Slideshow shadow

Predavanje Davida Orlovića na YouTube kanalu Državnog arhiva u Pazinu

May 11, 2020 in Novosti

U petak, 15. svibnja 2020.godine, s početkom u 12,00 sati, povodom obilježavanja Dana povijesti, na Youtube kanalu Državnog arhiva u Pazinu bit će moguće pratiti javno predavanje Davida Orlovića, mag. hist., Povratak imperija u Istru: odjeci Etiopskog rata 1935. – 1936. u Istarskoj provinciji na temelju arhivskog gradiva Državnog arhiva u Pazinu. Organizator je Državni arhiv u Pazinu.

Otvaranje etnografske izložbe “Iz kanfanarske škrinjice” u Kanfanaru

September 22, 2018 in Novosti

Pozivnica etnografska izložba Iz kanfanarske škrinjice (1)

U ponedjeljak, 24. rujna 2018., s početkom u 19 sati u Galeriji Malenica u Kanfanaru će se održati otvorenje izložbe “Iz kanfanarske škrinjice” povodom 25. godišnjice postojanja Općine Kanfanar. Otvorenje izložbe organizira udruga Dvegrajci.

POZIVNICA

Predstavljanje kataloga izložbe “Sloboda narodu!” u Puli

September 22, 2018 in Novosti

Sloboda narodu slider
U ponedjeljak 24. rujna s početkom u 12:00 sati u Domu antifašista u Puli (Emova 1) održat će se predstavljanje kataloga izložbe “Sloboda narodu! Antifašizam u Istri”. Riječ je o izložbi Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell´Istria koja je otvorena u rujnu 2015. povodom obilježavanja 70. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata.

Predstavljanje kataloga izložbe organiziraju Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell´Istria i Istarsko povijesno društvo.

POZIVNICA

Otvorenje prostora Instituta Mediterran uz izložbu “Anne Frank – povijest za sadašnjost”

January 26, 2018 in Novosti

U petak 26. siječnja u 17:00 sati u sklopu Noći muzeja će se u Puli održati otvorenje prostora Instituta Mediterran (Scalierova 4, Pula) koji će ovom prilikom posjetiteljima predstaviti putujuću izložbu “Anne Frank – povijest za sadašnjost”. U istim prostorijama će se tijekom travnja otvoriti muzej svakodnevice i dobrih uspomena “MEMO MUSEUM”.

Izložba “Anne Frank – povijest za sadašnjost” moći će se posjetiti sve do 16. veljače 2018.

Pozivnica

O povijesti pruge Parenzana

June 23, 2016 in Novosti

1453874184

U sklopu projekta CineHistrija popisu filmova iz povijesti Istre pridružili smo kratki dokumentarni film o željezničkog pruzi Parenzani. Kustos/volonter Željezničkog muzeja u Trstu Davide Raseni predstavio je kratku povijest Parenzane, uskotračne željezničke pruge koja je bila u funkciji od 1902. do 1935. godine, a povezivala je Trst s Porečom. Posebno se osvrnuo na proces izgradnje pruge, tehničke karakteristike te na njezino značenje za stanovništvo sjeverozapadne Istre.

Film možete pogledati klikom na poveznicu.