1888. – Izjava. Na “Priposlano” veleštovanog g. dra. Felice Glezera u časopisu “Il Giovine pensiero” podpisani odbor puljske čitaonice smatra se dužnim na obranu svoje narodne časti izjaviti kako sliedi:

1. Smjer puljske čitaonice “Najstarijeg civilnog družtva” bio je uvijek jednak smieru današnjeg našeg družtva
2. Nije istina da je bio ikad družtveni jezik talijanski ili njemački jer najjasniji protudokaz toj tvdnji je taj što su sve knjige čitaonice tih godinah pisane hrvatski.
3. Družtvo nije nikad bilo političko, ali da bijaše i da je čisto rodoljubno dokazuju družtvena pravila (NAŠA SLOGA)

1897. – Oformljeno je društvo pod imenom “Casino Comerciale” koje će podržavati trgovce i industrijalce, raditi na razvoju lokalne industrije te razvoju nove korisne gradskoj ekonomiji kao što su banke i kooperative bez religijskih i političkih utjecaja. (MARCELO BOGNERI)

1897. – U Parku Arena postavljena je u vodoskok prekrasna brončana statua. To je djelo fabrike Schaffer e Wolcher iz Berlina, a koštala je 570 maraka. Predstavlja Amora koji podupire školjku fontane. U ruci drži trozubac, a naslanja se na drugu ovorenu školjku koju podupiru dva morska čudovišta. (MARCELO BOGNERI)

1908. – Lloydova smola. Lloyd u ovo zadnje vrijeme ima smolu i to ne baš malu. Dao je, kako je poznato, u tuđini sagraditi i gospodski opremiti parobrod „Baron Gautsch” koji je imao biti najbrži između sviju parobroda, no, kruto se je prevario. Vještaci su opazili razne mane. Glede brzine zna zakasniti da je divota. Tako npr. u srijedu je imao stići u Pulu u 11:45, a kad tamo došao je u 1:30 popodne. (OMNIBUS)

1970. – Mršav ulov plave ribe. U posljednje vrijeme ribari koje love u vodama oko rta Kamenjak ne mogu se baš pohvaliti bogatim ulovom. Međutim, u tom mršavom ulovu posade brodova “Komarča” i “Mramorka” (Kombinata za ulov i preradu ribe “Mirna” iz Rovinja) imaju donekle uspjeha. U toku prošle noći ulovili su 4,5 tone; od čega “Komarča” 2, a “Mramorka” (prošlogodišnji rekorder po ulovu) 2,5 tone plave ribe. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti