1906. – Štrajk zidarskih nadničara. Jučer počeli su u našem gradu štrajkovati zidarski nadničari jer gospodari nisu prihvatili uvjete radnika glede plaće i dnevnog rada. Usljed toga obustavljen je svaki rad na zgradama u gradu i okolici te i zidari bezposličuju. Danas imaju nadničari pogovor u Arco romano te se drži da će doći do sporazuma izmedju poduzetnika i radnika. Red nije do sada poremećen. Štrajkaši su većinom ljudi naše krvi, medju kojima i više Crnogoraca. (OMNIBUS)

1906. – Hrvatska čitaonica u Banjolam. U nedjelju dne 25. o. mj. obdržavala se je konstituirajuća skupština Hrv. čitaonice u Banjolam, na kojoj je izabran sljedeći odbor: Luka Košara predsjednik, Jakov Jurlina podpredsjenik, Jure Šanša tajnik, Ante Crnobori pok. Mije blagajnik. U društvo se dosad upisalo 28 članova te se nadamo da će broj porasti jer je dužnost svakog pravog Hrvata da stupi u hrvatsko kolo te da pod narodnim barjakom vojuje za narodnu slavu. (OMNIBUS)

1906. – Središnje povjerenstvo za umjetnost i starine. Upravitelj ministarstva za bogoštovje i nastavu imenovao je dopisnika središnjeg povjerenstva za umjetnost i starine dra. Stjepana Nikolu Petrisa, odvjetnika u Krku, konservatorom središnjeg povjerenstva I sekcije. Iz Zapisnika sjednice od 9. o. mj. vadimo: “Dopisnik Moser izvješćuje o izkopinama u predjelu “Na vertače” u Kaštelu. Konservator Gnirs izvješćuje da su predmeti izkopani u Zamasku nabavljeni od “Museo civico” u Puli.” (OMNIBUS)

1919. – Ovih dana se u Puli okuplja pomorska divizija koja bi trebala biti pratnja austrijskim brodovima koji su nam dodijeljeni prema dogovorima o primirju. (MARCELLO BOGNERI)

1955. – Smotra dramskih grupa Istre. Savez kulturno-prosvjetnih društava Istre od 17 do 24 travnja ove godine organizira u Rovinju i Poreču smotru dramskih grupa Istre. Smotra je zamišljena tako da se u te dane u navedenim mjestima organizira Tjedan dramske umjetnosti ili Tjedan kulture. Dana 17., 19., 21. i 23. travnja predstave će se održavati u Rovinju, a 18., 20. i 22. travnja u Poreču. U nedjelju 24. travnja gostovat će ansambli narodnih kazališta i to onaj iz Buja u Rovinju, a pulski u Poreču. To će biti i završne priredbe na smotri. Učesnici će biti podijeljeni u dvije grupe: seoski i gradski ansambli pa će i konkurencija prema tome biti dvostruka. Sve će grupe ocijeniti ista ocjenjivačka komisija sastavljena od stručnjaka. U danima smotre bilo bi vrlo zgodno da se organiziraju u Rovinju i Poreču i prigodne umjetničke izložbe dramske umjetnosti, izložbe knjiga ili predavanja s područja kazališta i ostalih umjetnosti. Ako bi se i to ostvarilo vrijeme od 17. do 24. travnja bi zaista predstavljalo kulturni tjedan za Rovinj i Poreč. (GLAS ISTRE)

1958. – Rad amaterskog kazališta. Nakon neke pauze amatersko kazalište u Bujama pristupilo je uvježbavanju komedije nepoznatog autora “Tri seoska sveca”. Niti ovog puta nije bilo teško pronaći dvanaest lica, koliko ih je potrebno za ovu komediju, jer u Bujama postoji naročiti interes za amaterizam. Za premijeru, koja će se održati polovicom travnja, u Bujama vlada već sada znatan interes tim više što komediju režira poznati kazališni glumac B. Trakić iz Pule, inače vrlo mio bujskoj publici. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti