1900. – Nesreće na moru. Pred nekoliko dana nasukala se kod ulaza u puljsku luku bracera “Vienna” te potonula. Prekjučer pako ulovilo je nevrieme piransku braceru “Istriana” na putu iz Medulina u Pulu te ju sunilo proti kopnu kod Porera i zabilo. Momčad se je spasila. (NAŠA SLOGA)

1908. – Težak vojnički prekršaj. U srijedu ujutro stajao je mornar Fran Jacke pred svojim poručnikom, u mjesnoj kasarni, optužen od kapurala da nije u redu vršio službu. Inače i ostali mornari opisuju slabo tog Jacke. Pred poručnikom, Dietrich pl. Sachsenfels, vladao se je opet nepristojno stajao je prekriženih nogu i u znak poruga držao je ruku na mjesto kod čela za pozdrav mnogo niže. Poručnik ga je ukorio i osudio na 7 dana zatvora. Moj ti je Frane onda uzbjesnio i htio se baciti na poručnika koji se obranio sabljom te ranio buntovnog mornara na desnom uhu. Jacke je zatim uhapšen i prenesen u bolnicu, a zatim će biti predan vojnom sudu. (OMNIBUS)

1916. – Gospodari, pozor! Upozoruju se interesenti porezne općine Pula, izuzevši one iz Šikići, Skatara i Valdebeka, da će se prodavati proti gotovom novcu i istovremenoj otpremi sumpor i modra galica dne 10. i 11. o. mj. na trgu Comizio 5, hotel “Due Mori”. Svatko ima sa sobom donijeti vreće, posudu i ino potrebito da uzmogne kupljenu robu sobom ponijeti. (HRVATSKI LIST)

1918. – Obznana. Daje se do općeg znanja da svaka vrst mesa i slanine, bilo u sirovom bilo u pripravljenom stanju, koja dolazi u Pulu vlakom, parobrodom itd. u svrhu preprodaje mora biti prije iskrcavanja pregledana po općinskom živinaru. Meso i slanina koje bude nadjeno bez ovakove potvrde bit će bez inoga zaplijenjeno. (HRVATSKI LIST)

1928. – Još jedan neuspjeli pokušaj velike kradje. U blizini Poreča ima svoje imanje posjednik Petar Callegaris. Nedaleko od kuće nalazi se staja u kojoj Callegaris drži 4 lijepe krave i jednog vola. Ukupna vrijednost 20 tisuća lira. U noći 26. aprila ta je staja po nepoznatim lopovima bila ispražnjena. Kad je gospodar drugo jutro opazio da mu je blago ukradeno obavijestio je odmah o dogadjaju porečke karabinjere. Karabinjeri su se odmah dali u potjeru pa im je uspjelo, ako ništa drugo, spasiti blago. Lopovi su na vrijeme ispred karabinjera pobjegli. (ISTARSKA RIJEČ)

1946. – Ponovno otpuštanje radnika u Puli. Situacija radništva Pule postaje sve teža. Nakon što su savezničke vlasti ukinule odredbu o zabrani otpuštanja radnika broj nezaposlenih stalno raste. Jučer je tvrtka C.N.S.O. otpustila opet 40 radnika. Primjer te tvrtke sigurno će slijediti i drugi industrijalci. Broj nezaposlenih u gradu već sada iznosi 4.500 radnika i radnica. Industrijalci Pule bili su većinom svi aktivni suradnici okupatora. Oni su ostali isti i nakon propadanja fašizma. Fašistički reakcionari nastoje na sve načine da izazovu nove sukobe. U tom cilju šire razne letke pa i među samim engleskim vojnicima gdje piše: “U Trstu, Puli i u Rijeci stanovništvo nije primilo kao oslobodioce jugoslavenske borce već se odupiralo boreći se od kuće do kuće.” To govore fašisti dok je pravo stanovništvo Julijske Krajine u Jugoslavenskoj armiji vidjelo i svoje sinove koji su sačinjavali tu armiju. Sama Pula imala je 3.000 najboljih svojih sinova u armiji. (GLAS ISTRE)

1946. – Priredba pionira u Cerovlju. Pokraj željezničke pruge u Cerovlju nedaleko Pazina nalazi se velika zidana baraka sa zemljanim podom, vlasništvo supruge pok. veletrgovca drvom Valenčića iz Novaki koji je bio strijeljan od Nijemaca. U toj je baraci glumačka sekcija JA uredila za svoje priredbe stalnu dosta ukusnu pozornicu. U nedjelju 5. svibnja počeli su se sakupljati pioniri i pionirke iz Cerovlja, Boruta i Novaki pod vodstvom svojih učitelja. Pred mnogobrojnim narodom bio je izveden raznolik i dug program. Najvišeim se svidio glumac mali dimnjačar “spacakamin” iz Boruta. Program je bio završen našom lijepom istarskom pjesmom “Krasna zemljo”. (GLAS ISTRE)

1957. – Učenici rovinjske gimnazije gostovali su u Poreču. Učenici rovinjske gimnazije 3. svibnja gostovali su u Poreču s operetom u tri čina “Knežević od Tribizonde”. Izvođenje operete vodio je prof. Dr. Jerko Gržinić. U Poreču su mali gosti dali dvije predstave: poslije podne za učenike i ostalu djecu, a navečer za odrasle. I jedna i druga predstava bile su veoma dobro posjećene. (GLAS ISTRE)

1971. – Doputovao najvjerniji gost Rapca. Dramski pisac i dramaturg kazališta u Baselu FRED ALTNEN, prvi turist iz inozemstva koji je “otkrio” Rabac, doputovao je na odmor u mjesto koje je “odabrao za odmor cijelog života”, kako sam kaže. Ovo je 28 put da Altnen boravi u Rapcu. Naime, on dva puta godišnje dolazi na odmor u Rabac: jednom u proljeće, a jednom ljeti. (GLAS ISTRE)

1972. – Buje: zelenilo-mogućnost za zaradu. Sada, kada se posvuda sve zeleni, tko bi mislio na vrijeme kada krajolik više neće biti zelen. A ipak, trebalo bi na vrijeme pomisliti na to da je u sjevernim područjima naše zemlje zimzeleno raslinstvo zimi vrlo traženo i da ima svoju određenu ekonomsku vrijednost. Po brežuljcima i šumama cijele Istre, pa tako i Gornje Bujštine, ima i zimi podosta šumskih zimzelenih biljaka: božikovine, divlje šparoge, lovorike, borovnice itd. Privatni prodavači toga bilja dolaze u jesen i zimu iz unutrašnjosti u ove krajeve, beru zimzeleno bilje i odvoze ga u Zagreb, Ljubljanu i Beograd prodajući ga cvjećarnicama za izrađivanje vijenaca. Na taj način podosta zelenila iz istarskih šuma odlazi svake godine u unutrašnjost. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti