1871. – Različite viesti. U sinoćnom se Osservatoru čita da se je nj. preuz. barun de Pretis, primorski Namjestnik, dao na put da obadje Istru i kvarnerske Otoke. (NAŠA SLOGA)

1902. – U Ratnoj luci se usidrila prekrasna jahta “Lysistrate”, s američkom zastavom, vlasništvo James Gordon Bennetta, vlasnika jedne od najraširenijih svjetskih novina The New York Herald. (MARCELO BOGNERI)

1910. – Namještenici “Union-bauergesellschaft” iz Beča prispjeli su u Pulu. “Union” će raditi na gradnji vojnog dispanzera, vojnog laboratorija na Zaru i na radovima proširenja Casino di Marina. (MARCELO BOGNERI)

1911. – Stigao je u grad novi živoderski kamion u zamjenu za nefunkcionalni stari. (MARCELO BOGNERI)

1912. – Kuhinjsko posuđe od nikla, prve kvalitete, poznate tvornice metalne robe Berndorf, može se nabaviti kod Johana Paulette, Port’ Aurea. (POLAER TAGBLATT)

1916. – Opskrba vodom u Istri. Zemaljska upravna komisija će narediti zemaljskom tehničkom uredu da izradi općenitu osnovu za opskrbu vodom u Istri i da se pri tome uzmu u obzir orografske, hidrografske i geološke prilike zemlje te već napravljene osnove za dizanje vode izvora “Gradovlje” na rijeci Mirni i izvora u dolini Raše. Izvršivši još potrebite izvide odredit će se predjeli i mjesta za koje će se izvršiti skupni, a za koje pojedini vodovodi. (HRVATSKI LIST)

1918. – Emerson: “Napoleon”, kao 6. svezak nove “Narodne knjižnice”, upravo je izašao ovaj sjajni esej s izvrsnim predgovorom A. G. Matoša. U današnje vrijeme, kad se toliko govori i piše o velikim ljudima – naročito o vojskovodjama – dobro dolazi ova zanimiva studija o Napoleonu kao predstavniku svog doba. Cijena 50 filira. (HRVATSKI LIST)

1938. – Naša veličanstvena Arena sinoć je otvorila vrata, poželjela dobrodošlicu novoj zabavi, lijepim djelima desete umjetnosti. Kinematografija je ušla među rimske arkade, što je prije još neku godinu bilo nemoguće zamisliti, zahvaljujući dobroj volji poduzetnih sugrađana i bezuvjetnoj potpori lokalnih vlasti, posebno prefekta Cimoronija podupiratelja svake vrijednosti koja donosi novu živost gradu. (CORRIERE ISTRIANO)

Arhiva

Ostale novosti