U subotu, 30. rujna 2017., s početkom u 10 sati u Općinskoj vijećnici u Gračišču u sklopu projekta Zaboravljena baština – drveni oltari u Istri bit će predstavljeni rezultati konzervatorskih radova u Gračiščću te održana radionica vezano za tehnike pozlate i restauratorskih postupaka na drvenim oltarima.

Na području Istre sačuvan je velik broj drvenih polikromiranih oltara s drvenim kipovima i slikama, nastalih u 17. stoljeću. Riječ je o vrlo zanimljivoj baštini čije značenje i vrijednost najčešće nisu dovoljno poznati njezinim primarnim korisnicima. Njezina kompleksna obilježja svjedoče o stoljećima burne prošlosti, tijekom kojih je Istra bila poprištem intenzivnih migracijskih procesa, što je ostavilo znatnog traga na toj baštini u kojoj se susreću i kreativno povezuju utjecaji dvaju kulturnih krugova na čijoj se razmeđi Istra nalazi – mediteranskog i srednjoeuropskog. Unatoč njihovoj važnosti ti su spomenici nerijetko u iznimno lošem stanju, prepušteni zaboravu i nestručnim intervencijama. Bolje poznavanje vlastite lokalne baštine temeljni je preduvjet za njezinu kvalitetniju zaštitu, a njihovi izravni korisnici ključan su partner u tom procesu.

Osnovni cilj projekta je na pristupačan način podijeliti specijalistička znanja s lokalnom zajednicom (primarnim čuvarom te baštine) i na taj način potaknuti njezino primjereno čuvanje i obnavljanje te osvijestiti njezinu važnost u formiranju lokalnog i regionalnog identiteta.

Projekt se ostvaruje u partnerstvu Instituta za povijest umjetnosti i Hrvatskog restauratorskog zavoda te u suradnji s lokalnom zajednicom u Istri, a uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i lokalnih partnera u Istri.

Pozivnica

Ostale novosti