1859. – Monsignor Giorgio Dobrilla, rođen 16. travnja 1812. u Tinjanu, izabran je za biskupa grada Poreča. (MARCELLO BOGNERI)

1907. – Hrvatska pobjeda po cijeloj Istri. Jučer su izabrana tri naša sokola za zastupnika u Beč i to profesor Matko Mandić, dr Matko Laginja i prof. Vjekoslav Spinčić. U drugom izbornom kotaru Poreč-Rovinj-Motovun biti će uži izbor između dr. Laginje i Talijana Bartolia, a u 3. izbornom kotaru Pula-Lošinj biti će uži izbor između dr. Laginje i Rizzia. U prvom izbornom kotaru biti će uži izbor između klerikalca Spadaro (4.728 glasova) i Talijana kamoraša Bennatia (2.884 glasova). Istarska talijanska kamora dakle je poražena na svim linijama. Živio hrvatski i slovenski narod u Istri! Tako valja progovoriti da spoznaju u Beču laž i prevaru talijanske kamore u Istri. (OMNIBUS)

1915. – Osim najvažnije vijesti da je, prema svemu sudeći, rat s Italijom neizbježan donosi i sitne informacije. Prodavaonica s velikim skladištem nudi: šamotne ploče za pećnice, šamotnu žbuku u prahu, keramičke cijevi, keramičke pločice za kuhinje, hodnike i sl. Preuzimaju se i radovi kao što su ugradnja cijevi i oblaganje podova. Josef Poločnik, Pula. (POLAER TAGBLATT)

1915. – Uz izvještaje sa raznih bojišta, mnogo pažnje se posvećuje držanju “neutralne” Italije. U vezi s time i na temelju zadnjih izvještaja, određuje se sljedeće. Vlakovi za evakuaciju: prvi od ovih odlazi iz Pule danas u 7.40 ujutro, drugi u 9.30 prije podne, treći u 3.30 popodne i četvrti u 7.30 navečer. Preporuča se svim putnicima da ponesu sobom hranu i vodu za 24 sata. Od prtljage samo ručna. Svi oni koji će tek biti unovačeni u Oružane snage kao i svi koji su već proglašeni sposobnima za vojnu službu ne smiju nikako napustiti Pulu. Ratni zajam: interes općinstva za ovaj zajam raste iz dana u dan i u bankama gdje se zajam upisuje su velike gužve. Bezmesni dani: do daljnjega je svakog ponedjeljka i petka zabranjena prodaja mesa i mesnih prerađevina. (POLAER TAGBLATT)

1916. – Velika operna večer u gradskom kazalištu. Slavna tršćanska pjevačica gospodjica Toinon Enenkel nastupit će medju inim u ulozi Traviate (4. čin). Kod koncerta će sudjelovati gospoda: Gerstorffer, Ivich, Georg i Voska. Režiju vodi g. Gerstorffer. (HRVATSKI LIST)

1917. – Čuvajte se ručnih granata! C. kr. tvrdjavni povjerenik oglašuje. Pred neko vrijeme desilo se više nesreća da su se djeca igrala ručnim granatama koje su se pri tom rasprsle. Premda su se sa strane vojničkih zapovjedništava poduzele najšire mjere opreznosti te točno pretražila dotična mjesta od nerasprsnutih granata i nestalog streljiva to ipak postoji mogućnost da su ostale ležati pojedine granate. Takve predmete se ima dakle ostaviti na licu mjesta, prijaviti bližnjoj oružničkoj postaji odnosno bližnjem vojničkom odjeljenju. (HRVATSKI LIST)

1917. – Tablice najviših maksimalnih cijena za prodaju (trgovinu) i za prodavaonice žestokih pića na malo koje je tablice dužan držati izvjesene svaki trgovac u svojem lokalu mogu se dignuti za grad Pulu kod dotičnih industrijalnih zadruga dok ih oni trgovci iz vanjskih sela mogu dignuti kod svojih općinskih ureda uz cijenu od 50 h po komadu. (HRVATSKI LIST)

1923. – Iz Štinjana kod Pule. Kao što se oružničke postaje nalaze po drugim općinama, tako se nalazi i kod nas. Na čelu naše oružničke postaje stoji brigadijer. Taj čovjek vam je dosad bio veoma miran i pošten. Ali, žalibože se je promijenio. Pomislite si samo najedamput je počeo pozivati u svoju kasarnu naše najuglednije ličnosti iz cijele općine te ih je ispitivao da li su pretplaćeni na “Istarsku riječ”, tko je prima u selu itd. Zatim im je rekao doslovno: “Ne zaboravite, da smo u Italiji da se morate okaniti propagande!” Naši su mu na to odgovorili da se čude da uopće dolazi s riječju “propaganda” kad i sam znade da danas u Istri čovjek ne može nesmetano obavljati niti privatne poslove, altroche propagandičke! (ISTARSKA RIJEČ)

1928. – Snijeg u Istri. Ove godine kao da nam nije sudjeno da vidimo lijepe proljetne dane. Pače u ovom mjesecu vrijeme nas je iznenadilo niskom temperaturom. Prošle srijede je svuda lijevala hladna kiša. Na gorama je pak meo snijeg. Učka, Planik i Slavnik zavili su se u bijelo. Snijeg je padao i dosti nisko oko Vranje. Na Ćićariji je mraz popario sve mlade usjeve, osobito pasulj i krumpir, što je tekar izašao iz zemlje. (ISTARSKA RIJEČ)

1965. – Iz brodogradilišta Uljanik u Puli. Četvrto porinuće za Sudoimport. U Brodogradilištu i tvornici dizel motora Uljanik u Puli izvršeno je u subotu prije podne porinuće motornog broda za suhi teret od 12.000 bruto registarskih tona koji ovo brodogradilište gradi za Savezno uvozno-izvozno poduzeće SUDIMPORT iz Moskve. Novoj plovnoj jedinici, kojoj je kumovala Stela Kopinić, dato je ime ARKADIJ GAJDAR. To je četvrti brod od ukupno deset koji se u Uljaniku grade za naručioca iz Moskve. Motorni brod ARKADIJ GAJDAR spada u klasu najmodernijih trgovačkih brodova. Dug je 160 metara širok 21 i visok 12.5 metara. (GLAS ISTRE)

1967. – Nove telefonske govornice. Nedavno su u Puli osvanule dvije javne govornice: na Kaštanjeru i na željezničkoj stanici. Ovih dana u njima su postavljeni i telefoni pa sada mogu služiti svojoj svrsi. No, ne bismo se usudili da su tri javne govornice, koliko ih danas Pula ima, dovoljne za grad s oko 45.000 stanovnika. Pogotovo ako je razvučen i prostrt na nekoliko kilometara. Već sada se osjeća potreba za još nekoliko govornica, prvenstveno na Verudi, Šišanskom naselju itd. Svejedno, i dvije nove govornice dobro će doći građanima koji nemaju uveden telefon i gostima grada. (GLAS ISTRE)

1971. – U Rovinju je održana sjednica Svjetskog kongresa Pen kluba u kojoj je sudjelovalo oko 200 kongresmena iz cijelog svijeta. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti