1888. – Gradske vlasti odlučile su prebaciti tržnicu sa Arsenalske rive na trg Port’ Aurea. (MARCELO BOGNERI)

1891. – Praćen flotom, koja je učestvovala na velikom manevru, u Pulu je stigao car Francesco Giuseppe. Nakon mise posjetio je gimnaziju u ulici Carrara i prisustvovao postavljanju kamena temeljca za crkvu Gospa od Mora. Pored kamena temeljca ugrađen je i pergament sa imenima prisutnih uglednika carstva i mornarice. (MARCELO BOGNERI)

1898. – Cirkus Zavatta je postavio svoje šatre u Puli. Dva šampiona snage Chiapa i Zatella, oba iz Torina, izazivači su u rvanju. Rezultat se očekuje sa velikom znatiželjom. (MARCELO BOGNERI)

1907. – Vodnjan: Oformljen je Circolo popolare di coltura. (MARCELO BOGNERI)

1916. – Oglas natječaja. Kod C. i kr. kotarskog suda u Puli otvorena su dva mjesta pomoćnika pisarne sa dnevnicom od K 3. Natjecatelji moraju dokazati podpuno poznavanje zemaljskih jezika te daktilografiju. (HRVATSKI LIST)

1916. – Objava. Uslijed namjesništvene naredbe može se dozvoliti ustup u zemaljsku bolnicu u Puli onim osobama, koje hoće da posjete bolesnike tek onda, ako mogu liječničkom potvrdom dokazati da su iza početka rata bile uspješno ili ponovno cijepljene protiv kozica. (HRVATSKI LIST)

1916. – Zemaljska upravna komisija u Poreču prihvatila je zaključak po kojemu ravnopravnost zemaljskih jezika Istre imade da bude praktično provedena u svim istarskim zemaljskim uredima. Svi podnesci, sastavljeni u hrvatskom jeziku predani kod rečenih ureda, imadu da već od sada budu riješeni u hrvatskom jeziku. Činovnicima ovih ureda, koji nisu jošte vješti hrvatskom jeziku, dan je rok od godine dana da nauče ovaj jezik. (HRVATSKI LIST)

1929. – Nevrijeme i grad. Strašan vihor oborio se je u četvrtak nad Umag i okolicu. Vihor je gulio stabla, odnašao krovove s kuća i teško oštetio kuće i polja. Južno od Umaga pa sve do Lovrečice padao je grad koji je nanesao ogromnu štetu po vinogradima i usjevima. (ISTARSKI LIST)

1929. – Dobrani kod Barbana. Mramor. Za naše se seoce malo ili ništa ne znade po svijetu. Možda niste ni Vi gospodine uredniče ništa još čuli o njemu. E, pa evo nas, da Vam se za prvi put javimo. Ljetina ne kaže baš najbolje. Ne bude li suše bit će nešto kukuruza i krumpira. Sijena je pak malo. Pokraj našeg sela počeli su kopati mramor. (ISTARSKI LIST)

1948. – Kada ribari polaze u noćni lov, imaju prilike gledati kako iza lađe ostaje svjetlucavi trag, a i kad vesla puštaju u more ono zaiskri. Što je to? Koji je uzrok tom iskrenju mora? Dok se nije otkrio pravi uzrok ovoj zaista lijepoj pojavi, mnogi su mislili da se tu radi o nekom plinu koji se diže iz dubine pa zaiskri na površini kada dođe u doticaj sa zrakom. Drugi su bili uvjereni da to more odrazuje po noći sunčanu svjetlost što ju je preko dana upilo. Bilo je i onih koji su smatrali da to svjetlucanje nastaje usred trenja čestica soli, a neki su u tome vidjeli pojavu elektriciteta. Većina ih je smatrala da je to fosforescencija. Međutim, tu svjetlost prouzrokuju razna morska bića bilo životinjskog ili biljnog podrijetla. Većinom su to sasma sitna, prostim okom nevidljiva jednostanična bića, a i razne bakterije. (GLAS ISTRE)

1975. – Satirički teatar “Jazavac”, koji je početkom mjeseca krenuo iz Zagreba na gostovanje po zemlji, posjetit će danas i sutra Pulu i Vodnjan. Članovi ansambla predstavit će se publici sa satiričkim kolažom Fadila Hadžića “Škola bogaćenja”. Gostovanje “Jazavca” organizira Istarska scena, a priredbe će se održati u pulskom domu JNA i vodnjanskoj kino dvorani. (GLAS ISTRE)

1975. – Uslužno osoblje tri najkvalitetnija pulska restorana, Zagreb, Delfin i Istra, dobilo je suvremene radne uniforme kreirane u stilu lokala – Zagreb zeleno, Delfin plavo i Istra istarski folklor. Uniforme izrađuje pulska Odjeća prema nacrtima kreatora Marije Vareško. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti