1925. – Iz Pazinštine. “Essatoria Consorziale” slala je kroz više dana svog činovnika sa dvjema pomoćnicima i dvjema karabinjerima od kuće do kuće po cijeloj župi da utjera izostatke poreza. Taj činovnik je rodom iz donje Italije i ne pozna naš jezik pa je stoga rabio dva pomoćnika iz Pazinštine kao tumače. Za razna razjašnjenja koje je ljudstvo pitalo nije se ni najmanje obazirao već je zahtijevao na mjestu isplatu. Siromašni narode kad će i Tebi osvanuti sretan Uskrs. (ISTARSKA RIJEČ)

1926. – Iz Račje Vasi. Da li se Don Branca bavi politikom? G. Elvio Branca poslao nam je jedno pismo s obzirom na naš dopis od 18. marta: “Što se tiče svećenika Don Luigi Branca izjavlja se da se on osim škole i crkve ne pača u nikakove druge stvari. To mogu ustvrditi crkvene i školske oblasti. Dućan i mljekarnu vodi samo njegov brat. Postupak je svećenikova brata s narodom uljudan. U Račjoj Vasi su ljudi zadovoljni što mogu da zamijene mlijeko sa drugimi potrepštinama.” (ISTARSKA RIJEČ)

1927. – Puljski tribunal. Dne 21. marta održala se je pred puljskim tribunalom rasprava protiv Josipa P. iz Bokordići koji je silovao šesnaestogodišnju djevojku Katicu P. To se je dogodilo 20. januara ove godine u blizini Bokordića dok je djevojka čuvala na paši stado ovaca. Sud je Puljana osudio za ovo životinjsko djelo na zatvor od 1 godine i 8 mjeseci. (ISTARSKA RIJEČ)

1939. – U Puli se govori da će se graditi željeznica od Pule do Raše. Željeznica bi prolazila kroz Krnicu i Marčanu. Ta mjesta i elektriku traže i netko se tuži u “Corriere Istriano” da mlin u Šišanu melje po 5 lira kvintal jer je na elektriku, dok se u mjestima bez elektrike plaća 10 lira po kvintalu budući da je nafta poskupila od 145 na 311 lira po kvintalu. (ISTARSKI GLAS)

1961. – Završeni najsloženiji radovi na restauraciji Eufraziane. Od 1955. intenzivno se radi na restauraciji kompleksa Eufrazijanove bazilike u Poreču. Najprije su izvedeni radovi na čišćenju i zaštiti strukture koja je skupocjena rijetkost, a nalazi se na području arkada sa sjeverne strane. Taj posao obavljali su stručnjaci iz Konzervatorskog zavoda Zagreb. Iako su radovi izvođeni pod dosta teškim uvjetima i na vrlo složen način, ovaj vrlo delikatan posao sretno je i s uspjehom završen. Poreč, grad spomenik koji je vrlo bogat, bit će ove godine time još zanimljiviji i privlačniji za brojne domaće i strane turiste. (GLAS ISTRE)

1965. – Priznanje Josipu Diminiću. Akademskom slikaru Josipu Diminiću Istarski ugljenokopi ponudili su da likovno obradi jednu dvoranu novog radničkog odmarališta koji se gradi u Rapcu. Ovu ponudu mladi slikar je prihvatio, a ona na neki način znači i priznanje za njegov dosadašnji rad na motivima iz istarskog i rudarskog života kojima je Diminić najviše okupiran. (GLAS ISTRE)

1969. – Zlatni kamen Istre. Prije više desetljeća u Istri se proizvodilo puno kamena, a onda ga je potisnuo ugljen. Kamen se u Istri već duže vrijeme ne eksploatira u količinama za koje postoje mogućnosti proizvodnje i plasmana. To se naročito odnosi na istočni dio Istre, vrlo bogat kvalitetnim kamenom, čuvenim u svijetu. Naime, poznato je da su mnogi gradovi s obje strane Jadranskog mora najvećim dijelom izgrađeni od istarskog kamena, a od njega su izgrađena i mnoga velebna izdanja širom Europe: zgrada opere u Beču, zgrada parlamenta u Budimpešti, palača “Albanija” u Beogradu, hotel “Metropol” u Beogradu, surčinski aerodrom, deseci zgrada u Zagrebu, Ljubljani i drugdje, a istarski kamen najviše se popeo u arhitekturi svijeta na Novom kontinentu: u New Yorku je od njega sagrađena najveća zgrada na svijetu “Empire State Building” koja ima više od 130 katova. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti