1878. – Hrvati u Puli. Na pismo uredništvu koje glasi: Množina je ovdje Slovenah, Hrvatah iz Istrije i riečke okolice, a nije jih ni čuti niti se nezna je li jim želja u čem napredak vidjeti, naša djeca rastu bez nauke; nemaju pomoći, da bi se knjigom ojačali u materinskom jeziku. U drugih gradovih Sloveni, Hrvati imaju družtva, svoje čitaonice, a ovdje je sve mrtvo. Slijedi komentar uredništva: Ako bi i malo teže bilo dobiti hrvatsku školu jer imamo mnogo neprijateljah, čitaonicu vam nije nimalo mučno dobiti. Ne treba vam nego zakon učiniti, kako će to biti uredjeno, pak predati Namjesničtvu na potvrdu; ono ne može takove stvari odbiti. (NAŠA SLOGA)

1890. – Odbor plemenitih dama i gospođa na čelu sa baronesom M. de Pinter odlučio je osnovati dobrotvorno društvo koje će doskočiti problemu prosjačenja. Za dobar početak organizira se svečanost 15. lipnja u Šijanskoj šumi gdje su pozvane velike pulske dame. (MARCELO BOGNERI)

1896. – Počeo je funkcionirati novi sustav gradske rasvjete. Tri glavne ulice su osvijetljene lampama Auer. U prekrasnoj ulici Carrara je kao usred bijelog dana. Vjeruje se da će uskoro cijeli grad biti osvijetljen na plin. (MARCELO BOGNERI)

1900. – Popis pučanstva. Koncem tekuće godine obavit će se širom čitave Austrije popis pučanstva. Taj popis vrši se svakih 10 godina. Pošto je to pitanje i kod nas u Istri od velike važnosti, jer nam ukradu Talijani pod izlikom obćevnog jezika na hiljade i hiljade našeg naroda, to preporučamo i mi najtoplije svim narodnim obćinam Istre da sastave jednake molbe na carevinsko vieće za provedbu popisa pučanstva na temelju narodnosti nipošto kako zadnjki put i kako žele Niemci i njihovi saveznici Talijani na temelju obćevnog jezika. (NAŠA SLOGA)

1906. – Odlazak eskadre. Danas poslije podne odlazi iz Pule za Dalmaciju druga divizija eskadre naše ratne mornarice. Brodovlje – torpiljarka sa bojnim lađama „St. Georg”, „Karl VI” i „Szigetvar” otputovat ce sutra. (OMNIBUS)

1909. – Iz policije: Protiv 33-godišnjeg prodavača mlijeka Johana Z. iz Pule, via Veruda 7, podnešena je kaznena prijava jer je ostavio kola i konje bez nadzora u prometnoj ulici. (POLAER TAGBLATT)

1929. – Glas iz Argentine. Od jednog našeg Kanfanarca, koji je pred nekoliko mjeseci pošao u Argentinu, primili smo ovo pismo: Dragi gosp. Uredniče! Ne prođe dana, a da ne mislim na rodni kraj. Prošlo je šest mjeseci da nisam čitao naše istarske novine. Meni se čini da je prošlo ne šest mjeseci nego šest godina. Molim Vas da mi odmah počnete slati novinu da znadem kako je doma. Srdačno pozdravlja Vas i sve znance u domovini Antun Čehić. (ISTARSKI LIST)

1929. – Borinići od Barbana. Ozgor našega sela kopa se boksit. Kažu, da ga je toliko, da neće biti iskopan niti u 10 godina. Naši su mladići pošli za radom u Ameriku, a k nama dolaze raditi iz susjednih općina jer domaćih radnika nema. (ISTARSKI LIST)

Arhiva

Ostale novosti