U organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma  (CKPIS) na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli od 26. do 28. rujna 2019.  održat će se četvrti dvogodišnji međunarodni znanstveni skup „Socijalizam na klupi“. Ovogodišnja tema – Kontinuiteti i inovacije – upućuje na prijelazna  obilježja socijalističkoga društva koje je sadržavalo značajke prošlosti i  budućnosti, kapitalističkog građanskog i utopijskog komunističkog društva.  Zanima nas stoga na što su se komunisti po dolasku na vlast mogli ili morali  osloniti, što su zadržali i prilagodili, što su inovativnoga ostvarili i  koliko je novoga preživjelo, prenijelo se u postsocijalizam i ondje postalo  dobrodošlom baštinom ili neželjenim teretom. U središtu interesa  prijavljenih izlaganja je socijalistička Jugoslavija, no mnogi sudionici  govorit će i o širem europskom prostoru.

Gotovo 90 sudionika održat će svoja izlaganja u 14 tematskih sekcija, na  okruglim stolovima i plenarnim predavanjima. Sudionici dolaze iz 14 zemalja:  Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka, Danska, Francuska, Italija, Mađarska,  Norveška, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija, Švicarska i Hrvatska.Plenarna predavanja održat će pozvani predavači – tri ugledne znanstvenice:  Muriel Blaive s Instituta za istraživanje totalitarnih režima u Pragu  (Popular Opinion and Surveillance Practices under Communism: The  Czechoslovak Case in its Central-European Context), Marie-Janine Calic sa  Sveučilišta u Münchenu (Tito’s Yugoslavia in the Age of Détente) i Catherine  Samary, umirovljena profesorica Sveučilišta Paris-Dauphine (The  Anti-capitalist Stakes: Why, Where, How? From Past to Present Communist “Concrete Utopias”). Na okruglim stolovima bit će predstavljena nova izdanja: novi zbornik  CKPIS-a pod naslovom Komunisti i komunističke partije: politike, akcije  debate, novi broj koparskog časopisa Acta Histriae s temom The Yugoslav  Laboratory of Political Innovation te niz izdanja Hrvatskog državnog arhiva.  Tema jednog od okruglih stolova bit će istraživački projekt  Mikrosocijalizam.

Službeni jezici skupa su hrvatski (i međusobno razumljivi jezici) i engleski. Izlaganja su otvorena za javnost. Dio programa prenosit će Radio  Rojc (radio.rojc.eu) koji je ujedno i medijski pokrovitelj skupa. Skup se održava uz potporu Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

Program i knjiga sažetaka

Ostale novosti