U petak, 26. studenoga 2021., s početkom u 12 sati u Galeriji C8 u Puli bit će otvorena izložba Muzeja vučedolske kulture pod naslovom “Bez zanata nema alata”.

Širok spektar zanata i vrhunska kvaliteta proizvoda koji su rezultat vještine vučedolskih zanatlija, a posebice standardi koje su, kao najraniji Indoeuropljani dostigli i ostavili nam ih do danas, govore o visokome životnom standardu i tehnološkim dosezima vučedolskog čovjeka. Jasno je da bez prikladna alata majstor ne može svoj zanat obaviti uspješno. Vučedolski zanatlija pokazuje da je ovo visoko civilizirano i odlično organizirano društvo poznavalo podjelu poslova, što dokazuju i radionički objekti na rubnom dijelu naselja, otkriveni u najnovijim sustavnim arheološkim istraživanjima na položaju Kukuruzišta Streim. Da bi se što uspješnije obavljao pojedini zanat, alat se morao dodatno posebno osmisliti i konstruirati te stalno unaprjeđivati. Stoga ova izložba nosi naziv „Bez zanata nema alata”.

autorice izložbe i kataloga: Mirela Hutinec, Mirna Šuljug

dizajn izložbe i kataloga: Zrinka Kukuljica Merčep

fotografije i video: Darko Puharić

stručni suradnici: Aleksandar Durman, Dora Šimić, Ivan Pavešković Burazer

Izložbu se može pogledati od 26. studenog 2021. do 20. veljače 2022. godine svakog dana od 10:00 do 17:00 sati u Galeriji C8, Carrarina 8, Puli.

Mrežno otvorenje može se pratiti na Instagramu, Facebooku i YouTubeu Arheološkog muzeja Istre u petak 26. studenog 2021. godine u 20:00 sati.

Ostale novosti