1888. – Poslije 21. u mjesecu dolazi u Pulu brod “Aurora”. Brod dolazi s jedne duge i važne misije obavljene u Kini, Japanu i ostalim zemljama Dalekog Istoka. (MARCELLO BOGNERI)

1890. – Pula. Obznanjena je obavijest namjesništva u kojoj se pozivaju radnici da se suzdržavaju od bilo kakvih nereda na dan 1. svibnja. Naglašeno je da će radnici koji budu napustili svoja radna mjesta tog dana snositi određene posljedice (MARCELLO BOGNERI)

1892. – Čujemo da je u ovdašnjem arsenalu oglašeno neka se poskrbe za radnju drugdje svi koji nisu stalno namješteni. Žalimo te odpuste, a žalimo tim više jer držimo da se je moglo naći načina da naš arsenal cvate, a ne da još odpušta radnike. (NAŠA SLOGA)

1907. – Ministar trgovine u Puli. Danas je došao u naš grad ministar trgovine dr. Foršt, na nspekcijskom putovanju po našim južnim krajevima. Iz Pule pohodit će ministar i Medulin radi namišljenje gradnje trgovačke luke koja bi zamijenila puljsku. (NAŠA SLOGA)

1912. – Bortalo Petronio, gostioničar iz Saccorgiane, podnio je prijavu protiv Antona Marzasa iz Verudele 35 jer je 8. travnja s jednom nepoznatom osobom bio u gostionici te je zajedno s tom osobom pobjegao ne plativši račun od 7 kruna i 34 hellera. (POLAER TAGBLATT)

1917. – Imendan. NJ. V. carice. Za proslavu imendana NJ. Veličanstva carice i kraljice Zite izdane su sljedeće upute. Svaka predsvečanost otpada. Dne 27. imadu se kod izlaza sunca izvjesiti na lučkoj tvrdjavi c. i kr. barjaci, a na ostalim zgradama c. i kr. zastave. Na svim brodovima u luci mali svečani barjak te kod zapada sunca skinuti. Dne 27. od 4-5 sati koncerat mornaričke glasbe na nabrežju Franje Josipa pred štapskom zgradom. (HRVATSKI LIST)

1927. – Kratkom, ali svečanom ceremonijom, pred gradskim i vojnim fašističkim vlastima, u nedjelju je otvorena tvornica dudovog svilca “T. Sottocorona & Co”. Neumorni Tomasso Sottocorona s prijateljima uveo je još jednu industrijsku granu što će našim poljoprivrednicima dati hrabrost uzgoja duda i dudovog svilca. (L’AZIONE)

1960. – Što Rovinjci čitaju. U Rovinju dnevno se rasproda 200 komada “Borbe”, 150 komada “Vjesnika”, 50 komada “Politike”, 30 komada “Komunista”, 50 komada manjinske štampe, 400 komada “Glasa Istre” i drugih listova i časopisa. Preko sezone taj je broj daleko veći. (GLAS ISTRE)

1971. – Solističko veče Jakše Zlatara. Jakša Zlatar, nekad učenik Muzičke škole “Ivan Matetić-Ronjgov”, a sada student V godine Muzičke akademije u Zagrebu, održat će sutra solistički koncert. Pred pulskom publikom i svojim bivšim nastavnicima on će u dvorani Muzičke škole na djelima Bacha, Beethovena, Papandopula, Skrjabina i Prokofjeva pokazati u kolikoj je mjeri napredovao njegov klaviristički talent. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti