1906. – Štrajk delegata općine Pula. Doznajemo da su svi općinski delegati u okolici Pule odlučili štrajkati ako im općinsko upraviteljstvo ne povisi plaću. E, nije čudo! Svi štrajkaju pa zašto ne bi i naši župani. Sirote, imaju 200-400 K plaće na godinu, onda razne “kompetence” i “dijete”, pak izbori itd. i još se tuže da neće više služiti ako im se ne da veća plaća za njihovo izdajničko djelo. Ali dragi čitatelji nemojte misliti da se šalim. Oni su doista odlučili u štrajk i to u Puli kod “Nikoleta”, ali sigurni smo da neće svoju odluku ispuniti jer “manjadura” ima još malo strništa. Još je šta gristi. Ako su i tvrde i velike uši još su kod njih dobri zubi. Su, da bravi, tutti delegati in sciopera, ćete vidjeti da u cijeloj puljštini će općina poslati komisare kao u Ugarskoj. To će biti “šiopero” altroche u Mađarskoj. Šanto Truko (OMNIBUS)

1906. – Tako ne ide! Piše nam prijatelj iz okolice Pule. Prošlog mesopusta jedan naš čovjek, stanujući u Šijani (Pula), fotografirao je na Polju kod Loborike svatove u narodnoj nošnji iz okolice pulske. Od te fotografije negdje su napravili razglednice i to samo u mađarskom jeziku. Na jednoj strani lijepa kita svatova u narodnoj nošnji bez ikakva napisa, a na drugoj samo mađarski. Ne spominje se nigdje gdje su tiskane. Ako uzmemo u obzir da je taj fotograf jedan naš dobro poznati Slovenac u Šijani onda moramo požaliti da se nije pobrinuo tako da se znade od koga je naroda i iz koje okolice. Baš kad Mađari viču kako žarko ljube Hrvate ovo je bila zgoda da se na onoj razglednici to dokaže. (OMNIBUS)

1925. – Što razuman gospodar radi u travnju. Krumpir i repa se pregledavaju da ne bi proklijali. Treba popravljati poljsko oruđe i kola, plotove i ograde. Sadi se krumpir, a nastavlja se sjetva jaroga žita, ukoliko još nije dovršena. Sije se kukuruz. Dobar gnoj za krumpir i kukuruz je pepeo. Stoka se počinje izgoniti i hraniti zelenom hranom. Na mokre pašnjake ne valja izgoniti ovce. Prasad koja se oprasi u proljeću, najbolja je za rasplod. Gdje je ostalo gusjenica na voćkama, neka se odmah skinu i spale. Treba se boriti protiv krvave uši koja se počinje ovaj mjesec pojavljivati u velikoj mjeri. Vrt se može gnojiti, ali starim gnojem. Sadi se salata, grašak, kelj, mrkva, zelje, špinat, krastavci, dinje i lubenice. Sad je zadnje vrijeme za prekapanje vinograda, ali prije ga treba nakoliti i povezati. Neprovrela slatka vina neka se pretoče u nesumporanu bačvu kako bi se izazvalo drugo vrenje. Podrum se treba zračiti, bačve nadopunjavati, a prazne bačve sumporiti. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1929. – Žitna bitka. Pokrajinska komisija za žitnu propagandu u Puli razdijelila je u nedjelju nagrade poljodjelcima koji su iznijeli pobjedu u trećem pokrajinskom natječaju i diplome onima koji su pobijedili u četvrtom državnom natječaju za žitnu bitku. (ISTARSKI LIST)

1955. – Pioniri u Galižani dobili svoje društvene prostorije. U okviru mjeseca Omladina za pionire ovih dana u Domu kulture u Galižani je na svečan način izvršeno otvaranje prostorija namijenjenih za pionire. Toga dana je u mjestu formiran i pionirski odred. U pripremama, uređenju i samoj svečanosti povodom otvaranja novih prostorija i osnivanju odreda pionirima je pružila veliku pomoć organizacija Narodne omladine u Galižani. Svečanosti je prisustvovala i omladinska glazba iz Pule koja je za pionire u Domu kulture priredila koncert. (GLAS ISTRE)

1961. – Dobro posjećeno predavanje. Omladinska tribina Narodnog sveučilišta u Rovinju organizirala je jedno predavanje koje je bilo vrlo interesantno i dobro posjećeno. Predavanje je održao liječnik dr. Levicki o temi “Razvoj ličnosti”. Ovakva predavanja su korisna i interesantna za omladinu pa su mnogi izrazili želju da budu češće na rasporedu Narodnog sveučilišta. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti