1870. – Prema popisu stanovništva u Puli je 31. prosinca 1869. bilo 728 stambenih kuća, 10.473 stanovnika od kojih muških 5.407, a ženskih 5.066. (MARCELLO BOGNERI)

1906. – Zapovjednik ratne mornarice. Danas u 2 s. i 53 m. prije podne dolazi u Pulu zapovjednik ratne mornarice, admiral grof Montecucoli, na proljetno pregledavanje mornarice. (OMNIBUS)

1906. – Položio ispit. Gosp. Niko Črnja, sudbeni kancelarijski asistent u Pazinu, položio je ovih dana kod C. k. prizivnog sudišta u Trstu dobrim uspjehom ispit za kancelistu i za voditelja gruntovnice. Naše čestitke. (OMNIBUS)

1909. – Stacija za brzojav bez žica. U uvali “Vallelonga” postavljena je stacija za brzojave bez žica. Stroj za primanje brzojava nalazi se na tornju visokom 150 m nad morem, a gradjenom u željezu. Prama pokusima dosada učinjenim aparat može da prima viesti iz najveće daljine te će moći da prima viesti od mornarice pa gdje se nalazila. Stacija je obskrbljena sa tri stroja za primanje i šiljanje viesti i to na kratkim i dugim dalečinama. (OMNIBUS)

1909. – Subotnji ples u “Narodnom domu”. U subotu nam je odbor gospodja i gospodjica koji je bio ove godine uredio plesnu školu u “Čitaonici” priredio svrhom iste plesni vjenčić. Isti je uspio iznad očekivanja. Ples je bio veoma dobro posjećen, naravno da su djeca davali ton i kolorit cijeloj zabavi. Mlade dame su bogato nagradile svoje kavalire. Zamjena pak cvieća je bila tako obilna da je na nijednom plesu takvu ne opazismo. Ples je potrajao do poslie jednog sata. U obće moramo pohvaliti marni odbor koji je sve najljepše udesio, a osobito neumornu predsjednicu O. Bekar. (OMNIBUS)

1909. – Kljaštrenje maslina. Nekidan javismo da je pokrajinsko poljodjelsko vieće odlučilo da drži nekoliko praktičnih tečajeva o kljaštrenju maslina po Istri i da će te tečajeve kroz ovaj mjesec držati kljaštriovi iz Pise. Mi smo protiv toga prigovorili i pitali koji smisao imaju takvi tečajevi držani od Talijanaca i to u predjelima gdje ih nitko ne razumije. (OMNIBUS)

1928. – Iz Zrenja. Vjenčanje dviju blizanica. Javljamo vam da su se prošle subote kod nas vjenčale dvije sestre blizanice Ana i Marija Katarinčić. Marija se je udala za Ivana Ruska, a Ana za Josipa Palečića. Te su dvije sestre nerazdružive pa su i vjenčanje htjele obaviti zajedno. Zajedno su se rodile, zajedno krstile, prvi put pričestile, krizmale pa su zaključile da je najbolje zajedno se i vjenčati. Neka im Bog da i jednoj i drugoj dug i sretan život. Pust. Naš je pust prošao tiho i gotovo neopaženo. Nije bilo onog pravog pusnog veselja kao u stara vremena. Nije bilo ni plesa ni pjevanja. Par se je mladića krabuljalo i to je sve. A tako je bilo i po ostalim istarskim selima. (ISTARSKA RIJEČ)
1954. – čaci pazinske gimnazije održavaju kulturne priredbe po selima. Učenici gimnazije “Otokar Keršovani” iz Pazina, dajući svoje kulturne priredbe po selima i manjim mjestima, doprinose kulturnom podizanju sela. Prikazujući razne drame i igrokaze oni ukazuju našem seljaku na ljepotu našeg narodnog jezika koji je, na žalost, u selima iskvaren i zaboravljen. Naročito se istakao VII. razred koji je u nekoliko navrata po selima postigao veliki uspjeh. Nedavno su gostovali u Višnjanu. Ne zaostaju ni drugi razredi. VI. je razred gostovao u Žminju gdje su svojim programom oduševili posjetitelje. (GLAS ISTRE)

1977. – Rovinj. Jedinstvena reklama za izdavače soba. Svi iznajmljivači privatnih soba na području Rovinja morat će imati table istoga tipa na kojima će biti obavijest o iznajmljivanju soba. Do ovoga se zaključka došlo jer je u Rovinju vladalo neukusno šarenilo i svakojako ispisivanje tabla pa se je postizao suprotni efekt od željenog. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti