Slideshow shadow

Predavanje Marine Zgrablić “Sv. Toma apostol: utemeljenje štovanja i pitanje prestiža kasnoantičke pulske crkve” u Puli

October 8, 2021 in Novosti

U utorak, 12. listopada 2021., s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula (Kandlerova 39), povodom obilježavanja Dana Misericordie, održat će se javno predavanje dr. sc. Marine Zgrablić pod naslovom “Sv. Toma apostol: utemeljenje štovanja i pitanje prestiža kasnoantičke pulske crkve”. Organizatori su Mjesni odbor Stari Grad – Grad Pula-Pola, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Društvo Smaregliana Pula i Istarsko povijesno društvo.

Znanstveni skup “Crtice iz povijesti Kanfanarštine” i predstavljanje 5. broja “Dvegrajskog zbornika” u Kanfanaru

September 30, 2021 in Novosti

U petak, 1. listopada 2021. u Domu mladih u Kanfanaru, s početkom u 18:30 održat će se predstavljanje 5. broja “Dvegrajskog zbornika”, a u 19 sati započet će znanstveni skup “Crtice iz povijesti Kanfanarštine”. Organizatori skupa su Udruga Dvegrajci i Općina Kanfanar u suradnji s Arheološkim muzejom Istre.

48. znanstveni skup “Pazinski memorijal” u Pazinu

September 21, 2021 in Novosti

U petak, 24. rujna 2021., s početkom u 9 sati u Spomen domu Pazin – Dvorana Istra (Šetalište Pazinske gimnazije 1, Pazin) održat će se 48. izdanje znanstvenoga skupa “Pazinski memorijal” s temama “Proštinska buna i ‘Labinska republika’ (1921. – 2021.)” i “Žena u društvenom, kulturnom i gospodarskom životu Istre”. Organizator je Katedra Čakavskog sabora za povijest Istre Pazin u suradnji BPW (Business and professional women) Pula i Državnim arhivom u Pazinu.

Otvaranje izložbe i predstavljanje platforme “Priče iz arhiva” u Pazinu

September 14, 2021 in Novosti

U povodu manifestacije Dani europske baštine 2021 pozivamo Vas u srijedu, 15. rujna 2021. u 13,00 sati u Veliku dvoranu Državnog arhiva u Pazinu na otvaranje izložbe i predstavljanje platforme „Priče iz arhiva“ nastale u okviru projekta Kreativne Europe CREARCH posvećenom razvoju nove publike i kreativnoj interpretaciji arhivskih izvora. Novim načinima komuniciranja povijesti, likova, mjesta i lokalnih tradicija dokumentiranih u svojim zapisima, kroz vizualne, digitalne i transmedijske izvedbe i događanja uživo, arhivi žele upoznati što više ljudi sa svojim radom i značajem gradiva koje čuvaju.

U okviru CREARCH aktivnosti ICARUS Hrvatska, u suradnji s brojnih partnerima diljem Hrvatske, pokrenuo je platformu #PričeIzArhiva koja prikuplja arhivske zapise s neobičnim pričama, životnim putevima i jedinstvenim sadržajima. Virtualnim okupljanjem različitih arhiva i imatelja arhivskih zbirki – na Internetu, mobilnim aplikacijama, izložbama i interakcijom s publikom – predstavljaju se priče skrivene u arhivskim zapisima i potiče stvaranje, prenošenje i interpretaciju novih priča.

U arhivima su pohranjene milijarde zapisa, a svaki od njih čuva priče o ljudima, događajima, mjestima i svijetu oko nas. Priče želimo predstaviti kroz različite formate i medije; izložba na plakatima putuje kroz različite ustanove, u virtualnom obliku dostupne su na platformi #PričeIzArhiva, objavljene su i na više mobilnih aplikacija, a serija predavanja baštinskih stručnjaka s arhivskim pričama iz javnih i privatnih spremišta i zbirki dostupna je na YouTube kanalu.

U programu će se predstaviti ove i druge aktivnosti posvećene komunikacijskim modelima i inovativnim umjetničkim praksama realizirane u okviru CREARCH projekta; otvorit će se izložba „Priče iz arhiva“ te predstaviti CREARCH priručnik za razvoj publike i druge aktivnosti vezane uz kreativno predstavljanje arhivskih izvora s posebnim naglaskom na priče iz Državnog arhiva u Pazinu.

Sudjeluju: doc. dr. sc. Vlatka Lemić (ICARUS Hrvatska), Mirela Mrak Kliman, Maja Milovan i Biserka Budicin (Državni arhiv u Pazinu)

Produžen rok za prijavu izlaganja na finalnoj konferenciji HERA projekta The European Spa

September 10, 2021 in Novosti

Do 15. rujna 2021. produžen je rok za prijavu izlaganja na finalnoj konferenciji HERA projekta The European Spa 

Finalna konferencija europskog HERA projekta “The European Spa as a Transnational Public Space and Social Metaphor (2019-2022)” održat će se u Puli i na Brijunima od 2. do 4. lipnja 2022. godine.

Projekt The European Spa bavi se razvojem i zajedničkom baštinom europskih povijesnih lječilišta te mogućnostima njihove revitalizacije i revalorizacije u aktualnom globalnom kontekstu. Pozivaju se zainteresirani za sudjelovanje na skupu da prijedloge izlaganja, popraćene kratkom biografskom bilješkom, pošalju najkasnije do 15. rujna na email: info@theeuropeanspa.eu

Detaljniju informaciju o projektu i konferenciji možete naći na sljedećem linku: https://www.theeuropeanspa.eu/events/cfp_conference_pula_extended.html