1920. – U Politeami Ciscutti veliki uspjeh sugrađanina A. Smareglie s operom “Nozze Istriane”. (MARCELLO BOGNERI)

1921. – Štrajk labinskih rudara se nastavlja. Ujutro su održani sastanci u Vinežu i Labinu gdje je prisustvovalo oko 1.000 radnika. Potvrđen je štrajk kao znak protesta protiv nasilja fašista, s naglaskom da će trajati sve dok vlasti ne budu garantirali za sigurnost radnika. U 19.10 h vijesti se mijenaju: rudari ispred labinskog rudnika nose crvene zastave, došlo je do prvih sukoba, no bez težih posljedica. Tri policajca su napadnuta od strane demonstranata naoružanih palicama. (MARCELLO BOGNERI)

1925. – Pula. Sindikati Istre se udružuju u radi osnivanja Samostalne istarske federacije.(MARCELLO BOGNERI)

1920. – Koncert u Rovinju. Sinoć je održan u Rovinju koncert u izvedbi lokalne gradske glazbene škole. Dirigent i organizator koncerta bio je maestro Armando Amicucci. Sudjelovalo je više mladih glazbenika koji su izvodili dijela najpoznatijih skladatelja kao što su Schubert, Haydn, Mozart te Bethoven. U kratkoj stanci maestro Amicucci je našao i prigodno vrijeme za opširni govor o glazbenoj umjetnosti. Gledatelji su bili oduševljeni priredbom. (L’AZIONE)

1927. – Lopovska namjera. Pred nekoliko dana prijavljeno je kvesturi da su nepoznati lopovi namjeravali provaliti u Banca di Ferrara u Puli. Radili su cijelu noć oko toga kako bi ušli unutra pak su u tu svrhu prepilili željezne šipke na prozoru, ali su se valjda nečega prestrašili pa su pobjegli prije nego li su išta obavili. (ISTARSKA RIJEČ)

1930. – Barban. Kako je zima dosada bila veoma blaga, mislili smo da će takva biti do konca, ali smo se prevarili jer od 15. veljače dalje neprestano puše bura. Sreća, što je zemlja bila suha i od dažda zatučena jer da je bila mokra bio bi je led uzdignuo i osušio pa bi onako suhu bura bila odnašala iz njiva kao i prošle godine. Sa svim tim ne treba se bojati zime jer smo već na koncu. Budući da su nas naši seljaci više puta pozdravili preko “Istarskog lista”, to im i mi ovim putem odzdravljamo i javljamo im da kod nas nije onako slabo, kako je bilo onda kad su se oni iselili. Zadnja ljetina je bila bolja od predlanjske. (ISTARSKI LIST)

1938. – Labin. Stroj u rudniku je zdrobio 25 godišnjeg radnika Tončetića I. iz Pazina. Ostao je na mjestu mrtav. (ISTRA)

1975. – Potpićan. Proslavljen Dan rudara. Dan rudara SR Hrvatske, 2. ožujka, rudari Istarskih ugljenokopa “Raša” danas su skromno, ali svečano proslavili u mjestu najmlađeg rudnika ugljena u Istri i Hrvatskoj, Potpićnu. Proslava je sinoć najavljena s 30 prangija (mina) ispaljenih u okolici Labina i Potpićna. Poslije sportskih natjecanja rudara Labina i Potpićna na svečanoj sjednici radničkog savjeta Raše, pedeset trojici radnika uručene su zahvalnice i ručni satovi za desetogodišnji rad u poduzeću. Sjednici su prisustvovali rukovodioci društveno-političkog i privrednog života labinske komune. Na sjednici je govorio predsjednik bazenskog odbora sindikata “Raše” Ive Marinović koji je posebno naglasio da je idejno-politička snaga rudara bila i ostala na visokom nivou. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti