1906. – Kristanovo predavanje. Sinoć u 8 i po bilo je najavljeno predavanje Ethina Kristana o Darwinu u Arco Romano. Predavač koji ima lijepi način prikazivanja pokušao je razviti temu o Darwinovoj nauci o selekciji. Taj je predmet veoma težak za pučko predavanje te traži ipak od slušateljstva jedno predznanje. Radi toga nam se je činilo nepotpuno i nedovoljno objašnjena cijela nauka. Slušateljstva je bilo oko trideset. (OMNIBUS)

1909. – Istarski zastupnici u Beču radi saziva sabora i pomoći radi nevolje. Jučer je kod ministra predsjednika u Beču bila konferencija izabranih zastupnika na zadnjem sastanku svih zastupnika istarskog sabora i to dra Laginje, Spinčića, dra Rizzi i dra Bartoli radi saziva sabora i pomoći pučanstvu. Ministar predsjednik i ministar unutarnjih poslova izjaviše da obzirom na unutarnji politički položaj sada nije moguć saziv sabora. Glede pomoći, vlada dosadašnjim 150.000 prilaže odmah 120.000, a stavlja u izgled 80.000 nakon izvoda točnog programa. (OMNIBUS)

1925. – Pišu nam iz Barbana. U noći od 23. na 24. februara provalili su nepoznati tatovi u crkvicu Majke Božje u Pomjanu i pokrali je. Odnijeli su čitavo zlato kojim je bio urešen Bogorodičin kip, a tako i milostinju koju su našli na oltaru. Svetohranilište (tabernakul) ostavili su netaknuto. (ISTARSKA RIJEČ)

1925. – Iz Račje Vasi. Eto nam opet našeg popa Branca medju nama. Hoće da ponovo muti kašu na Krasu pa se zaželio učiteljske službe. Sramota je za školske i crkvene vlasti da ponovo šalju u naše selo ovakovog čovjeka kao da ne znaju što je sve učinio. Pop Branca više ne uživa nikakovog ugleda u našem selu. Ostali su mu vjerni samo oni Račjevašani koji su se s njime kompromitovali u blatnim poslovima. (ISTARSKA RIJEČ)

1925. – Iz Buzeta. Za koji dan odilaze iz našeg grada dva državna činovnika: upravitelj pošte Papo (ili papa nad poštom i brzojavom) i vodja knjižbenog ureda na ovdašnjoj prefeturi Carletto Klarić. Poštovani funkcionari maknuti su iz Buzeta na opće zadovoljstvo svega naroda jer su valjda i više vlasti uvidile da nisu postojani karakteri. Papo je došao u Buzet kao krajnji socijalista, a poslije je postao zagriženi fašista. Ni ne spominjemo njegovo točno vršenje službe kad nije mjesece i mjeseca izručivao pretplatnicima “Istarsku riječ”. (ISTARSKA RIJEČ)

1929. – Strijela ubila dva vola. Prošlog četvrtka na noć oborilo se je na Bujštinu silno nevrijeme, popraćeno jakim gromovima. Potoci su nabujali i voda je poplavila obrađene njive. Šteta na vinogradima i poljima je velika. U selu Grdosi nedaleko Grožnjana udario je grom u jednu staju i ubio dva lijepa vola. Gospodarev sin i sluga koji su baš u taj čas bili u staji i tek par metara daleko od volova ostali su začudo neozlijeđeni. U jednom drugom selu strijela je udarila u dvije kope sijena i zapalila ih. (ISTARSKI LIST)

1948. – U Bujama je osnovano Hrvatsko prosvjetno društvo “Ante Babić”. Na održanoj skupštini odlučeno je da društvo nosi ime Ante Babića, borca antifašiste iz Lovrečice, koji je 1944. godine poginuo kod Buzeta, u borbi s talijanskim i njemačkim fašistima. Društvo ima zadatak da među najširim slojevima naroda podržava tečajeve hrvatskog jezika. Članovi društva svojim prosvjetnim djelovanjem pružati će potrebnu pomoć i ostalim hrvatskim društvima na Bujštini. (HRVATSKI GLAS)

1954. – Od 18. do 25. travnja u Poreču održava se druga izložba istarskih vina. Od 18. do 25. travnja u Poreču će se održati Druga izložba vina na kojoj će izlagati proizvođači s područja istarsko-kvarnerskog vinogradskog podrajona. Za izložbu je već 10. travnja bilo prijavljeno 200 uzoraka raznih vina od raznih proizvođača. Na izložbi će biti prisutna ocjenjivačka komisija koja će vršiti ocjenjivanje izloženih vina. Najbolja vina ocijenjena po toj komisiji dobit će zlatne i srebrne diplome te pohvale. (GLAS ISTRE)

1961. – Dovršena nova zgrada ekonomsko-poljoprivredne škole. Prošli je tjedan na svečan način otvorena zgrada Ekonomsko-poljoprivredne škole u Puli. Ovoj svečanosti, pored polaznika i nastavnika ove škole, prisustvovali su Ante Bojanić-potpredsjednik Glavnog zadružnog saveza, Milan Lovrečić-predsjednik Poljoprivredno-šumarske komore kotara, Antun Krajcar-predsjednik Zadružnog saveza kotara. Ante Bojanić istaknuo je da je Ekonomsko-poljoprivredna škola u Puli jedna od najboljih sličnih škola u Hrvatskoj. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti