1895. – Pula. G. Zar je stavio u pogon za grad Pulu dva udobna omnibusa, a prometovati će na relaciji Francesco Giuseppe, ul. San Policarpo, ul. Barbacani, Circonvallazione, Medulin po cijeni od 5 solda, povratna karta Kolodvor-San Policarpo 10 solda. U planu je uvođenje još dva omnibusa i uskoro treba biti objavljen vozni red. (MARCELLO BOGNERI)

1906. – Pomorski manevri. Kao što je već bilo javljeno, ovogodišnji posebno planirani pomorski ljetni manevri Carske i kraljevske Ratne mornarice, biti će mnogo opsežniji: obuhvatiti će mnogo veće područje nego što je bilo do sada. Pokušati će se primijeniti najnovija iskustva iz rusko-japanskog rata. Pričuvni časnici, dočasnici i mornari neće biti pozivani jer je to moguće jedino u ratnom stanju. Zbog toga će se osjećati manjak ljudstva, ali također i zbog krize u Mađarskoj. Manevrima će prisustvovati nadvojvoda Franz Ferdinand. (POLAER MORGENBLATT)

1906. – Za popravak općinske palače u Puli. Danas će preuzeti na licu mjesta izvide povjerenstvo imenovano od općinskog odbora za popravak općinske palače u Puli i tom prigodom ustanoviti što se ima učiniti. Kako je poznato radi trošnosti ove stare zgrade koja prijeti rasulom, morali su premjestiti sve općinske urede u drugu privatnu kuću. Hoće li se moći pokrpati i za kako dugo ova stara “roccia s’ italianita di Pola” veliko je pitanje jer vrijeme ne prašta. (OMNIBUS)

1907. – Hrvatska čitaonica u Banjolama. U nedjelju dne 7. tek. mj. obdržavala se redovita godišnja glavna skupština “hrvatske čitaonice” u Banjolama. Povoljni napredak društva opazio se. Pošto polag društvenih pravila upravni odbor polaže čast, skupština izabire novi odbor. Društvo broji skoro pedeset članova te se liep napredak opaža da jednom možemo postaviti liepu četu na branik domovine. (NAŠA SLOGA)

1910. – Donosi vijest o porinuću nove lađe bojne mornarice na današnji dan. U utorak, 12. tek. mj. obavljeno je svečano porinuće u more nove ratne lađe “Zrinyi”. Vrijeme je bilo vrlo lijepo. Prisustvovao je prestolonasljednik i nadvojvotkinja Valerija i nadvojvoda Franjo Salvator. Uz ostale ličnosti bio je prisutan i pokrajinski kapetan dr. Rizzi, načelnik grada Pule dr. Varetom, a od društava bio je zastupan i ovdašnji “Dalmatinski skup” koji je imao poseban poziv na ovu svečanost. Nadvojvotkinja Valerija krstila je brod imenom hrabrog “ugarskog” junaka “Zrinyi”. “Picolo” naziva Zrinyia ugarskim junakom, njegove drugove i vojnike krsti za Mađare i pjeva im hvalospjeve. Jadnog li hrvatskog naroda nakon što su mu oteli slobodu i okrnjili prava, sad mu oduzimaju i najbolje sinove koji su se prodičili za obranu domovine. (OMNIBUS)

1939. – Čakavsko-primorska pjevanka. Zaslužuje da je nabavi svako naše društvo i svi pojedinci kojima leži na srcu naša pjesma, ona naša stara čakavska popijevka koja se tako žilavo drži stotine i stotine godina na našem kraškom tlu. Pjevanka se naručuje kod autora g. Ivana Matetića Ronjgovega, Beograd, Cara Uroša 11, a stoji 35 dinara. (ISTARSKI GLAS)

1954. – Vinkuran nekad i danas. Ako iz Pule pođemo cestom za Premanturu poslije četvrtog kilometra, desno od glavne ceste, kraj nadaleko poznatih kamenoloma “Cave Romane” naići ćemo na maleno selo Vinkuran. Najobičnije selo kakvih ima mnogo širom Istre. Male jednokatnice razbacane u krilu dvaju brežuljaka iznad prekrasne uvale, jedne od najljepših na južnoj obali Istre. Selo nije veliko. S okolicom ima po prilici 500 stanovnika. Za vrijeme autro-ugarske vladavine izgrađena je hrvatska škola. U selu ima vrlo malo nepismenih. Nakon Drugog svj. rata do sela je dovedena voda i sazidano je i uređeno školsko dvorište i velika teresa za ples i priredbe. Svake subote daju se kinoprojekcije. Još samo da se popravi cesta. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti