplatiti u roku od 14 dana. Nama je teško šiljati djecu u školu gdje ne razumiju ni oni učitelja ni učitelj njih. Mi smo imali već od 1904. našu narodnu školu, tj. Družbinu koja je bila poslije provincijalna, a 1918. po okupacionoj vojsci proti svakom pravu zatvorena. Sadašnja italijanska škola (prije legina) je baš obratno od toga. Ne samo da ništa ne nauči, nego i moralno iskvaruje. (ISTARSKA RIJEČ)

1928. – Njemački študenti u pazinskoj jami. U ove dane ima da stigne u Istru oko 40 sveučilišnih študenata iz Frankfurta na Rajni. Ti študenti putuju u naučne svrhe, a imali bi da posjete i znamenitu pazinsku jamu (Fojbu) koja je vrlo karakteristična i zanimljiva u naučnom pogledu. (ISTARSKA RIJEČ)

1954. – Poreč spremno dočekuje turističku sezonu. Iako smo tek na pragu turističke sezone, u Poreču je već sve spremno za doček turista. Ugostiteljski objekti su izvršili dosad najveći broj pripremnih radnji. Nakon analize svih troškova i mogućnosti uštede hoteli su odredili cijene za sezonu, predsezonu kao i za posezonu. U hotelima c- kategorije ostvareno je najveće sniženje gdje su cijene snižene i do 30 posto. Hotel Rivijera je potpuno renoviran tako da će ovo biti jedan od najudobnijih ugostiteljskih objekata sjevernog Jadrana. Posebnu pažnju turista zaslužuju dva hotela na bujnom otočiću Sv. Nikole koji se nalazi na ulazu u porečku luku: hotel Istra koji se nalazi u renoviranom zamku, a nedaleko njega je podignut nov moderan hotel. Svi hoteli u Poreču imaju i svoje čamce, sandoline i motorne barke kojima će gosti moći da prave izlete u lijepu okolinu. (GLAS ISTRE)

Arhiva

4. travnja

Travanj 4, 2020 in 4 Travanj

1955. – Pripreme za proljetni Zagrebački velesajam. Pulska tvornica trikotaže nakon što je učestvovala na modnoj izložbi u Beogradu i sličnim izložbama u Osijeku i Novom Sadu vrši pripreme za sudjelovanje na proljetnom Zagrebačkom velesajmu. Sada radni kolektiv trikotaže proizvodi 150 raznih artikala kako za žene tako za djecu i muškarce prikladne za svako godišnje doba. Po svojoj kvaliteti modelima i dobroj izradi ti artikli nailaze na sve veći broj kupaca. (GLAS ISTRE)

Arhiva

3. travnja

Travanj 3, 2020 in 4 Travanj

1906. – Štrajk delegata općine Pula. Doznajemo da su svi općinski delegati u okolici Pule odlučili štrajkati ako im općinsko upraviteljstvo ne povisi plaću. E, nije čudo! Svi štrajkaju pa zašto ne bi i naši župani. Sirote, imaju 200-400 K plaće na godinu, onda razne “kompetence” i “dijete”, pak izbori itd. i još se tuže da neće više služiti ako im se ne da veća plaća za njihovo izdajničko djelo. Ali dragi čitatelji nemojte misliti da se šalim. Oni su doista odlučili u štrajk i to u Puli kod “Nikoleta”, ali sigurni smo da neće svoju odluku ispuniti jer “manjadura” ima još malo strništa. Još je šta gristi. Ako su i tvrde i velike uši još su kod njih dobri zubi. Su, da bravi, tutti delegati in sciopera, ćete vidjeti da u cijeloj puljštini će općina poslati komisare kao u Ugarskoj. To će biti “šiopero” altroche u Mađarskoj. Šanto Truko (OMNIBUS)

1906. – Tako ne ide! Piše nam prijatelj iz okolice Pule. Prošlog mesopusta jedan naš čovjek, stanujući u Šijani (Pula), fotografirao je na Polju kod Loborike svatove u narodnoj nošnji iz okolice pulske. Od te fotografije negdje su napravili razglednice i to samo u mađarskom jeziku. Na jednoj strani lijepa kita svatova u narodnoj nošnji bez ikakva napisa, a na drugoj samo mađarski. Ne spominje se nigdje gdje su tiskane. Ako uzmemo u obzir da je taj fotograf jedan naš dobro poznati Slovenac u Šijani onda moramo požaliti da se nije pobrinuo tako da se znade od koga je naroda i iz koje okolice. Baš kad Mađari viču kako žarko ljube Hrvate ovo je bila zgoda da se na onoj razglednici to dokaže. (OMNIBUS)

1925. – Što razuman gospodar radi u travnju. Krumpir i repa se pregledavaju da ne bi proklijali. Treba popravljati poljsko oruđe i kola, plotove i ograde. Sadi se krumpir, a nastavlja se sjetva jaroga žita, ukoliko još nije dovršena. Sije se kukuruz. Dobar gnoj za krumpir i kukuruz je pepeo. Stoka se počinje izgoniti i hraniti zelenom hranom. Na mokre pašnjake ne valja izgoniti ovce. Prasad koja se oprasi u proljeću, najbolja je za rasplod. Gdje je ostalo gusjenica na voćkama, neka se odmah skinu i spale. Treba se boriti protiv krvave uši koja se počinje ovaj mjesec pojavljivati u velikoj mjeri. Vrt se može gnojiti, ali starim gnojem. Sadi se salata, grašak, kelj, mrkva, zelje, špinat, krastavci, dinje i lubenice. Sad je zadnje vrijeme za prekapanje vinograda, ali prije ga treba nakoliti i povezati. Neprovrela slatka vina neka se pretoče u nesumporanu bačvu kako bi se izazvalo drugo vrenje. Podrum se treba zračiti, bačve nadopunjavati, a prazne bačve sumporiti. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1929. – Žitna bitka. Pokrajinska komisija za žitnu propagandu u Puli razdijelila je u nedjelju nagrade poljodjelcima koji su iznijeli pobjedu u trećem pokrajinskom natječaju i diplome onima koji su pobijedili u četvrtom državnom natječaju za žitnu bitku. (ISTARSKI LIST)

1955. – Pioniri u Galižani dobili svoje društvene prostorije. U okviru mjeseca Omladina za pionire ovih dana u Domu kulture u Galižani je na svečan način izvršeno otvaranje prostorija namijenjenih za pionire. Toga dana je u mjestu formiran i pionirski odred. U pripremama, uređenju i samoj svečanosti povodom otvaranja novih prostorija i osnivanju odreda pionirima je pružila veliku pomoć organizacija Narodne omladine u Galižani. Svečanosti je prisustvovala i omladinska glazba iz Pule koja je za pionire u Domu kulture priredila koncert. (GLAS ISTRE)

1961. – Dobro posjećeno predavanje. Omladinska tribina Narodnog sveučilišta u Rovinju organizirala je jedno predavanje koje je bilo vrlo interesantno i dobro posjećeno. Predavanje je održao liječnik dr. Levicki o temi “Razvoj ličnosti”. Ovakva predavanja su korisna i interesantna za omladinu pa su mnogi izrazili želju da budu češće na rasporedu Narodnog sveučilišta. (GLAS ISTRE)

Arhiva

2. travnja

Travanj 2, 2020 in 4 Travanj

1898. – Odbor za nagrađivanje projekta kanalizacije grada Pule donio je odluku i prva nagrada je pripala tvrtki Schwarz iz Beča čiji moto je: “Svaka potreba zadovoljava”. (MARCELLO BOGNERI)

1895. – Njemački parobrod “Lusitania” se nasukao, a uzrok tome je bila velika magla nad grebenima Porera. (MARCELLO BOGNERI)

1906. – Zapljena razglednica. Kao što smo prošle godine već javili, Policijski komesarijat u Puli zabranio je razglednice koje prikazuju jedinice Ratne mornarice i dijelove Ratne luke Pula. Ovim činom su oštećeni trgovci Cezar Maler, Mateus Klapis, Maria Mistaro, Vilhelm Smit, Anton Bobeti i Gvido Kostalunga. Ova odluka je potvrđena Odlukom Okružnog suda u Rovinju od 03. kolovoza 1905. godine. Na to su spomenuti trgovci uložili žalbu nakon čega je uslijedila rasprava u kojoj je potvrđeno da predmetne razglednice ugrožavaju državne interese i da ih prema zakonu treba uništiti. Nakon te odluke je branitelj, g. Albaneze, uložio žalbu. (POLAER MORGENBLATT)

1925. – Iz Roča. Dne. 19. pr. mj. umro je nenadano naš poznati sindako Massalin. Udarila ga kap. Pokopan je u subotu. Na grobu se oprostilo od pokojnika više govornika, a najviše je dirnuo prisutne govor mjesnog župeupravitelja velečas. gosp. Malaboticha. Pokojnik je bio naš politički neprijatelj i isticao se u borbi uvijek kao veliki talijanski nacionalista pa je bio pod Austrijom interniran. (ISTARSKA RIJEČ)

1925. – Seljačke rečenice. Ako je travanj vlažan onda je i valjan. Suh travanj zla godina. Svaka kap đurđevske kiše vrijedi dukat. Vedre noći u travnju pogibeljne su voću i vinu. Travanjska kiša blagoslov je, a svibanjska još je bolja. Iza mokra travnja ide suh srpanj. (FRANINA I JURINA)

1928. – Statistika puljske općine. Prema najnovijem statističkom izvještaju vidimo da se je u prošlom mjesecu (martu) u puljskoj općini rodilo 101 dijete (od tih mrtvih 1), umro je 81 stanovnik, a sklopljeno je 11 brakova. (ISTARSKA RIJEČ)

1961. – U “Uljaniku” je postavljena kobilica za veliki putnički brod “Anna Nery”. U pulskom brodogradilištu “Uljanik” postavljena je kobilica za dosad najveći putnički brod na ovom prostoru. Brod se gradi po istim nacrtima kao i brod koji će nositi ime “Rosa da Fonseca” što ga usporedo s “Uljanikom” gradi brodogradilište Split. Oba ova broda grade se za Brazil, a imena nose po dvjema ženama koje su imale stanovitu ulogu u povijesti Brazila. To je samo početak velikog posla brodogradilišta “Uljanik”, početak velikog objekta koji će izrasti sa šest paluba i moći primiti više od 700 ljudi, dokazavši da je pulsko brodogradilište spremno za izgradnju plovnih jedinica svih vrsta i sve većih i većih. (GLAS ISTRE)

Arhiva

1. travnja

Travanj 1, 2020 in 4 Travanj

1889. – Izabran je novi gradonačelnik Pule, Puljanin dr. Lodovico Rizzi. (MARCELLO BOGNERI)

1890. – Poreč. Svakog 1. i 15. u mjesecu izlaze novine “La Scuola”, direktor i glavni urednik Giuseppe Parentin. Novine su školskog karatktera i pratiti će nastavu i odgoj u istarskoj provinciji te izdavati zakone i pravilnike školskih vlasti. (MARCELLO BOGNERI)

1890. – Pazin. Dok broj učenika u talijanskoj gimnaziji ostaje nepromijenjen (93 ih je), u hrvatskoj gimnaziji je broj s početnih 120 opao na 89 učenika. (MARCELLO BOGNERI)

1894. – Prestaju s izlaženjam tjedne novine “Hrvatsko pravo” koje su izlazile u Puli od 1888. godine. (MARCELLO BOGNERI)

1929. – Kanfanar. Ča čete, gospodine uredniče, da Vam pišem? O toj velikoj zimi! Bila je zaspravlje strašna. Toliki snig se poli nas ni još vidija. Krumpir po konobah nam se je svima poledija. I vino se je nikin zaledilo. Tega nas još ni tukalo. Sada je počelo i nešto tepliti pak smo počeli kopati i orati tu našu zemlju. Ufamo se da če nan Bog za takvon ljuton zimom dati dobru litinu. (ISTARSKI LIST)

1929. – Žitna bitka. Pokrajinska komisija za žitnu propagandu u Puli razdijelila je u nedjelju nagrade poljodjelcima koji su iznijeli pobjedu u trećem pokrajinskom natječaju i diplome onima koji su pobijedili u četvrtom državnom natječaju za žitnu bitku. (ISTARSKI LIST)

1961. – Kino poduzeće u Puli uvelo pretpremijere kvalitetnih filmova. Kinematografsko poduzeće u Puli uvelo je u svoju djelatnost još jednu novost, koju će vjeruje se, posjetioci kina dobro primiti. Zapravo od subote započeti će se s prikazivanjem pretpremijera. Svake subote, od 22 sata i 30 minuta gledaoci će imati prilike vidjeti neke kvalitetnije filmove, koji će se na redovnom repertoaru gradskih kina naći poslije više mjeseci. Za početak u subotu 01. aprila bit će prikazan američki film “Imitacija života”. (GLAS ISTRE)

Arhiva