1909. – Mali oglasi. Prodaje se vrlo jeftino pas bernardinac; lijep, star osam tjedana. U obzir dolaze samo ljubitelji životinja. Upitati u gostionici Bijelo janje, Via Tradonico 4. (POLAER TAGBLATT)

1909. – Građevinski radnik, 25-godišnji Franz Z. iz Via Campo marzio, pritvoren je zbog krađe linoleuma vrijednog 30 K. (POLAER TAGBLATT)

1916. – Zemaljska upravna komisija u Poreču prihvatila je zaključak po kojemu ravnopravnost zemaljskih jezika Istre ima biti praktično provedena u svim istarskim zemaljskim uredima. Svi podnesci sastavljeni u hrvatskom jeziku, predani kod rečenih ureda, biti će od sada riješeni u hrvatskom jeziku. Činovnicima ovih ureda, koji nisu još vješti hrvatskom jeziku, dan je rok od godine dana da nauče ovaj jezik. (HRVATSKI LIST)

1923. – Euharistički kongres u Puli. Ovih dana održavao se u Puli euharistički kongres. Našim narodnim svećenicima nije bio omogućen takav nastup koji se ne bi kosio sa njihovim čuvstvom. Obzirom na tu krivicu, koja je namjerno učinjena našemu narodu, ne donašamo nikakvog izvještaja o tom kongresu. Toliko znanja i ravnanja radi. (ISTARSKA RIJEČ)

1923. – Vinogradari pozor! Radi češćih kiša i vrućine, koja vlada ove godine, pokazuje se u nekojim toplijim položajima u Istri tragovi peronospore i luga. Interes naših vinogradara zahtijeva da ove godine više puta škrope i sumpore vinograde. Tko još nije to učinio barem dva puta neka se požuri. Svako zakašnjenje može nam donijeti ogromne štete. Na posao, dakle! (ISTARSKA RIJEČ)

1948. – Uzgoj školjkaša kamenica (oštriga) i dagnja (pedoća) od velikog je značaja za naše morsko ribarstvo. Ove školjke vrlo su ukusne i bogate vitaminima i drugim hranjivostima. Poznata je hranjivost kamenica koja se odlikuje velikom količinom fosfora i željezne kiseline te se zbog toga preporučuje slabokrvnima, rahitičarima te onima koji boluju na želucu i crijevima. Te odlične osobine ovih školjkaša uočili su još stari narodi, kao Rimljani i kasnije kod nas stari Dubrovčani, koji su lovili kamenice u Bistrini i Stonu. I kod nas u Istri postoje izvanredna mjesta za uzgajanje kvalitetne vrste kamenica u Puli, Pomeru i Vinkuranu. Naša narodna vlast uvidjela je veliku važnost povišenja proizvodnje kamenica za domaću potrošnju i mogućnost izvoza. U našim istarskim uzgajalištima predviđeno je da se u Petogodišnjem planu podigne produkcija do 5 milijuna kamenica. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti