1907. – Porečki kotar. Podružnica sv. Ćirila i Metoda u Livadama održavati će se dana 5. maja t. g. svoju redovitu glavnu godišnju skupštinu s običnim dnevnim redom. Nakon dovršene skupštine držati će se ples. Pozivlju se članovi i nečlanovi na mnogobrojni posjet. (NAŠA SLOGA)

1907. – Čitaonica u Puli priredila je sinoć svojim članovima u maloj dvorani Narodnog doma zabavnu večer. Predsjednikove kćerke gospođice pl. Budisavljević-Priedolske igrale su na citrama, guslama i glasoviru Mendelsohn-Bartholdijev koncert. Gospojica Amelija Scracin igrala je na glasoviru i “ples vještica” (Paganini) i Lisztov “Nocturne”. (OMNIBUS)

1907. – Gosp. Matko Brajša, naš poznati glasbenik, dao nam je užitka svojim solo pjevanjem. Njegov duboki, a izvanredno umiljati glas doimlje se slušateljstva nada sve ugodno. (OMNIBUS)

1908. – Nepismeni. Po zadnjem brojenju u Istri ima 49% nepismenih muških i 59% nepismenih ženskih, a to znači da svaki drugi muškarac zna čitati, a ženske su pak još rjeđe. (OMNIBUS)

1912. – Od 1. svibnja otvorena je brodska linija Trst-Pula, polazak iz Trsta u 6.30, dolazak u Pulu u 11.30. Polazak iz Pule u 15 h, dolazak u Trst u 20.20 h. Brodovi društva “Istra-Trieste” plove svakim danom osim petkom. (POLAER TAGBLATT)

1917. – Zvjezdano nebo u svibnju. Sunce se uzdiže ovaj mjesec po prilici do 57 stupnjeva visoko nad obzorje. Mjesec se dne 13. nalazi u najvećoj blizini do zemlje, a dne 27. je najviše udaljen. Veliki su planeti vidljivi uz slabe prilike. Suncu najbliži, Merkur, koji Suncu okreće uvijek istu stranu kao što primjerice i mjesec našoj zemlji, javlja se kao večernja zvijezda samo kroz posve kratko vrijeme početkom mjeseca duboko u sumračju. Planeti se Mars i Jupiter ovaj mjesec ne vide. Saturn stoji blizu Blizanaca te je sjajan. Novi se komet 1917a udaljuje sad sve više od sunca i od našeg planetarnog sustava. Zvjezdano nebo pokazuje u jasnim noćima samo najsjajnije stajačice. Arkturus točno na jugu, Prokyon na zapadu i Atair na istoku. (HRVATSKI LIST)

1917. – Hrvatska škola u Puli. Danas nema toliko djece u Puli da bi se moglo praktički riješiti naše školsko pitanje. Ali imademo, ipak, dosta takve djece u Puli koja bi morala polaziti školu i koja, jer nema takove škole, uzima privatne satove kod naših časnih sestara u Sišanjskoj ulici (prijašnja Vila Stipek). Sve i ako su naše časne sestre ispitane učiteljice, nije se do sada moglo postići za onu školu pravo javnosti. Njihove učiteljske sile jamče nam da bi djeca dobila u onoj školi možda i više negoli samo pučkoškolsku izobrazbu. U privatnim se satovima podučava hrvatski i njemački jezik, a imade i mogućnosti za glazbenu izobrazbu. Neka se dakle ovoj privatnoj školi dade pravo javnosti kad to nije niti tako nepojmiv zahtijev! (HRVATSKI LIST)

1918. – U rubrici Domaće vijesti: G. Pretplatnicima. Javili smo otrag par dana da uslijed velikog poskupljenja papira kojeg smo teškom mukom dobili, primorani smo i ako proti našoj volji povisiti u maloprodaji cijenu listu od 12 na 16 para da time osiguramo opstanak lista. (HRVATSKI LIST)

1918. – Oglas: Zavod za popravljanje potplata “Mignon”, ulica Sergia 10, preuzimlje podvostručenje potplata i svakakve popravke cipela. (HRVATSKI LIST)

1928. – Iz Muna. Moramo da se oborimo na našu modernu ženskadiju koja je počela da pliva u nekim gospodskim vodama. Ta ženska mladarija zabacila je staru skromnost naših majka. Izgleda da naše kćeri nisu više Ćićke jer se stide nositi staro ćićsko narodno odijelo, nego se šepire i kočopere u svili i kadifi gradskoj. Sve je na njima krojeno po modi, sve je kratko i prozirno, sve je slabo i vrlo skupo. Što je ljepše nego zdrava i rumena Ćička na kojoj sve sjaji od čistoće i mladosti i koja je obučena u lijepo narodno ćićsko odijelo. Žaslosno je vidjeti naše seljačko djevojče sapeto u gospodske “vrećice”, u ona kratka krilajca, u one cipelice, koje traju 3 dana, a stoje 100 lira. (ISTARSKA RIJEČ)

1928. – Iz Cerovlja. Proljeće i mi. Evo prošla je zima, pust, korizma pa čak i Vazam je prošao. Vrijeme leti strelovito. Sve je obradovano uskrsom života, samo je čovjek taj najdraži stvor božji nezahvalan svom stvoritelju i neće da se digne iz svog grijeha. Morali bismo i mi u ove divne proljetne dane zbaciti sa sebe sve ono što nas veže za zlo i grijeh. Morali bismo odlučiti da ćemo od sada unapred živjeti umjerenije i pristojnije. Morali bismo reći sami sebi da ćemo od sada unapred raditi iz svih svojih snaga i da ne ćemo više u lijenosti jesti kruha. Morali bismo započeti svoju djecu odgajati u duhu napredka i dobra. Kad bismo sve to proveli, uskrsnuli bismo u skladu s prirodom koja pjeva Bogu Aleluja. (ISTARSKA RIJEČ)

1937. – Oglas. Stigla je prekrasna Aprilia-Lancia, sa 5 mjesta za sjedenje, brzina 125 km/h, potrošnja 10 l/100 km. U nedjelju na Piazza Port’ Aurea automobil će biti izložen publici i poštovanoj klijenteli. Koncesionarija za Istru: Cesare Torta, Pula, Via Carducci 12, tel. 199. (CORRIERE ISTRIANO)

1946. – Saveznička vojna uprava zabranila je da narod Pule proslavi na svečani način 2. 5. godišnjicu svog oslobođenja sa strane IV. Jugoslavenske armij, te dala na znanje da 2. 5. smatra kao i svaki drugi radni dan. Narod Pule je na proslavi Prvog svibnja ujedno proslavio i godišnjicu oslobođenja i jasno pokazao koga on smatra za svoga oslobodioca. Narod Pule se dobro sjeća da je upravo onih dana, prilikom osobođenja Pule, položilo svoje živote 69 hrabrih drugova, Slavena i Talijana. Gradski Narodni odbor, u ime svih antifašista Pule, uložio je energičan protest Savezničkoj vojnoj upravi. Navečer su po svim gradskim rajonima održani svečani mitinzi do kasno u noć, odjekivale su ulicama borbene partizanske pjesme i pokliči “Tito-Pula-Jugoslavija”. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti