1870. – U Puli izlaze novine “Aurora”, vlasnik i glavni urednik je Domenico Demori, a tisak Seraschin. Cijena primjerka je 8 solda. (MARCELLO BOGNERI)

1890. – Komediograf i libretist Luigi Illica od danas je u Puli kao gost Antonia Smareglie koji će uglazbiti njegova dva djela. (MARCELLO BOGNERI)

1907. – Štednja kod korištenja gradskog proračuna. Štednja je dobra osobina, pogotovo kad se mudro provodi. Ali, ako se krivo provodi, onda je to promašaj. Davanjem financijske potpore Plinari (Gassenstallt) neće se ništa pomoći ako se kao što je sada slučaj, ulične svjetiljke gase već u 4 sata ujutro. Plinara je zastarjela. Svakako se svjetiljke ne bi smjele gasiti prije 5 sati ujutro. (POLAER TAGBLATT)

1917. – Donosi oglas. Kazalište Ciscutti. U subotu 14. travnja bila je izvedena prvi put opereta u 3 čina “Kneginja čardaša” Emmericha Kalmana. Ova je popularna opereta u Beču izvedena 500 puta. U glavnim ulogama su Roso Loibner, Else Nilsch, Hansi Viktor, Felix Engel i Emil Raisner. (POLAER TAGBLATT)

1917. – C. kr. tvrdjavni komesar Pule obznanja. Odnosno na obznanu potpisanog od dne. 29.ožujka 1917. kojom se uvadja ljetno radno vrijeme sporazumno sa c. i kr. zapovjedništvom ratne luke u Puli, pronalazim shodnim da pomaknem uru zatvaranja dućana do 17. rujna o. g. od 7 na 8, za gostione i kavane od 9 na 10 sati navečer u ljetno vrijeme. Vlasnici dućana koji imadu namješteno pomočno osoblje, dužni su istomu dozvoliti opodnevni počinak od 12 do 2 sata popodne. (HRVATSKI LIST)

1927. – Nautička udruga Pietas Julia organizira izlet brodom u Fažanu i na Brijune s gata Sv. Tomasa. Organizirati će se natjecanje u polu, a bit će uključeni najbolji jahači i konji iz brijunske konjušnice. (L’AZIONE)

1929. – Tinjan. Pred mjesec dana započela je na cesti blizu Tinjana jedna radnja. Šire zavoje ceste koji su bili preuski za automobile. I tako je nekoliko naših ljudi dobilo teško očekivani zaslužak. Kukuruz kupujemo svi i to ne novcem već uz potpis na mjenicu. Kukuruz dobavljaju i naša posujilnica i kooperativa u Pazinu. (ISTARSKI LIST)

1937. – Vraćamo se temi koja nije nova na našim stranicama, a radi se o uređenju ulice Castropola. Ta prometna ulica u kojoj se nalazi veliki broj gradskih hotela je u lošem stanju, puna dubokih rupa koje se napune vodom kad kiši. (L’AZIONE)

1965. – Labinska kulturna kronika. Foto sekcija Rudarskog školskog centra u Labinu priprema izložbu o životu i radu mladih Labinštine. Izložba je posvećena 20-godišnjici oslobođenja Labina. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti