1900. – Puljske ulice. Utorak za vazmom počelo je kišiti ovdje i nakon malo vremena nije bilo više moguće prolaziti kroz nekoje ulice. Gazilo se do članaka u vodu i blato. Najgore su izgledale via Sergia (Corso puljski), Forum (veliki trg pred obćinskom zgradom) i nekoje druge ulice. Nije čuda kad se vidi, na primjer, da je pločnik u via Circonvallazione niži od sredine ceste kuda prolaze vozovi. U sriedu je zapuhala bura, ulice su se osušile i tako je zaprašilo da ne možeš oči držat otvorene. (NAŠA SLOGA)

1901. – Pula. Jučer je po prvi put isproban električni automobil koji će biti u službi komandanta Arsenala. Automobil se sastoji od električnih akumulatora i vozi samo po tračnicama. Napravljen je u firmi Siemens i Halike u Budimpešti. Potrebno je nekoliko sati da bi se akumulatori napunili, a s jednim punjenjem može se prevaliti 15 kilometara. (MARCELLO BOGNERI)

1905. – Pula. Održana je sjednica Gradskog vijeća na kojoj je većinom glasova za novog gradonačelnika izabran dr. Domenico Stanich. (MARCELLO BOGNERI)

1906. – Brijačnice zatvorene. Za ravnanje općinstva neka služi da je društvo brijača zaključilo držati i ove godine u ponedjeljak na drugi dan Uskrsa svoje brijačnice zatvorene cijeli dan. Na sam dan Uskrsa pak bit će brijačnice za pogodnost općinstva otvorene kao obično nedjeljom. (OMNIBUS)

1906. – Donosimo i ovu vijest: Jučer u jutro ustrijelio se je u ovdašnjoj domobranskoj vojarni narednik 12. kumpanije 5. domobranske pukovnije Alojzij Bizjak, rodom iz Ajdovščine na Goričkom. Misli se da je uzrok samoubojstva nesretna ljubav. (OMNIBUS)

1912. – Na betonskom postolju pulskog lukobrana u izgradnji postavljeno je zeleno lučko svjetlo 10.2 m iznad mora, dometa 5 nautičkih milja. Na tom mjestu danas postoji svjetionik. (POLAER TAGBLATT)

1939. – U par redaka. Pula. Od 20. do 25. o. mj. treba se predbilježiti za kavu. Po osobi se dobiva 5 dkg. Osim toga se daje pol kilograma šećera mjesečno po osobi. Za malu djecu se ima pravo dignuti 1 kg, ali samo do 6 mjeseci. (ISTARSKI GLAS)

1954. – U pulskom brodogradilištu “Uljanik” porinut u more motorni brod “Osijek”. U nedjelju 11. travnja u 13 sati porinut je u more motorni brod “Osijek”, prvi iz serije P-11 koji se grade u ovom brodogradilištu. Svečanost je otvorio Milko Radolović, predsjednik radničkog savjeta brodogradilišta, a Liza Bunjevac, supruga predsjednika Narodnog odbora grada Osijeka je krstila brod imenom “Osijek”. U tom trenutku je “Osijek” polagano skliznuo u more pozdravljen od svih prisutnih kao i zviždukom sirena svih brodova usidrenih u pulskoj luci. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti