1854. – U Puli u jednoj skromnoj kući u ulici Neptun rodio se skladatelj Antonio Smareglia. (MARCELLO BOGNERI)

1908. – Dolazak njemačkog cara. Sutra ujutro dolazi njemački car Vilim II. u Pulu, a otputovat će uvečer dvorskim vlakom koji je već došao u Pulu. Dva su sjajna dvorska vlaka. Jedan od 6, a drugi od 5 vagona ogromne veličine. U velikim željezničkim tračnicama svih ti 11 vagona sačinjavaju jedan vlak, no za istarske tračnice moralo se učiniti 2 vlaka. (OMNIBUS)

1908. – Ugarsko-Hrvatsko parobrodsko društvo. Dok “Dubrovačka paroplovidba” i “Lloyd” imaju na agencijama i hrvatski natpis, slavno Ugarsko-Hrvatsko parobrodsko društvo ima još uvijek isključivo talijansku tablu! Dokle će to trajati? Sram nas je da se to društvo naziva uz ime Ugarsko još i Hrvatskim, a još više nas je sram kad promišljamo da u ravnateljstvu toga društva ima i dičnih naših rodoljuba. Uopće u Ugarsko-Hrvatskom parobrodskom društvu vlada skroz talijanski duh i agenti su većinom fanatični talijanaši. Žalosno, ali istinito! Očekujemo da se odmah odredi potrebito da table budu i s hrvatskim natpisom kao također nek se rabe i dvojezične tiskanice. (OMNIBUS)

1916. – Svibanjska zabava. Kao zaključak sedmice Crvenog križa vršit će se u nedelju, 7. svibnja od 2 do 8 sati poslije podne svibanjska zabava na strelištu Monte Cane. Na zabavištu igrat će tri glazbe koje će biranim komadima iznenaditi obćinstvo. Poskrbilo se je da se bude prodavalo jelo i piće. Zabava će se vršiti pod vodstvom gosp. Smache. (HRVATSKI LIST)

1928. – Selačke rečenice: U maju prepelica fućka pošto će biti hrana u jeseni? Što više fućka to skuplja je hrana. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1937. – Donosi informacije o reformi Zakona o povredi na radu, radikalnoj i suštinskoj za zaposlene. “Gazzetta Ufficiale” izdala je dekret o obvezatnom osiguranju radnika u slučaju povrede na poslu ili o profesionalnim bolestima koji je stupio na snagu 1. aprila. (CORRIERE ISTRIANO)

1937. – Pokrajinski savez za turizam najavljuje za sljedeći mjesec dolazak četiri krstarice iz Engleske, s pristajanjem na Brijunima. (CORRIERE ISTRIANO)

1957. – Svaki šesti stanovnik Umaga ima radioprijemnik. Prema popisu registriranih radiopretplatnika u Umagu ima 560 prijavljenih radio-aparata i 1 televizor. Ako uzmemo u obzir da Umag sada ima 3.500 stanovnika onda je svaki šesti stanovnik ovog grada radio-pretplatnik. (GLAS ISTRE)

1972. – Pula slavi slobodu. Slobodarska Pula danas slavi svoj 27. Dan oslobođenja. Najznačajniji je to dan u tisućgodišnjoj povijesti Pule: 5. svibanj 1945. kada je vojska, prava narodna vojska marširala gradom i raznosila slobodarsku pjesmu dok su srca stanovnika naprosto pucala od sreće. Istarska metropola već nekoliko dana živi u prazničkom raspoloženju i priprema čitav niz prigodnih manifestacija. Između ostalog, za danas je sazvana svečana sjednica Općinskog sabora na kojoj će se uručiti ovogodišnje “Nagrade grada Pule” i sumirati uspjesi komune. U industrijskom dijelu grada bit će otvorena nova tvornica pločastih radijatora poduzeća “Tehnomont”. Kako se očekuje, otvorenju ove najnovije pulske tvornice, prisustvovat će i predsjednik Izvršnog vijeća Sabora dr. Ivo Perišin. U ostalim pulskim radnim organizacijama, povodom Dana oslobođenja, bit će održane svečane sjednice radničkih savjeta, a pulski srednjoškolci proslavit će svoj prvi Dan srednjoškolaca. Tako će Dan slobode biti i ove godine dan svečanosti i radosti Puljana zbog slobode i svega onog što im je ona donijela prije 27 godina. (GLAS ISTRE)

1972. – Za slobodu-ploča. U čast godišnjice oslobođenja Pule najpoznatiji pulski vokalno-instrumentalni sastav “Anelidi” pustio je u prodaju svoju prvu samostalnu gramofonsku ploču. Ploča je snimljena u produkciji “Diskosa” u 10.000 primjeraka. Na ovoj prvoj ploči jednog istarskog VIS-a snimljena su dva hita “Anelida”, kompozicije “Tiha noć je, moje zlato spava” i “Mala Keti”. Za nekoliko dana “Anelidi” će snimiti i svoju drugu ploču s kompozicijama mladog subotičkog kompozitora Gabora Lenđela. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti