1891. – Praćen flotom, koja je učestvovala na velikom manevru, u Pulu je stigao car Franjo Josip. Nakon mise posjetio je gimnaziju u ulici Carrara i prisustvovao postavljanju kamena temeljca za crkvu Gospa od Mora. Pored kamena temeljca ugrađen je i pergament sa imenima prisutnih uglednika carstva i mornarice. (MARCELO BOGNERI)

1896. – Općina obavještava da je nakon zadnjih kiša voda iz izvora Karolina zagađena, posebno u ulicama San Martino i Arena, zbog loše održavanih i prepunih septičkih jama. Nalaže se građanima tih ulica da jame iznova cementiraju i saniraju. (MARCELO BOGNERI)

1899. – U Puli počeo izlaziti “Il Patriotta” – gradske novine, svaki drugi dan, prestao izlaziti nakon tjedan dana, izašla 4 broja. (MARCELO BOGNERI)

1901. – Konstituiran klub mehaničara sa sjedištem u Puli. (MARCELO BOGNERI)

1908. – Kinematograf Edison. Ovaj najnoviji kinematograf u ulici Sergia, sakuplja danomice sve više općinstva radi izvrsnih predstava koje dugo traju i nimalo ne umaraju oko te radi krasno uređenih prostorija. (OMNIBUS)

1916. – Zemaljska upravna komisija u Poreču prihvatila je zaključak po kojemu ravnopravnost zemaljskih jezika Istre imade da bude praktično provedena u svim istarskim zemaljskim uredima. Svi podnesci, sastavljeni u hrvatskom jeziku predani kod rečenih ureda, imadu da već od sada budu riješeni u hrvatskom jeziku. Činovnicima ovih ureda, koji nisu jošte vješti hrvatskom jeziku, dan je rok od godine dana da nauče ovaj jezik. (HRVATSKI LIST)

1919. – Politeama Ciscutti. Jučer je Ibsenova drama privukla velik broj ljudi u kazalište. Izvedba je bila više nego odlična, a gospodin Alfredo De Sanctis savršeno je interpretirao lik Osvalda. (L’AZIONE)

1929. – Ne kuhaj rakije bez dozvole! Prošlog petka osudio je puljski tribunal Pićance Franju Aničića na 2 mjeseca i 15 dana i Emilija Belasića na 2 mjeseca zatvora zato jer su potajno kuhali rakiju. Osim toga moraju obojica platiti globu od 1080 lira. Dan prije, u četvrtak, bio je radi istoga prestupka i radi toga jer je htio podmititi karabinjere osuđen Marko Bratulić iz Kanfanara na 4 mjeseca zatvora i na globu od 1050 lira. (ISTARSKI LIST)

1938. – Večeras u amfiteatru Flavijevaca počinje velika filmska revija za koju su osigurani najbolji premijerni filmovi objelodanjeni posljednjih mjeseci. Sinoć su obavljene posljednje tehničke provjere s briljantnim rezultatima. Savršena projekcija na golemom ekranu s izvanrednim ozvučenjem. Napose je ova potonja značajka od presudne važnosti jer postojala je sumnja bojazan raspršenja zvuka u neizmjernom prostoru Arene. Umjesto toga monumentalno rimsko zdanje pokazalo je osebujna svojstva rezonatora koji ne propušta ni najtiši zvuk pa gledatelju ne izmiče niti jedan ton gdje god se on u Areni nalazio. Uspješan ishod proba pokazuje dobru inicijativu organizatora. Od večeras i tijekom cijelog ljeta Pula će imati novo sastajalište, predivno mjesto za nekoliko sati dobre zabave i provoda uz male izdatke. U unutrašnjosti Arene bit će otvoren dobro opskrbljen caffe bar. (CORRIERE ISTRIANO)

Arhiva

Ostale novosti