1906. – Štrajk prodavača na tržištu. Jučer su se nešto bili uskomešali prodavači na ovdašnjem tržištu od kojih su nekoji bili zatvorili prodavaonice. Razlog je bio što im oblast ne dopušta kupovati zelenje i drugi živež od naših seljanki prije 10 sati ujutro. To puntanje prodavača jest sasvim bezrazložno i neopravdano jer se općinstvo treba opskrbiti potrebitom ako je moguće što jeftinijom robom, a ne da ga prekupci za grlo stišću. Znano je da u drugim gradovima ne smije nitko prekupovati stvari prije 11. ure ujutro. Ako prodavači imaju troškova, znadu to oni naknaditi skupom prodajom koja je u Puli dostigla već svoj vrhunac. Tako govori jedan. A drugi kaže da ni seljanke nisu htjele prodavati ništa jer da ih se pita odviše za placovinu. Ako je tako, neka providi tko ima providiti jer ako za prodat pol krune zelenine moraš dati 20 helera placovine onda je zlo! (OMNIBUS)

1906. – Novačenje u Puli. Treći dan novačenja pristupilo je 126 obvezanika prvog i drugog razreda od kojih je proglašeno sposobnim za vojničku službu 26. (OMNIBUS)

1911. Brioni. Danas će biti otvorena stara crkva Sv. Germano, restauirirana pod rukovodstvom konzervatora Gnirsa. Sagrađena je 1481., u 19. stoljeću se počela urušavati što je zahtijevalo hitan popravak. Restauracija je išla na trošak g. Kupelwiesera. (MARCELLO BOGNERI)

1925. – Iz Prodani kod Buzeta. Naša škola u Svim Svetima zbilja nema sreće. Jedan učitelj bježi od nas radi stana i hrane, drugi radi toga što Svi Sveti nisu grad, a treći, a to je Italijanac, zato što ni on nema ni jedno ni drugo ni treće, a ni ono četvrto: nije imao u školi koga da uči. Par djece hodilo i k njemu u školu, ali vidivši da se ne razumiju, ostaviše i ovu školu i učitelja. Nismo ga ni mi stariji razumili, a kamoli djeca. Već smo pol godine bez škole samo zato što se ne može naći učitelja koji poznade naš, hrvatski, jezik i koji bi uistinu mogao nešto da nauči našu djecu. (ISTARSKA RIJEČ)

1925. – Iz Sv. Ivana kod Buzeta. Prošle nedjelje mnoge od nas je pozvala općina da se izjavimo da li ćemo ili ne ćemo isplatiti neisplaćenu taksu na vino, po hektolitru 20 L, i to za 1923. i 1924. godinu. Mi smo redom svi izjavili da te takse ne možemo platiti. A jesmo li je pak dužni i primorani? Molimo razjašnjenja. (ISTARSKA RIJEČ)

1925. – Iz Vrha. U četvrtak odvedoše oružnici, naši i buzetski, pet po broju našeg velečas. gosp. župnika Peršića u zatvor i to u 9 sati na večer. Odveli ga kao ubojicu. Povod tomu bio bi, kako čujemo, taj što je on ispovijedao i držao vjeronauk školskoj djeci u crkvi što je “uvrijedilo” ovdješnjeg talijanskog učitelja. (ISTARSKA RIJEČ)

1961. – Pulski željezničari se pripremaju za proslavu 15. 04. I ove godine 15-og travnja željezničari obilježavaju svoj dan, Dan željezničara. Pripreme za proslavu su u jeku i u Puli. Tako je organizirano da se od 8. do 15. travnja prikazuju za željezničare film “120 km života pruge Divača-Pula”. Zatim na sam dan proslave, u subotu 15. travnja, u Istarskom narodnom kazalištu u Puli održat će se predstava Mira Štefanca “Jučer popodne”, a prije toga bi se pročitao referat o ovom značajnom datumu te bi se osim toga podijelile i nagrade učenicima pulskih srednjih škola koji su pisali sastave na temu “Uloga željeznice u kulturnom, privrednom i političkom životu zemlje”. Proslavi će se pridružiti i brojni sportaši, šahisti i boćari. (GLAS ISTRE)

1965. – Dovršen putnički brod “Dalmacija”. U brodogradilištu i tvornici dizel motora “Uljanik” završen je super luksuzni motorni putnički brod “Dalmacija” koji je izgrađen za potrebe “Jadrolonije”. Ovaj brod moći će primiti 220 putnika u isto toliko kabina. Brod ima i bočne stabilizatore koje ublažavaju ljuljanje. “Dalmacija” će imati najmanji televizijski studio u našoj zemlji. Preko lokalnog ili takozvanog brodskog programa emitirat će se različiti filmovi i vršiti direktni prijenos iz salona. Putnici će za vrijeme plovidbe često puta dobivati brodske novine. S obzirom na polumjesečna putovanja uvijek postoji mogućnost da netko od putnika ili netko od 100 članova posade oboli. Za iznenadne bolesnike “ploveći grad” raspolaže s malom bolnicom i stalnim putnikom liječnikom. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti