1907. – Voloski kotar: Pritužbe ribara i lađara u Lovranu. Naši ribari i lađari ili barkarioli u Lovranu tuže se na koješta. Ribari osobito na to da se s tuđinci Talijani postupa bolje nego li s domaćim, premda oni tuđinci ne plaćaju nikakvih poreza, a domaći moraju. Od domaćih se npr. zahtjeva da budu oka na njihovih mrežah velika, dočim se tuđim Ćozotom pusti da budu mreže guste pak da mogu birati i najmanje ribe. Ćozoti love i bliže kraju nego što bi smjeli. Predstavnici oblasti zažmavaju očima, nemare ih globiti, a ako ih i globe možda sa 10 kruna Ćozoti ne mare za to, brzo si naplate ovih 10 kruna. Onima koji se neće držati propisa moralo bi se uzeti koncesiju lovljenja kako bi se ju uzelo našim ako bi često propise prekršili. Cijelo ribolovstvo može se reći imadu Ćozoti: love, prodavaju i preprodavaju, a udaraju njim cijene takove da ih siromasi ne mogu nikada kupiti. Zašto onda lađari plaćaju porez? (NAŠA SLOGA)

1908. – U podnaslovu Puljsko-rovinjski kotar donosi vijesti: Proslava prvog maja sa strane našeg naroda ispala je ovdje podpunoma u redu. Do kasno doba noći prostrani je vrt straga “Narodnog Doma” bio pun puncat našeg radničtva koji se je liepo zabavljalo uz sviranje glazbe. Vrt je bio sjajno razsvijetlen, bacalo se umjetnu vatru i velika hrv. trobojnica pričala je svima da smo mi Hrvati ovdje u Puli na svojem ognjištu. (NAŠA SLOGA)

1909. – Iz Pazina. Ove godine su se i ovdje po prvi puta održavale zadušnice za Zrinskog i Frankopana da se tako počasti spomen naših velikih pokojnika. Ali na žalost moramo priznati da se nije velik broj naših ljudi vidjelo na zadušnicama premda se izjavljuju u 4 oka da su najslobodniji ljudi, a kad tamo uvjerili smo se baš o protivnom da naime gledaju na kojekakve obzire. Da li gledaju na te obzire naši protivnici? Još više je upalo u oči da je osim časnih iznimaka, odsutna bila naša (viša) inteligencija. Nadamo se da se to buduće godine neće opetovati jer si inače svi oni ne daju tim najljepšu svjedodžbu. (OMNIBUS)

1928. – Popusti na željeznicama za posjetioce postojnske špilje. Generalna direkcija državnih željeznica odredjuje popust od 30 % od 1. maja do 30. septembra za posjetioce postojnske špilje i to za one koji polaze sa bilo koje stanice u državi preko Monfalconea. Za posjetioce iz Triju Venecija (dakle i iz Istre) odredjen je popust od 50 posto na vozne karte za tamo i natrag, ali samo u danima od 18. do 27. maja te od 1. do 21. septembra. 27. maja i 2. septembra biti će u postojnskoj jami priredjene velike svečane zabave. (ISTARSKA RIJEČ)

1928. – Selačke rečenice: Suhi maj, gladna godina. Hladan maj sira i vina daje. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1948. – Izlazi novi broj Republike. Izašao je 4. broj, za travanj, Republike, časopis za književnost i umjetnost. Na uvodnom mjestu nalaze se četiri pjesme Vladimira Nazora iz zbirke Himne i ode koja uskoro izlazi iz štampe. (GLAS ISTRE)

1957. – Prvi maj svečano proslavljen. Praznik rada, Prvi maj, je i ove godine proslavljen veoma svečano u cijeloj Istri. U nekim mjestima se tog dana slavilo dvostruko slavlje. Tako je na primjer u Baderni povodom Prvog maja održana i proslava u vezi s dovršenjem radova na elektrifikaciji tog mjesta, u Rovinju radni kolektiv tvornice ribljih konzervi “Mirna” slavio je puštanje u pogon odjeljenja za izradu plastične ambalaže dok su stanovnici Močibobi i Soldatići, u općini Motovun, upravo uoči Prvog maja dobili vodovod. To je za stanovnike ovih sela bio najljepši i najdragocjeniji prvomajski dar. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti