19_muzejska_edukativna_akcijaOvogodišnja 19. muzejska edukativna akcija okupila je pod zajedničkom temom “(BEZ) VEZE” 63 muzejske institucije u kojima će se od 18. travnja do 18. svibnja odvijati raznovrstan program radionica, izložbi, predavanja, koncerata, predstava i drugih oblika edukativne komunikacije.

Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino uključio se u 19. muzejsku edukativnu akciju s projektom pod nazivom “Misija KUSTOS: moja prva izložba”.

U projektu će sudjelovati učenici 3 a i 3 d razreda OŠ Poreč koji će kroz nekoliko radionica tijekom travnja i svibnja imati priliku upoznati se s radom kustosa: od provođenja terenskih istraživanja, preko prikupljanja i obrade predmeta, formiranja muzejskih zbirki, do predstavljanja rezultata svojih istraživanja kroz izložbu. Učenici će biti uključeni u prikupljanje i obradu predmeta vezanih uz temu turizma, odnosno povijesti turizma u Poreču i na Poreštini, te prikupljanje podataka na terenu. Program se nadovezuje na muzejsku akciju prikupljanja predmeta za novoformiranu Zbirku turizma Poreštine. Rezultati njihovih istraživanja i prikupljeni predmeti predstavit će se na izložbi uoči Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja. Cilj programa je na informativan i zanimljiv način upoznati učenike s muzejskim prostorom, fundusom i načinom funkcioniranja muzejske institucije. Voditeljica programa je kustosica i muzejska pedagoginja Elena Poropat Pustijanac.

Akciju devetnaestu godinu za redom u povodu Međunarodnog dana muzeja organizira Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva (HMD). Ideja za ovogodišnju akciju proizašla je iz teme Međunarodnog dana muzeja koja nosi naziv “Museum collections make connection” (“Muzejske zbirke kao poveznice”).

Ostale novosti