1900. – Osnovano Društvo učitelja i učiteljica javnih škola Pule. Cilj društva je održati živim zajednički duh, promovirati moralne i materijalne interese i usaditi u mladež ljubav za red, vjeru i državu. (MARCELO BOGNERI)

1909. – 21. lipnja će docent dr. Ernst Rihard Ponelajt održati u velikoj sali Marinekazina predavanje o “Akustičnim mjerenjima signala na moru”, tj. signala upozorenja u magli i podvodnih zvučnih signala. Posebno će se osvrnuti na zvukove uslijed artiljerijske paljbe. (POLAER TAGBLATT)

1929. – Barban. Pretprošle nedjelje rekao je gosp. Župe upravitelj, da k sv. ispovijedi i pričesti nije pristupilo ni 10 % muških i ženskih zajedno. Pred par godina pristupalo je k sv. sakramentima od 60 do 70 % pučanstva. Naši su stariji pristupali k stolu Gospodnjem barem jedamput na godinu i štovali su blagdane i nedjelje, a mi uvijek radimo i u blagdane. I još nešto. Kod nas imade prilično sušičavih. Nije ni čudo. Na zdravlje se malo pazi. Običaj je da se u obitelji i u krčmi pije iz iste posude pa se tako lakše šire zarazne bolesti. (ISTARSKI LIST)

1929. – Barban. Započelo se je raditi oko uređenja obala rijeke Raše. Od Barbana do Raše gdjegod se poruši zid, šire cestu i podzidaju je čvrstim kamenjem i cementom, da se više ne poruši. Iz Marčane u Barban gradi se 7 metara široka ravna cesta. Kada bude predana prometu moći će po njoj par volova lako voziti i preko 30 kvintala. (ISTARSKI LIST)

1929. – Glas naših iseljenika. Čikago. Iz velikoga sjevernoameričkoga grada Čikaga piše nam naš domorodac i prijatelj Mate Božić ovo: Veoma mi je bilo teško što nisam neko vrijeme dobivao “Pučki prijatelj”. Kad je pak ovamo stigao list još ljepši od “P. Pr.”, to jest naš “Istarski list”, silno sam se razveselio, ali ne samo ja, već i svi Istrani ovdje u hrvatskoj koloniji. Svaki me pita hoću li opet sabirati pretplatu za taj naš novi list kako sam dosad činio za “Pučki Prijatelj”. Ja sam odgovorio da hoću. I ovih ću dana obaći naš narod, koji voli čitati, i početi sabirati pretplatu. Inače, nema ovdje kod nas ništa novo. Radimo svaki dan. S velikim veseljem čitamo naš “Istarski list” te mu oduševljeno kličemo: “Zdravo da si naš mili Istarski liste, cvao i napredovao! Na koncu pozdravljam sve naše ljude doma i Istri, sve čitatelje i prijatelje našeg milog “Istarskog lista”. Vaš Istranin Mate Božić. (ISTARSKI LIST)

1948. – U mnogim našim selima osnovane su u posljednje vrijeme knjižnice sa po dvjesto dobrih modernih knjiga. Takve knjižnice postoje u Ližnjanu, Medulinu, Barbanu, Marčani, Valturi, Krnici, Sv Vinčentu, Peroju, Kanfanaru i Baratu. Osim ovih hrvatskih osnovat će se u mjestima gdje ima za to uvjeta i još pet talijanskih. Osim toga postoje i u drugim kotarevima slične knjižnice i upravo tom prilikom potrebno je reći nekoliko riječi o organiziranju i vođenju seoskih knjižnica. Preko narodnih knjižnica najpotpunije se iskorišćuju i šire knjige i na taj način postaju pristupačne i najširim slojevima naroda. Osnovno je pravilo dobrog knjižničara da daje na čitanje što više knjiga, da knjige čuva, da ih propagira i širi te da privlači što veći broj čitalaca. Knjige se ne smiju gubiti ni oštećivati. U svakoj knjižnici potrebno je voditi evidenciju koja je knjiga posuđena kada i kome. Knjige se izdaju na čitanje u čitaonici, a posuđuju se i kući na petnaest ili mjesec dana prema tome kakvog je obima knjiga i kakve su mogućnosti čitaoca. (GLAS ISTRE)

1975. – Rovinj. Ribarski kombinat Mirna od nedavno isporučuje potrošačima polupripremljenu ili dorađenu ribu, a uskoro će i domaćice moći kupovati očišćenu ribu iz novog kombinata. Neke vrste ribe se izravno dopremaju u kuhinje ugostitelja što olakšava posao oko pripremanja ribe za jelo. Kamioni hladnjače rovinjske Mirne svakodnevno prevoze svježu, duboko smrznutu ili konzerviranu ribu potrošačima od Gorice do Mostara pa je u prošloj godini na tržištu plasirano više od 150 vagona ribe iz ovog kombinata. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti